Dovoljno je šest dana: Jednostavni koraci kojima sami možete riješiti probavne tegobe

Svaka probavna tegoba koju imate govori vam nešto o stanju vašeg cjelokupnog organizma i te pokazatelje ne biste trebali ignorirati. Postoje vrlo jednostavne preinake koje možete uvrstiti u svoje svakodnevne navike i tako pozitivno djelovati na zdravlje, razinu energije tijekom čitavog dana i na opći osjećaj slabosti.

Simptomi probavnih tegoba koje možete riješiti sami

Probavne smetnje danas su u svijetu toliko raširene da ih već mnogi svrstavaju u civilizacijski problem. Postoje i podaci koji govore da su probavne smetnje više prisutne kod žena, a nešto rjeđe kod muškaraca. Međutim, činjenica je da brojke rastu neovisno o spolu. Probavne tegobe koje najčešće ne zahtijevaju liječničku pomoć (pogotovo ako se ne pojavljuju učestalo ili nisu konstantne) su:

 • nadutost
 • vjetrovi
 • bolovi u trbuhu
 • osjećaj nelagode
 • osjećaj težine i punoće
 • zatvor
 • nedostatak energije
 • kronični umor.

Iako u većini slučajeva ne zahtijevaju liječničku pomoć, ove probavne tegobe mogu značajno utjecati na svakodnevicu i kvalitetu života. Ne morate imati sve simptome da biste shvatili da je vrijeme za promjene, već je dovoljan samo jedan da se odvažite i uzmete stvar u svoje ruke. Probavne smetnje pokazatelj su da probava ne radi kako treba, odnosno da organizam predugo zadržava štetne tvari u tijelu i time dovodi do ovih neugodnih simptoma.

Uzroci su najčešće loša prehrana, nedostatak tjelovježbe i općenito brz način života, koji ne dopušta ljudima da se svakodnevno kvalitetno brinu o sebi.

Zanimljivo je koliko je zapravo malo potrebno da više ne morate misliti hoće li vas na važnom sastanku boljeti želudac ili u parku s djecom mučiti nadutost. Ako ste jedna od osoba kojoj nakon ručka značajno pada energija i imate osjećaj da vam se više ništa ne radi, vrijeme je da bolje promotrite što to servirate na tanjuru svakog dana. To bi već uvelike promijenilo osjećaj u organizmu nakon objeda, ali nije to jedino što biste sa simptomima loše probave mogli učiniti.

Kako do bolje probave u šest dana?

Da biste postigli željeni rezultat, prvo je potrebna volja, a zatim i ponešto znanja. Zato su nutricionisti osmislili program koji mijenja vašu probavu u samo šest dana. Napisali su točne upute što činiti kako bi se tegobe znatno smanjile ili potpuno nestale u manje od tjedan dana.

FOTO: Getty Images

1. Prehrana

Ono što je na vašem tanjuru u vrijeme glavnih obroka u danu moglo bi biti jedan od glavnih uzroka loše probave. Možda vam se i čini da jedete zdravo, ali ako nakon obroka imate neke od navedenih probavnih tegoba, nešto ipak radite pogrešno. Iako je izbor namirnica prihvatljiv, činjenica je i da mnogi ne znaju kako kombinirati namirnice, a lošim kombinacijama može doći do preopterećenja probave.

Stoga osmišljeni program kroz Donatov priručnik “Za 6 dana do bolje probave” korisnicima daje pregled namirnica koje u kombinaciji s nekima drugima ne dovode do smetnji. Svi su obroci nutritivno jaki i ne morate se brinuti da ćete slijedeći ovaj program prehrane ostati gladni. Primjerice, ručak mogu biti pileća krilca s palentom ili salata od mahunarki, a užina može biti jogurt s bobičastim voćem.

U programu je pozornost posvećena vlaknima, koja su glavna i odgovorna za zdravo funkcioniranje probave. Ne znači to da u vrijeme započinjanja ovog programa trebate jesti samo vlaknaste namirnice, već ih možete postupno uvoditi kroz svaki obrok u danu.

FOTO: Getty Images

2. Tjelovježba

Kako bi probava funkcionirala, potreban je aktivan stil života. Međutim, pritom ne mislimo na “hvatanje” javnog prijevoza ili brze odlaske i dolaske na sastanke, već promišljeno vrijeme u danu koje ćemo posvetiti tjelovježbi. Vježbanje dokazano potiče probavu i pomaže osobama sa zatvorom. Ovaj program preporučuje laganu aerobnu aktivnost ili jogu. Vježbanjem se povećava krvotok kroz vitalne organe, uključujući i probavni sustav, te se ubrzava metabolizam, a i razina stresa opada.

FOTO: Getty Images

3. Unos tekućine

Ako vam organizam sam ne šalje signale da je vrijeme za ispijanje čaše vode, to ne znači da ne biste to trebali učiniti. Dovoljan unos tekućine organizmu pomaže u brojnim procesima koji vode do zdravijeg organizma. Kako biste pospješili probavu, osim obične vode, važno je piti i prirodnu mineralnu vodu, i to svakog dana, pogotovo za vrijeme provođenja ovog programa.

Jedinstvena kombinacija minerala u mineralnoj vodi Donat klinički dokazano potiče probavu. Provodeći ovaj Donatov program, možemo izabrati između dva načina pijenja Donata, koji su u priručniku detaljno objašnjeni.

Ako patite od funkcionalnog zatvora, Donat bi vam mogao pomoći jer je bogat sulfatnim solima, koje pomažu u poboljšanju simptoma zatvora, pražnjenju crijeva i konzistenciji stolice. No, osim što potiče probavu i podupire normalan rad u njezinoj zadnjoj fazi, Donat ima blagotvorni učinak i na druge dijelove probavnog sustava podržavajući njihovu normalnu funkciju.

Visok sadržaj magnezija omogućuje da probavni enzimi i žuč dospiju u tanko crijevo, što je od velike pomoći za probavu i apsorpciju hrane. S druge strane, sulfatni ioni potiču lučenje žuči i kontrakciju žučnog mjehura, što je velika pomoć u prevenciji nastanka žučnih kamenaca. Također, Donat se može piti preventivno kao podrška normalnom radu probavnog sustava u cjelini.

Što sve dobivate prijavom na program?

Prijavom na program dobivate:

 • nutricionistički balansirane jelovnike za šest dana
 • opise najpoželjnijih namirnica koje su prijatelji vaše probave
 • prijedlog vježbi koje mogu potaknuti rad vašeg probavnog sustava
 • savjete o tome što nikako ne biste smjeli raditi ako patite od zatvora
 • popis najčešćih dodataka prehrani koji mogu biti uzročnici zatvora
 • male trikove za poboljšanje probave.

Program je dostupan na poveznici, a za lakše provođenje programa na telefon možete preuzeti mobilnu aplikaciju Donat.

Nova StudioSadržaj napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Donat po najvišim profesionalnim standardima.
Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.33 / 5   6

Foto: Getty Images

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: probavne tegobe, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu