Funkcija trupa u borbi protiv križobolje i sportskih ozljeda

bol u donjem dijelu leđa

Funkcija trupa od iznimnog je značaja za svakog čovjeka: od djeteta koje uči prve korake, preko vrhunskog sportaša pa sve do starije osobe koja se mora popeti stepenicama na prvi kat, bila je početna teza jedinstvenog stručnog seminara koji je protekli vikend održan u Zagrebu.

Stručni tim centra Motus Melior, prof. dr. sc. Goran Marković i prof. dr. sc. Nejc Šarabon razvio je posve novi sustav procjene funkcionalnosti trupa i na temelju njega preoblikovao standardni pristup funkcionalnom treningu ovog iznimno važnog dijela tijela. Te novije spoznaje pokazale su kako funkcionalni nedostaci u živčano-mišićnoj kontroli trupa imaju za posljedicu smanjenu motoričku kontrolu i izvedbu pokreta i lokomocije, povećani rizik nastanka križobolje i ozljeda ramena, kuka i koljena te narušenu sportsku izvedbu

Sedamdesetak polaznika, među kojima su bili kineziolozi, treneri, fizioterapeuti, liječnici i drugi zainteresirani za ovu tematiku imali su priliku saznati kako procijeniti funkcionalnost trupa te kako od trupa učiniti najjače oružje u borbi protiv križobolje i sportskih ozljeda, odnosno kako da trup postane saveznik u postizanju vrhunskih rezultata – u rekreativnom i profesionalnom sportu.

motus melior

Prof.dr.sc. Goran Marković

„Naš je cilj staviti posebni naglasak na praksu utemeljenu na dokazima. Vlastita iskustva, ali i iskustva drugih stručnjaka ukazuju na čestu prisutnost mišićnih disfunkcija gdje glavni pokretači obavljaju stabilizacijsku funkciju umjesto lokalnih ili globalnih stabilizatora, što za posljedicu ima disfukcionalnost pokreta ili bolni sindrom poput križobolje.

Stoga prije nego počnemo propisivati i provoditi vježbe za trup, trebamo imati jasan uvid u funkcionalni status tih mišića, kao i u funkcionalnost temeljnih obrazaca pokreta“ – izjavio je prof.dr.sc. Goran Marković koji je sudionike seminara upoznao s najnovijom tehnologijom objektivne procjene funkcionalnosti trupa koju su on i kolega prof.dr.sc. Nejc Šarabon razvili i klinički testirali na brojnim pacijentima i zdravim osobama.

Ovaj seminar je prvi u nizu stručnih edukacija centra Motus Melior. Motus Melior je inovativni spoj sportskog i fitnes centra, poliklinike za ozljede i bolna stanja te nutricionističkog savjetovališta. Stručni tim ovog centra koristi jedinstveni i učinkoviti sus­tav rada potpomognut tehnološki najnaprednijom opremom, jamči trajne rezultate klijentima s ozljedama, djeci s nepravilnim držanjem i kretnjama, a mladim, vrhunskim i rekreativnim sportašima pomaže da ostvare svoje ciljeve. Centar je nazvan Motus Melior jer to znači „bolji pokret“, a što je u skladu s njihovom misijom da omoguće bolju kvalitetu pokreta i življenja.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: goran marković, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Funkcija trupa u borbi protiv križobolje i sportskih ozljeda

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.