Nadutost, grčevi i bol u trbuhu: Kada je u pitanju sindrom iritabilnog crijeva, a kada nešto drugo?

Kako razlikovati IBS od ostalih problema s crijevima Evo što kaže stručnjakinja

Sindrom iritabilnog crijeva (IBS) se najčešće pojavljuje kod mladih i odraslih obično prije 40. godine života, dvaput češće kod pripadnica ženskog spola. Promjene u ritmu pražnjenja crijeva i promjene u konzistenciji stolice pojavljuju se periodično, a između tih epizoda osoba uglavnom nema tegoba, što IBS razlikuje od drugih gastrointestinalnih bolesti kao što su infektivni proljevi ili upalne bolesti crijeva.

Dr. med. Helena Šimurina, specijalist obiteljske medicine, Specijalistička ordinacija obiteljske medicine
FOTO: dr. med. Helena Šimurina, specijalist obiteljske medicine, Specijalistička ordinacija obiteljske medicine

Dr. med. Helena Šimurina, specijalist obiteljske medicine, objašnjava:

Najčešće pacijenti imaju tegobe u jutarnjim satima ili nakon konzumacije hrane u vidu hitne potrebe za defekacijom, javljaju se bol u abdomenu, plinovi, grčevi, nadutost, a nakon defekacije bol uglavnom popušta te osoba ne mora ostatak dana imati ikakvih simptoma ili zaostaje nadutost. Sljedećih dana ritam pražnjenja i konzistencija stolice mogu biti uredni. Nakon nekoliko dana situacija se može ponoviti potaknuta obrokom, određenom hranom ili stresnom situacijom. 

Simptomi IBS-a

Dr. Šimurina navodi simptome IBS-a:

Ključni simptomi koje povezujemo uz sindrom iritabilnog crijeva jesu kronična, ponavljajuća abdominalna bol (javlja se barem jednom tjedno najmanje tri mjeseca, a bol je povezana s pražnjenjem crijeva), zatim su tu promjene u konzistenciji stolice i dinamici pražnjenja. Mogu biti prisutni i dodatni simptomi kao što su nadutost, plinovi, hitan nagon na defekaciju, promjene raspoloženja, bol u leđima i glavobolje. Nisu prisutni simptomi kao što su mučnina, povraćanje, povišena temperatura, krv u stolici, bol ili proljevi noću ni gubitak težine, a to IBS razlikuje od drugih crijevnih bolesti.

Ispunite test i doznajte patite li od IBS-a.

Sindrom iritabilnog crijeva (IBS)
FOTO: Shutterstock

Zašto nastaje IBS?

IBS je rezultat interakcije brojnih faktora ili kombinacije nekih od njih: 

  • promjene u motilitetu gastrointestinalnog trakta
  • visceralna preosjetljivost
  • uloga upalnih stanica, mastocita
  • promjene u fekalnoj flori (disbioza)
  • sindrom prerastanja bakterija u tankom crijevu (SIBO)
  • osjetljivost na hranu (intolerancija, malapsorpcija)
  • genetička predispozicija
  • psihosocijalne disfunkcije.

S obzirom na brojne teorije o patofiziološkom uzroku IBS-a, liječenje je kompleksno, a cilj je smanjiti tegobe, ublažiti dominantni simptom i poboljšati kvalitetu života. Za razliku od npr. upalnih bolesti crijeva ili celijakije, ne postoji jedan određeni uzrok pa tako ni jedan određeni lijek za IBS.

Dr. Šimurina dodaje da pacijentu treba pristupati individualno, razgovarati o dominantnim simptomima, educirati pacijenta da sam primijeti koja hrana ili situacije pogoršavaju simptome te da to izbjegava. Plan liječenja je individualan, započinje se promjenom prehrambenih navika i smanjivanjem stresa i metodama relaksacije.

Također se preporučuje uključivanje probiotika za regulaciju disbioze i smanjivanje visceralne preosjetljivosti.

U znanstvenim radovima najviše je istraživan soj Lactobacillus plantarum Lp 299v te za taj soj postoje najjači dokazi i preporuke svjetske gastroenterološke organizacije (WGO) za korištenje kod IBS-a. Taj soj dokazano povoljno djeluje na liječenje i ublažavanje simptoma IBS-a, odnosno znatno smanjuje nadutost, grčeve i plinove, učestalost i jačinu bolova u abdomenu (smanjuje visceralnu osjetljivost) te doprinosi normalizaciji učestalosti stolice.

Probiotic Excellence Center je unutar svojeg znanstveno-istraživačkog centra također proveo brojna istraživanja vezano uz IBS tegobe, a najnovije istraživanje provedeno je na više od 32.000 sudionika.

Dr. Šimurina pojašnjava:

Istraživanje Probiotic Excellence Centra baca novo svjetlo na osobe koje pate od sindroma iritabilnog crijeva i otkriva koliko je veliki utjecaj koji IBS ima na svakodnevni život. Rezultati otkrivaju da simptomi poput nadutosti i plinova značajno narušavaju kvalitetu života, iako se značaj tih tegoba često umanjuje. Prema podacima istraživanja, čak 16.000 ispitanika je izjavilo da je nadutost koju osjećaju teško podnošljiva ili čak izuzetno bolna, a više od 50 % njih navelo je da ih nelagoda u trbuhu onemogućuje u obavljanju uobičajenih aktivnosti.

Dodaje:

S obzirom na to da je travanj, mjesec u kojem se diljem svijeta ukazuje na značaj podizanja svijesti o sindromu iritabilnog crijeva, smatramo da će objavljivanje ovih rezultata doprinijeti većem razumijevanju i pružiti zasluženu pažnju osobama koje se s njim suočavaju.

Promjene u prehrani su prva linija u terapiji IBS-a

U istraživanjima se pokazalo da zapadnjačka prehrana koja obiluje visoko procesuiranim namirnicama, mastima i rafiniranim šećerima pogoduje razvoju IBS-a.

Dr. Šimurina naglašava:

Prvi je korak da pacijent izbaci namirnice za koje je sam primijetio da mu pogoršavaju simptome IBS-a, a to često budu mliječni proizvodi (laktoza). Neki pacijenti s IBS-om imat će poboljšanje simptoma ako izbace gluten iz prehrane (i kod osoba koje nemaju celijakiju), a to se tumači necelijakijskom osjetljivošću na gluten. Drugi je korak da se izbace namirnice koje u crijevima proizvode više plinova (kao npr. grah, prokulice, kelj, brokula itd.).
Najveći učinak na poboljšanje simptoma IBS-a (kod čak 70 % pacijenata) ima prehrana s unosom namirnica s niskim udjelom FODMAP (fermentabilni oligosaharidi, disaharidi, monosaharidi i polioli).
FOTO: Shutterstock

Najveći učinak na poboljšanje simptoma IBS-a (kod čak 70 % pacijenata) ima prehrana s unosom namirnica s niskim udjelom FODMAP (fermentabilni oligosaharidi, disaharidi, monosaharidi i polioli).

Najvažniji mehanizmi kojima prehrana s niskim udjelom FODMAP poboljšava simptome IBS-a su smanjeno oslobađanje crijevnih plinova razgradnjom ugljikohidrata i poliola u crijevu, smanjeno osmotsko opterećenje crijeva (manji učinak navlačenja vode u lumen crijeva) te pozitivan učinak na crijevnu mikrofloru.

Istraživanja su pokazala da kod oboljelih od IBS-a postoji disbioza te je dio terapije i korekcija iste, kako prehranom tako i uzimanjem probiotika i prebiotika. Probiotici, prebiotici i simbiotici svoje pozitivne učinke postižu smanjenjem upale, utjecajem na metabolizam žučnih soli, motilitet crijeva i smanjenjem visceralne osjetljivosti.

Piše: Dr. med. Helena Šimurina, specijalist obiteljske medicine, Specijalistička ordinacija obiteljske medicine.

Flobian® je dio linije dodataka prehrani tvrtke Abela Pharm, čiju kvalitetu jamči Probiotic Excellence Center
FOTO: Nova Studio/Tibor Marochini

Flobian® je probiotički proizvod, koji sadrži soj Lactobacillus plantarum Lp 299v, a dio je linije dodataka prehrani tvrtke Abela Pharm, čiju kvalitetu jamči Probiotic Excellence Center. Ta garancija potvrđuje da su mikrobiotičke bakterije u Flobianu prošle rigorozna ispitivanja i udovoljavaju najvišim standardima kvalitete.

Dodatno, važan element Flobiana® je inovativno @TECH pakiranje, tehnologija koja štiti probiotike od negativnih utjecaja iz okoline, poput vlage, kisika i UV zraka, te osigurava kvalitetu i učinkovitost sve do isteka roka trajanja.

Probiotic Excellence Center je unutar svojeg znanstveno-istraživačkog centra također proveo brojna istraživanja vezano uz IBS tegobe i utjecaju probiotičkih sojeva na ublažavanje istih.

Proizvode možete pronaći u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama, kao i u internetskoj trgovini www.abela.hr. Više informacija o probioticima možete potražiti na www.probiotic.hr.

Nova StudioSadržaj napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Probiotic Excellence Center, Abela Pharme, po najvišim profesionalnim standardima.
Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   3

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu