Anaerobni trening – primjeri

dizanje utega

Ako ste ikada prisustvovali grupnom vježbanju u nekom rekreacijskom centru, zasigurno ste čuli za anaerobni trening. Anaerobni trening je naziv za bilo koji oblik kretanja koji se izvodi više od 20 minuta uz tempo 60-80% maksimalne srčane frekvencije nekog pojedinca. Anaerobni trening uključuje ciklične vježbe kao što su hodanje, veslanje, trčanje, vožnja bicikla, planinarenje i slično.

Prije nego se odlučite za izvođenje anaerobnog treninga – odredite tempo. Mišiće je ponekad potrebno ojačati da bismo rasteretili zglobove. Ponekada mišiće želimo ojačati kako bismo izgledali ljepše, a to ćemo najlakše učiniti anaerobnim treningom.

Kao kontrast aerobnoj aktivnosti, anaerobna aktivnost uglavnom ne doprinosi kardiorespiratornoj izdržljivosti, ali razvija snagu i masu mišića. Anaerobna aktivnost uključuje iznenadne, maksimalne napore mišića koji traju manje od 90 sekundi. Primjeri anaerobne aktivnosti su sprint, sklekovi, dizanje utega.

Mnogi ističu da je aerobni i anaerobni trening kombinacija uz koju se postižu najbolji rezultati.

trening

Aerobne vježbe

Aerobno vježbanje uključuje izvođenje vježbi pri kojima se pokreću velike skupine mišića čime se ujedno povećava rad srca, pluća ali i mišićnih stanica. Energija potrebna za pokretanje mišića dobiva se biokemijskim procesima u kojima se tvari iz hrane razgrađuju pomoću kisika.

Aerobne vježbe ne  izazivaju bol, no osoba će se ipak zadihati i oznojiti. Aerobne vježbe uključuju hodanje, trčanje, ples, aerobik, plivanje, rolanje i sl. Riječ je o vježbama koje uključuju velik broj ponavljanja, trening pod malim opterećenjem te male pauze između ponavljanja.

Izvođenjem aerobnih vježbi, tijelo već nakon 20 minuta počinje koristiti masti kao pogonsko gorivo. Redovito aerobno vježbanje može doprinijeti boljem radu metabolizma. Osobe koje se ne smiju naglo kretati mogu prakticirati upravo aerobni trening za mršavljenje i održavanje kondicije.

Aerobni trening u teretani je dobar početak za sve one koji nemaju iskustvo i znanje pravilnog izvođenja vježbi. Uz podršku osobnog trenera mogli biste postići zapažene rezultate u mnogo kraćem vremenu nego što biste to postigli vježbanjem kod kuće. Aerobni trening kod kuće mnogi koriste kao trening održavanja već postignutog rezultata. 

Doznajte više u našem članku —> Aerobni trening je trening srca

hodanje

Anaerobno vježbanje

Riječ o načinu vježbanja tijekom kojeg mišići potpuno iskorištavaju kisik i energiju. Energija ponekad može nastati kao posljedica djelovanja mišićnih i drugih stanica. Pritom im nije potreban kisik. Stoga se upravo zbog toga ova vrsta vježbanja naziva anaerobnim treningom.

Anaerobne vježbe će nam pomoći oblikovati mišiće i unaprijediti mišićnu snagu. Prilikom izvođenja anaerobnih vježbi kojima je cilj sagorijevanje energije, moguće je osjetiti bol. Anaerobne vježbe su: sklekovi, trbušnjaci, pilates, treninzi pod opterećenjem, vježbe na spravama, grupni sportovi, sportovi s reketom, preskakanje konopa i slično. Koliko je u svijetu rekreacije učestalo aerobno vježbanje primjeri govore sami za sebe.

Počinjete li vježbati, najbolje je startati s aerobnim vježbama koje su nešto blažeg intenziteta, a pomoći će vam u poboljšavanju kondicije. Postepeno, u aerobni trening uključujte anaerobne vježbe. Ako ste početnik, koristite lakše utege i sprave s manjim otporom kako biste izbjegli ozljede.

U slučaju da vam je vježbanje totalna nepoznanica, a imate zdravstvene poteškoće, konzultirajte se sa stručnjakom koji će vas uputiti u to koje su anaerobne vježbe za vas najbolje s obzirom na vaše zdravstveno stanje. U nastavu pogledajte video primjer anaerobnog treninga. 

Prakticirate li i vi anaerobne vježbe u svojem dnevnom treningu? Imate li česte upale mišića? – Pišite nam vaša iskustva u komentarima. I naravno, sretno se vježbanjem, jer vježbanje je ulaganje koje vaš organizam neće zaboraviti. 

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu