Girje (kettlebell) za vježbanje svih mišića tijela

girje

Girja ili Kettlebell je posebno oblikovan uteg koji se koristi za izvođenje balističkih vježbi koje objedinjuju aerobni i anaerobni trening te istezanje.

Girja dolazi u nekoliko težina, standardne težine su 2kg, 4kg, 8kg, 16kg, a postoje i girje teške čak 72 kg.

Za razliku od tradicionalnih utega, girje omogućuju baratanje masom koja se nalazi dalje od ruku čime se omogućuju balistički pokreti poput njihanja. Girje su posebno dobre za jačanje mišića u donjem dijelu leđa, u nogama i ramenima.

Osnovni pokreti koji se rade s girjama aktiviraju cijelo tijelo pa su puno prirodniji od vježbi koje se provode izolirano za određenu mišićnu grupu. Vježbe s girjama su odlične jer kombiniraju aerobni i anaerobni trening te djeluju na sve mišiće tijela.

Pokreti s girjama mogu biti opasni ako se izvode nestručno ili ako osoba ima oštećenja u leđnom dijelu, nogama ili ramenima.

Cijena girja

U Hrvatskoj se girje nabavljaju u trgovinama sportskom opremom ili u web shopu. Cijena za girju od 4 kg je cca. 90 kuna, 8 kg je 180 kn, a 12 kg je 270 kuna.

Girje se na tržištu nalaze u varijanti od čelika ili je punjenoj pijeskom ili vodom.

Nekoliko video vježbi s girjama

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.50 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: girja, girje, vježbe s girjom, vježbe sa girjom, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu