Ovo su tri najbolja hrvatska maratona

Hervis - trčanje PR

Maraton je jedna od najtežih sportskih disciplina, no istrčati ga može i svaki dobro pripremljeni rekreativac. Obucite tenisice i prijavite se na jedan od trenutno tri najistaknutija maratona u Hrvatskoj.

Trčanje postaje sve masovnija rekreacija. Tu nema ničeg čudnog, jer trčanje ne traži neku određenu vještinu, može se trčati bilo kad i bilo gdje, a sve što je potrebno su udobne tenisice. Kada trčanje postane dio svakodnevne rutine i kada se trkač zaljubi u ovaj sport, prije ili poslije se uključi u neku utrku – ne zbog jurnjave za osobnim rekordima i nagradama, koliko zbog potvrde dobrog treniranja i užitka. 

Većina rekreativnih trkača odluči sudjelovati u natjecanju na duge pruge, maratonu. Međunarodna atletska federacija je odlučila da je 42,195 km standardna udaljenost za maraton, a toliko se pretrči i na brojnim hrvatskim maratonskim utrkama, među kojima su ova tri najpopularnija.

Zagrebački maraton

Najpriznatija hrvatska cestovna utrka svakako je „Zagrebački maraton“. Pokrenuta je 1992.g., a svakog listopada sudjeluje sve više sudionika. Popularnost ove utrke rasla je nakon uvođenja startno-ciljnog prostora na samom Trgu Bana Josipa Jelačića, kao i pokretanje polumaratonske utrke na 21 kilometar. Za sve koji nisu spremni istrčati maraton i polumaraton, prije nekoliko godina uvedena je utrka za građane do 5 kilometara i štafeta. 

Staza „Zagrebačkog maratona“ je jedna od najbržih maratonskih staza na svijetu. Na gotovo ravnoj ruti od 42 km nema usporavajućih zavoja niti velike visinske razlike koji bi trkačima stvarala probleme, nego lako mogu održavati konstantan tempo sve do cilja. Takvu kvalitetu prepoznala je i Međunarodna atletska federacija koja je ovoj utrci dodijelila prestižnu brončanu oznaku (Bronze label of World Athletics) u 2020.g., no nažalost, utrka je zbog pandemije koronavirusa i potresa bila otkazana.

Na posljednjem održanom izdanju „Zagrebačkog maratona“ 2019.g. nastupilo je oko 5000 trkača, a slavili su Kipkorir Biwot (2:19:47 sati) i Rebecca Kurir (2:35:50 sati), oboje iz Kenije.

Pula maraton

I Istra ima svojeg aduta kada su u pitanju utrke na duge staze. „Pula maraton“ je najnovija sportsko-rekreativna atletska utrka u Hrvatskoj koja je u svom prvom izdanju 2019.g. prikupila oko 500-njak sudionika u maratonu, polumaratonu i noćnim utrkama za građane od 5 i 10 kilometara. Start svih utrka se nalazi ispred, a cilj unutar same veličanstvene Arene. Uistinu je poseban doživljaj noćnog trčanja kroz Pulu koju osvjetljavaju čarobne svjetlosne instalacije poput holograma, svjetlećeg tunela i 3D mappinga.

Pobjednici utrke koja simbolično obilježava kraj ljeta 2019. bili su Robert Radojković (2:44:09) i Marija Vrajić (3:08:50), oboje iz Hrvatske.

Split maraton

Nakon dva desetljeća organizacije polumaratonskih utrka, u Splitu je u ožujku 2020.g. prvi put organiziran maraton. Zahvaljujući požrtvovnosti najvećeg maraton kluba u Dalmaciji i jednog od najvećih u Hrvatskoj, Maraton kluba Marjan, Split se vratio na listu vodećih europskih trkačkih destinacija. Preko 3000 sudionika iz više od 40 zemalja svijeta prijavilo se za utrke maratona, polumaratona, 5 km, štafetni maraton, pa čak i za dječju utrku. 

Staza koja započinje i završava na splitskoj Rivi, a u jednom dijelu prolazi kroz Marjan i po pijesku na Bačvicama, slovi kao teška i jedinstvena upravo zbog njene konfiguracije. No, Ndiwa Kipkurui Sakong iz Kenije (2:18:08) i Nikolina Šustić Stanković iz Hrvatske (2:49:53) su je uspjeli završiti prvi.

Hervis trčanje 1

Kako se pripremiti za maraton?

Maratonske utrke više nisu rezervirane samo za najizdržljivije i najspremnije profesionalne trkače. Danas maraton može istrčati svaki trkač rekreativac koji se za to pravilno pripremi, odnosno koji će biti uporan pri svakom treningu i polako raditi na izdržljivosti, a da ne osjeti posljedice od premorenosti. 

Pravilno isplaniran program treninga za maratonsku utrku traje između 4 i 6 mjeseci, a tijekom kojih trkač redovito trči i zdravo se hrani. Najvažniji savjet je postupno povećavanje opterećenja, odnosno kilometraže. Ako ste rekreativac, ne srljajte s idejom da ćete u par tjedana moći istrčati 40-tak kilometara ispod 4 sata, jer se najbolji atletičari već godinama trude doći ispod magičnih 2 sata za utrku. 

Osim toga, krajnje je vrijeme da se nabave kvalitetne tenisice za maraton. One trebaju biti lagane, a istovremeno pružati savršenu potporu. Tenisice za maraton moraju odgovarati obliku, veličini i luku trkačevih stopala kao druga koža. S obzirom na to da noge nateknu prilikom dužeg trčanja, valja razmisliti o kupnji tenisica koje su pola ili cijelog broja veće. 

Nema potrebe da po bespućima interneta ili gradom lutate za svojim novim, idealnim parom tenisica za maraton, kad ih možete naći na jednom mjestu – u Hervisu, najvećoj specijaliziranoj trgovini sportske opreme u Hrvatskoj. Dobro zavežite vezice, duboko udahnite i za početak istrčite svojih prvih 5k! Sretno!

Članak uređen:

Ocijenite članak

2.33 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: prvenstvo hrvatske u trcanju na 12 sati, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Ovo su tri najbolja hrvatska maratona

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.