Sve o alkoholu plus antibiotici, sex, lijekovi, vožnja…

alkohol

Alkohol i antibiotici

U uputama od antibiotika stoji da je potrebno ne konzumirati alkohol za vrijeme uzimanja antibiotika. Alkohol može uznemiriti želudac i time omesti raspadanje tablete antibiotika. Neslužbeno, jedno pivo ili čaša vina neće omesti djelovanje antibiotika. Ako pijete antibiotik nemojte pretjerivati s pićem.

Članak o » ovisnosti o alkoholu

Alkohol i sex

Alkohol jača libido (želju za sexom), ali istovremeno i ometa erekciju pa su alkoholičari često željni seksualnih radnji no nisu “operativni”. To donosi određenu frustraciju i zato su alkoholičari često agresivnog ponašanja.

Alkohol i antidepresivi

Uz antidepresive se ne preporučuje piti alkohol. Razlog je taj da alkohol može utjecati na raspoloženje i osoba koja je depresivna može postati od njega još depresivnija. Osobe sklone suicidalnim mislima trebale bi iz istog razloga potpuno izbjegavati alkohol.

Alkohol i Helex, Apaurin te ostali psihoaktivni lijekovi

Istovremeno uzimanje alkohola i sedativa može imati vrlo nepredvidive posljedice poput gubitka pamćenja i nekontroliranog spavanja. Takve kombinacije u velikoj količini ponekad su smrtonosne jer je žrtva toliko omamljena da prestane disati. Ipak, mnogi vole osjećaj koji pruža kombinacija alkohola s helexom, praksitenom i sl. jer pruža vrlo duboko opuštajuće stanje.

Droga i alkohol

Osobe koje pate od depresije i pribjegnu alkoholu kao privremenom rješenju problema sklone su i isprobavati druge načine kako si pomoći. Tako su česta miješanja alkoholne i kokainske te alkoholne i heroinske ovisnosti. Često ovisnici o heroinu kombiniraju i alkohol kako bi pojačali učinak, a u trenucima nedostupnosti heroina krizu ublažavaju alkoholnim pićima.

alkohol i mladiAlkohol i mladi

Alkohol je zabranjen mlađima od 18 godina. Ipak, tek svaki peti osamnaestogodišnjak nije u svojoj maloljetničkoj karijeri okusio alkohol. To ne treba čuditi. Mladi ljudi skloni su istraživanju i otkrivanju novih užitaka te lagano posežu za alkoholom. Stariji, koji bi im trebali biti uzor, to tako i tako čine pa onda valjda nije tako strašno, misle si oni. Mladi i dok nisu pijani teže kontroliraju svoje emocije, a u pijanstvu su vrlo ranjivi.

Kazne za vožnju pod utjecajem alkohola

Za količinu alkohola između 0.5 i 1.5 promila dobiva se 3 kaznena boda i oduzima se vozačka na 3 mjeseca. Novčana kazna je od 1 000 do 5 000 kuna.

Za količinu iznad 1.5 promila u krvi dobiva se 5 kaznena boda, oduzimanje vozačke dozvole na 6 mjeseci i 5 000 do 15 000 kuna kazne (ili 60 dana zatvora).

Metilni alkohol

Metilni alkohol izrazito je opasan po središnji živčani sustav i po vid. Dugotrajna uporaba metilnog alkohola može dovesti do slijepila. Metilni alkohol može se nalaziti u domaćim, nekvalitetnim vinima. Vina kontroliranog podrijetla ne smiju sadržavati metilni alkohol osim u tragovima. Vina koja se nalaze na policama u trgovinama prolaze kontrolu i ne sadrže metilni alkohol.

Alkohol i ‘mudre’ izreke

Kako alkohol u šarenim pićima prati čovječanstvo već dulji niz godina pojavile su se i razne šaljive ali i istinite izreke o alkoholu. Evo nekih:

Bez seksa, alkohola i tableta za spavanje moderni čovjek ostaje sam sa sobom. (Ernest Jones)

Brige se ne mogu utopiti u alkoholu jer znaju plivati. (Heinz Rühmann)

Alkohol nije odgovor, ali kad piješ zaboravljaš što je bilo pitanje.

Svi pričaju da pijem, a nitko ne priča da sam žedan.

Najbrže ćeš povratiti novac ako ga uložiš u alkohol.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.83 / 5   6

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: antidepresivi i alkohol, alkohol i antidepresivi, antibiotici i alkohol, apaurin i alkohol, antibiotik i alkohol, alkohol i antibiotici, pivo i antibiotici, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu