Tablete bi u budućnosti mogle zamijeniti tjelovježbu?

Tablete

Nekoliko laboratorija u svijetu radi na razvoju tableta koje bi nadomjestile barem neke od pozitivnih učinaka tjelovježbe na metabolizam, krvotok, srce, mozak, jetru i skeletnu muskulaturu.

Uzmemo li u obzir da je izostanak fizičkog vježbanja faktor rizika za razvoj pretilosti, dijabetesa tip 2 i kardiovaskularnih bolesti ovakve bi tablete sigurno našle primjenu.

Časopis Trends in Pharmacological Science u svom najnovijem broju obrađuje temu „exercise pills“i zaključuje da će tablete postići potencijalni terapijski učinak, barem u bliskoj budućnosti. Preduvjet za njihov razvoj, bolje razumijevanje molekularnih ciljeva fizičkog vježbanja, već je u priličnoj mjeri postignut.

exercise-pills

U ranoj fazi istraživanja tablete se testiraju na životinjama i njihov učinak se primarno usmjerava na skeletnu muskulaturu, kako bi se poboljšala njihova snaga i korištenje energije. No, naravno, prava tjelovježba ima znatno šire djelovanje od postizanja snažnijih i bržih mišića.

Nerealno je očekivati da će tablete potpuno nadomjestiti fizičko vježbanje – barem ne u skoroj budućnosti. Iako će pružiti određene pogodnosti u općoj populaciji, njihova će korist biti osobito izražena za bolesnike kojima je onemogućeno redovito vježbanje iz različitih razloga, npr za osobe s ozljedama leđne moždine i paralizom.

Članak objavljen:

Saznajte više o zdravom mršavljenju u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o vježbanju u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu