Recept: Tijesto za pizzu s jogurtom
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja
Pizza je većini ljudi omiljeno jelo. Margherita, Capricciosa, Funghi, Hawaii, Vegetariana samo su neke od vrsta pizze koje ljudi obično uzimaju, ali ipak one znaju biti kalorične i nezdrave ako pretjeramo s konzumiranjem.
Savjetujemo Vam da sami napravite svoju pizzu, odnosno svoje tijesto za pizzu na koju ćete sami dodati ostale sastojke poput mozzarelle, paprike, maslina, kukuruza, gljiva, jaja, mesa ili ribe. Domaća pizza ipak je bolja od one kupovne jer ste ju sami napravili i znate koje ste sve sastojke stavili unutra.
Najbrže tijesto za pizzu
Brzo tijesto za pizzu bez kvasca možete napraviti od samo nekoliko sastojaka, a u nastavku slijedi recept za najjednostavnije tijesto za pizzu s jogurtom što je zdravija zamjena za obično tijesto, ali je i ukusnije od običnoga.
Sastojci:
- 190 grama brašna (plus još dodatnih 10-ak grama za miješenje tijesta),
- 200 grama jogurta,
- 1 prašak za pecivo,
- Sol.
Izrada tijesta:
Stavite papir za pečenje na pladanj, a pećnicu zagrijte na 200 °C. Stavite brašno, jogurt, prašak za pecivo i sol u zdjelu i miješajte s vilicom dok se ne formira tijesto (može Vam se činiti da je tijesto suho i da se previše mrvi u početku, ali će se povezati dok ga miješate). Stavite smjesu na pobrašnjenu površinu i mijesite dok tijesto ne postane glatko i elastično, otprilike 8 minuta, dodajući brašna ako je potrebno. Ako Vam se čini da je tijesto presuho, dodajte žlicu vode i nastavite mijesiti dok nije mekano i glatko.
Tijesto prepolovite na dva dijela, oblikujte dvije kugle i uzmite valjak kako biste razvaljali dva tijesta za pizzu. Pobrašnite papir za pečenje i stavite tijesto na papir.
Na tijesto stavite domaći umak od rajčica kojeg ćete napraviti tako da uzmete jednu limenku rajčica, 2 češnjaka, 2 žličice maslinovog ulja, 2 žličice balzamičnog octa, sol i papar i stavite sve u multipraktik ili blender. Izmiksajte dok se ne stvori umak bez komadića, ako je potrebno dodajte još začina.
Umak od rajčice prelijte preko tijesta i stavite sastojke koje želite, kao što su: mozzarella, parmezan, gauda, gljive, masline, šunka, tuna, jaja, paprike, kukuruz, luk ili ananas, ali pazite da ostavite 1 cm od kraja. Pizzu stavite peći, ali povremeno protresite pladanj. Pecite dok korica ne poprimi zlatnu boju i dok na siru ne primijetite mjehuriće, otprilike 8 do 10 minuta. Pomoću velike špatule premjestite pizzu na dasku za rezanje i ostavite 5 minuta da se ohladi. Isto ponovite s drugim tijestom.
Bogat je nutrijentima
Jogurt je nutritivna namirnica koja može poboljšati zdravlje; može smanjiti rizik od srčanih problema i osteoporoze, kao i pomoći kod održavanja težine.
Jogurt je mliječni proizvod koji se dobije bakterijskom fermentacijom mlijeka. Bakterije koje se koriste za izradu jogurta zovu se “jogurtne kulture” koje fermentiraju laktozu, prirodni šećer u mlijeku. Ovaj proces proizvodi mliječnu kiselinu, nusproizvod kod kojeg se mliječni proteini zgrušnjavaju i daju jogurtu poseban okus i teksturu, a može se napraviti od različitih vrsta mlijeka poput obranog ili punomasnog.
Jogurt sadrži mnogo nutrijenata potrebnim za normalno funkcioniranje. Sadrži kalcij, mineral potreban za održavanje zdravih zubi i kostiju. Samo jedna šalica jogurta pruža 49% dnevnih potreba za kalcijem. Bogat je B vitaminima, posebice vitaminom B12 i riboflavinom (B2) koji mogu zaštititi tijelo od potencijalnih srčanih oboljenja i oštećenja neuralne cijevi.
Jedna šalica također pruža 38% dnevne potrebe fosfora, 12% magnezija i 18% kalija. Ovi minerali bitni su za razne biološke procese, kao što je reguliranje krvnog tlaka, metabolizma i zdravlja kostiju. Jogurt je obogaćen vitaminom D, prirodno ga ne sadrži, a vitamin D pospješuje zdravlje kostiju i imunološki sustav i može smanjiti rizik od nekih bolesti, uključujući srčane bolesti i depresiju.
Više o tome kako napraviti domaći jogurt pročitajte ovdje.
Bogat je proteinima
Jogurt pruža veliku količinu proteina, otprilike 12 grama na 200 grama. Protein pospješuje rad metabolizma tako da povisuje razinu energije i broj kalorija koje trošite tijekom dana.
Uzimanje dovoljno proteina važno je za regulaciju apetita jer poboljšava proizvodnju hormona koji signaliziraju sitost. Čak je bolje kada konzumirate Grčki jogurt jer ima više proteina i daje veći osjećaj sitosti. Grčki jogurt pomaže kod kontrole apetita i odgađa osjećaj gladi više od običnog jogurta.
Neke vrste jogurta mogu pomoći kod probavnog zdravlja
Neki oblici jogurta sadržavaju zdrave bakterije ili probiotike koji su dio starter kulture ili se dodaju nakon pasterizacije.
Pasterizacija uništava bitne bakterije koje sadržava jogurt. Kako biste bili sigurni da jogurt sadrži probiotike, potražite onaj koji sadrži aktivne kulture koje bi trebale biti navedene u sastojcima.
Neki tipovi probiotika koji se nalaze u jogurtu, kao što su bifidobakterija ili laktobacili, smanjuju simptome sindroma iritabilnog crijeva što je česta bolest koja pogađa debelo crijevo.
Vrste jogurta
Postoji nekoliko vrsta jogurta:
- Malomasni ili nemasni jogurt – kod izrade malomasnog jogurta koristi se mlijeko s 2% mliječne masti, a nemasni jogurt radi se od mlijeka s 0% mliječne masti ili obranim mlijekom
- Kefir – kefir je tekući jogurt koji se pije, a sadrži probiotike. Sadrži probiotike i lako se napravi kod kuće tako da se mlijeku doda kefir gljiva i ostavi 12 do 24 sata.
- Grčki jogurt – grčki jogurt je gust i kremast. Ima mnogo proteina, malo ugljikohidrata. Dobar je za probavu i zdravlje i dobar je izvor vitamina B12.
- Skyr jogurt – tradicionalni Islandski jogurt koji je gust, kremast i pun proteina. Sadrži više proteina i kalija od grčkog jogurta. Dobar je za probavu i jača imunitet.
- Jogurt bez laktoze – ako ste alergični na laktozu, postoji alternativa običnom jogurtu.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja