Proljev na putovanju: Mitovi i stvarne opasnosti

Proljev na putovanju Mitovi i stvarne opasnosti

Putovanja su idealna prilika za istraživanje novih kultura, okusa i običaja. No, često dolazi i onaj neželjeni suputnik – proljev. Popularno je zvan i “putnički proljev”, a može pokvariti i najpažljivije isplaniran odmor.

Mitovi o putničkom proljevu

Iako se najčešće radi o kratkotrajnom problemu, važno je znati razlikovati mitove od stvarnih uzroka i potencijalno opasnih situacija.

1. “Dobio/dobila sam proljev jer sam jeo/jela začinjenu hranu!”

Iako jaka i začinjena jela mogu iritirati probavni trakt, sama po sebi nisu uzrok proljeva. Problem često leži u bakterijama, virusima ili parazitima koji se nalaze u kontaminiranoj vodi ili hrani, a ne u količini čilija u tanjuru.

2. “Ako pijem samo flaširanu vodu, ne mogu se zaraziti!”

Flaširana voda je sigurnija opcija, ali kontaminacija može doći i preko kockica leda, neopranog voća, salata ili čak zubne četkice. Dakle, nije samo važno što pijete, nego i kako i gdje konzumirate hranu.

3. “Proljev je uvijek znak trovanja hranom!”

Trovanje hranom samo je jedan od mogućih uzroka. Proljev na putovanjima može biti posljedica promjene prehrambenih navika, intolerancije na nove namirnice, pa čak i stresa.

Mitovi o putničkom proljevu
FOTO: Getty Images

Stvarni uzroci i kada se trebate brinuti

Najčešći uzroci putničkog proljeva su:

  • bakterijske infekcije (kao što su Escherichia coli, Salmonella, Shigella)
  • virusne infekcije (kao što je norovirus)
  • paraziti (kao što je Giardia lamblia)
  • promjena prehrane – novo okruženje, drugačiji začini i sastojci
  • netolerancije – laktoza, gluten, fruktoza.

Kada je proljev ozbiljan?

Ako traje dulje od tri dana, praćen je visokom temperaturom, krvlju u stolici ili jakom dehidracijom, potrebno je hitno potražiti liječničku pomoć – pogotovo kod djece, starijih i osoba s kroničnim bolestima.

Kako se zaštititi i što ponijeti sa sobom?

Slijedite ove savjete:

  • izbjegavajte sirovu hranu i vodu nepoznatog podrijetla
  • perite ruke često, posebno prije jela
  • birajte provjerene restorane i štandove s hranom
  • uvijek imajte sa sobom probiotike i sredstva za rehidraciju.
Saccharomyces boulardii
FOTO: Nova Studio/Tibor Marochini

Za dodatnu zaštita na putovanju mnogi putnici oslanjaju se na Bulardi, dodatak prehrani koji sadrži Saccharomyces boulardii – korisnu gljivicu koja pomaže u očuvanju crijevne flore.

S. boulardii se često preporučuje za ravnotežu crijevne mikrobiote i podršku probavnom sustavu tijekom putovanja. Bulardi linija je praktična za nošenje, upravo radi @TECH tehnologije tj. pakiranja u posebne vrećice, koje štite od visokih temperatura ljeti, UV zračenja i vlage. Zato se Bulardi ne treba čuvati u hladnjaku a djelovanje započinje brzo.

Nova StudioSadržaj napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Probiotic Excellence Center, Abela Pharme, po najvišim profesionalnim standardima.
Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Getty Images

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu