Detoksikacija i zdrave životne navike: Pet savjeta uz koje ćete lakše ostati pri svojem cilju

Detoksikacija

Svaka odluka u mijenjanju životnih navika znači i odricanje. Znači i da ćete, budete li dosljedni, doći do cilja. Odricanje i mijenjanje usvojenih navika nije lako, ali nagrada može biti puno bolja uspijete li u naumu da postignete zamišljeno. Uvođenje zdravih životnih navika može biti pravi preporod. Što detoksikacija znači za vaš organizam i kako ostati ustrajan u svojem cilju?

1. Biti svjestan da ništa ne dolazi preko noći

Iako cilj mora biti jasno definiran, svi koji se upuštaju u čišćenje organizama trebali bi biti svjesni da će na tom putu biti i posrtanja. I to je potpuno u redu. Nije realno očekivati da će, iako ste u procesu detoksikacije, rođendanska proslava najboljeg prijatelja proći bez barem jednog kolačića. Ako je vaša odluka potpuno čvrsta, moguće je da ćete uspjeti i bez posrtanja, no bez obzira na to, ništa ne dolazi preko noći.

Većina se nutricionista slaže da se zdrave navike mogu usvojiti nakon 21 dana pridržavanja. Ova teorija potječe od doktora Maxwella Maltza, plastičnog kirurga i autora knjige Psihokibernetika, koja čitatelje upoznaje s nizom provjerenih tehnika koje pomažu osobnom i profesionalnom razvoju. Teoriju 21 dana mnogi su pokušali opovrgnuti, no uvriježeno je mišljenje da će nakon 21 dana nova odluka početi prelaziti u naviku.

Zašto je detoks važan objašnjava nutricionistica mr. sc. Kristina Aralica Tušak i autorica programa Donat Detox:

Sve što unesemo u organizam naše tijelo nastoji svojim metaboličkim putevima iskoristiti za stvaranje energije ili u zaštitnu svrhu. Sve ono što nam ne služi naše tijelo izbacuje koristeći organe za detoksikaciju. Problem nastaje kada naš način života i prehrane ne podržava naše organe za detoksikaciju pa su oni pod velikim opterećenjem. U suvremenom životnom ritmu našim detoksikacijskim organima (koža, bubrezi, jetra, pluća i crijeva) treba pomoć.

2. Pronađite podršku

Pokušajte u proces detoksikacije uključiti i ostale odrasle članove svojeg kućanstva. Ako to nije moguće, pobrinite se da na svojem cilju radite u pozitivnom okruženju onih koji će vas podržavati. Stvoriti poticajnu atmosferu nije lako kada nemate uz sebe one koji prolaze iste “muke” i suočavaju se s istim izazovima.

Srećom, danas i podrška online zajednice može puno značiti onima koji se odlučuju na teže odluke. Donat je kreirao 21-dnevni besplatni program Donat Detox, koji vam pomaže u pročišćavanju tijela, sastavljanju jelovnika i dnevnih rituala. Zanimljivo je što ovaj program možete započeti potpuno samostalno u bilo kojem trenutku i za to vrijeme imati na raspolaganju nutricionista kojem možete postaviti pitanje, a odgovor stiže u najbržem mogućem roku.

Pristupanjem ovom programu imate priliku biti u zatvorenoj grupi Vođeni programi zdravlja Donat na Facebooku, u kojoj možete komunicirati s nutricionistima, ali i ostalim sudionicima s kojima možete dijeliti iskustvo i podršku. Tako ćete imati svoju malu zajednicu koja se na tom putu suočava s jednakim izazovima kao i vi. Sve o Donat Detox programu možete saznati ovdje.

3. Podsjetite se zašto ste se odlučili na detoksikaciju

Izmijenjenim jelovnikom reduciraju se ugljikohidrati iz prehrane. Naravno, ne oni najvažniji i najkvalitetniji za organizam poput cjelovitih žitarica, voća i povrća, nego tzv. loši ugljikohidrati, bez kojih ćete se ponekad osjećati gladnima. No, i u tim si trenucima možete pomoći. Kada vam postane teško držati se svih pravila detoksikacijskog programa, pokušajte se podsjetiti zašto ste se na to odlučili.

Primjerice, ako vam je za doručak baš teško pojesti avokado i radije biste uživali u slasnom sendviču, odvojite vrijeme i pročitajte nekoliko tekstova o avokadu kako biste saznali zašto je avokado supernamirnica te koje prednosti vaše tijelo dobiva njezinim unosom. Osim što ćete se dodatno educirati, ovaka vrsta saznanja djelovat će kao dodatni poticaj da ostanete ustrajni u svojem cilju.

Detox
FOTO: Getty Images

Također, ostati ustrajan pri svojem cilju znači i da ste svjesni kojem cilju stremite. Kod detoksikacije je cilj uvijek jasan – poboljšanje cjelokupnog zdravlja, objašnjava nutricionistica mr. sc. Kristina Aralica Tušak.

Ako govorimo o detoksikacijskom režimu prehrane, tada najviše dobrobiti ima probavni sustav, kojem pomažemo da optimalno obavlja svoju funkciju. Dodatno, možemo očekivati bolji san i koncentraciju, više energije, ljepšu kožu, ali i smanjenje tjelesne mase. No, ipak je glavni cilj da nakon provedenog detoksikacijskog programa zadržimo zdrave navike i za budućnost, što će dugoročno imati pozitivan utjecaj na naše zdravlje.

4. Tjedni plan prehrane isplanirajte unaprijed

Planiranje obroka bit će vam mnogo jednostavnije priključite li se 21-dnevnom besplatnom programu Donat Detox. U priručniku možete pronaći tablicu preporučenih i zabranjenih namirnica, ali i kreirane jelovnike za svaki dan tijekom provođenja detoksikacije. Također, ako odlučite provoditi detoksikaciju ne slijedeći kreirane jelovnike, važno je da se pridržavate nekoliko osnovnih pravila:

  • isplanirajte pet obroka za svaki dan
  • doručak u tekućem obliku, ručak “čvrst”, a večera lagana (salata ili juha)
  • između večere i doručka trebalo bi proći najmanje 12 sati
  • ne zaboravite unositi mnogo obične vode
  • ne zaboravite na fizičku aktivnost (hodanje, lagano trčanje, razgibavanje)
  • ograničite unos mliječnih proizvoda
  • konzumirajte što više sirove hrane.
Zdrava hrana
FOTO: Getty Images

5. Saznajte što o detoksikaciji kažu stručnjaci

Čišćenje organizma nije novost modernog svijeta. Povijest bilježi periode “čišćenja” organizma u mnogim kulturama i vjerama. U nekim kulturama to se razdoblje naziva i post, a primjenjivao se zbog poboljšanja tjelesnog i mentalnog zdravlja. Nutricionisti se u pravilu slažu da je čišćenje organizma najbolje provoditi u proljeće i jesen, ali stručno osmišljeni programi mogu se provoditi i nekoliko puta godišnje. A posebno je važno to učiniti nakon blagdana, ističe nutricionistica mr. sc. Kristina Aralica Tušak.

Uvijek je preporučljivo provesti program i nakon blagdana, kada obično pretjeramo s hedonističkim raspoloženjem.

Stručnjakinje za detoksikaciju, doc. dr. sc. Tena Niseteo, dipl. ing. preh. teh., i Karmen Matković Melki, univ. mag. pharm., nutricionistica, govore da je za provođenje detoksikacijskog programa važno dobro se informirati, savjetovati sa stručnom osobom te ga provoditi uz stručnu podršku.

Donat je proveo i znanstveno istraživanje u kojem je sudjelovalo 100 sudionika koji su 21 dan primjenjivali program Donat Detox prema načelima iz besplatnog priručnika. Ovo su rezultati:

  • razina stresa smanjila se za 10 %
  • razina kolesterola normalizirala se kod 58 % sudionika
  • razina energije povećala se kod 85 % sudionika.

Uz provođenje besplatnog 21-dnevnog programa Donat Detox važno je znati i zašto je važno pijenje Donata, pogotovo za osobe koje imaju usporenu probavu te pate od zatvora i nadutosti. Više o tome možete saznati u članku “Dovoljno je šest dana: Jednostavni koraci kojima sami možete riješiti probavne tegobe“.

Nova StudioSadržaj napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Donat po najvišim profesionalnim standardima.
Članak objavljen:

Saznajte više o detoksikaciji organizma u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4 / 5   3

Foto: Getty Images

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu