Tablete bi u budućnosti mogle zamijeniti tjelovježbu?

Tablete

Nekoliko laboratorija u svijetu radi na razvoju tableta koje bi nadomjestile barem neke od pozitivnih učinaka tjelovježbe na metabolizam, krvotok, srce, mozak, jetru i skeletnu muskulaturu.

Uzmemo li u obzir da je izostanak fizičkog vježbanja faktor rizika za razvoj pretilosti, dijabetesa tip 2 i kardiovaskularnih bolesti ovakve bi tablete sigurno našle primjenu.

Časopis Trends in Pharmacological Science u svom najnovijem broju obrađuje temu „exercise pills“i zaključuje da će tablete postići potencijalni terapijski učinak, barem u bliskoj budućnosti. Preduvjet za njihov razvoj, bolje razumijevanje molekularnih ciljeva fizičkog vježbanja, već je u priličnoj mjeri postignut.

exercise-pills

U ranoj fazi istraživanja tablete se testiraju na životinjama i njihov učinak se primarno usmjerava na skeletnu muskulaturu, kako bi se poboljšala njihova snaga i korištenje energije. No, naravno, prava tjelovježba ima znatno šire djelovanje od postizanja snažnijih i bržih mišića.

Nerealno je očekivati da će tablete potpuno nadomjestiti fizičko vježbanje – barem ne u skoroj budućnosti. Iako će pružiti određene pogodnosti u općoj populaciji, njihova će korist biti osobito izražena za bolesnike kojima je onemogućeno redovito vježbanje iz različitih razloga, npr za osobe s ozljedama leđne moždine i paralizom.

Članak uređen:

Saznajte više o zdravom mršavljenju u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o vježbanju u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Tablete bi u budućnosti mogle zamijeniti tjelovježbu?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
  1. Prije pola godine smršala sam pomoću Nutrition Pro tableta 12 kg. Visoka sam 162 cm a imala sam 65 kg, sad imam 53 kg. Kile se ne vraćaju, ali promjenila sam malo naćin ishrane: jedem puno povrća i voća, pijem min. 2 litra vode dnevno.