Utjecaj prehrane na simptome IBS-a: Nutricionistica otkriva što jesti, a što izbjegavati

Utjecaj prehrane na simptome IBS-a Nutricionistica otkriva što jesti, a što izbjegavati

Sindrom iritabilnog crijeva (IBS ili “nervozna crijeva”) je bolest modernog doba, a odnosi se na funkcionalni poremećaj u radu probavnog sustava koji se manifestira kroz simptome kao što su nadutost i plinovi, grčevi, bolovi u donjem dijelu trbuha ili promjene u pražnjenju stolice koje mogu biti u obliku proljeva ili kombinacije jednog i drugog.

Prehrana kao dio liječenja sindroma iritabilnog crijeva

Prehrana je vrlo važan dio liječenja i smanjenja simptoma sindroma iritabilnog crijeva, stoga je bitno da oboljeli naprave određene promjene u svojoj prehrani.

Andrea Bilandžija, mag. nutricionizma i fitness trenerica, objašnjava koje namirnice mogu izazvati simptome:

Najčešće namirnice koje izazivaju simptome sindroma iritabilnog crijeva su uglavnom procesirane namirnice, odnosno namirnice koje su bogate mastima, šećerima i soli. Također, namirnice koje su problematične su i gazirana pića, kofein, alkohol, ali i mliječni proizvodi zbog visokog udjela laktoze te žitarice i određeni proizvodi koji sadrže gluten.
Sindrom iritabilnog crijeva
FOTO: Shutterstock

S druge strane, osobe s ovim tegobama dobro reagiraju na sljedeće namirnice:

Osobe sa sindromom iritabilnog crijeva obično jako dobro podnose cjelovite namirnice, hranu koja je lagano pripremljena, kuhana kod kuće, poput mesa, ribe, lagano probavljivog povrća kao što su mrkva i tikvice, ali i sve žitarice koje prirodno ne sadrže gluten, poput riže, prosa, kvinoje i sl.
Low-FODMAP-dijeta
FOTO: Shutterstock

Uloga dijete u smanjenju simptoma

Za osobe koje boluju od sindroma iritabilnog crijeva vrlo je važno da imaju korigiranu prehranu, odnosno da naprave određene promjene zbog toga što je prehrana glavno rješenje uzroka i simptoma, odnosno jedan od glavnih načina smanjenja simptoma i liječenja tih tegoba.

Bilandžija ističe:

Prehrana bi trebala izgledati tako da se rasporedi kroz više manjih obroka na dan, da nemamo prevelike vremenske razmake od obroka do obroka te da su obroci manje količinski, ali da se zato jedu češće.

Osobe sa simptomima uzrokovanim sindromom iritabilnog crijeva mogu pokušati slijediti low FODMAP dijetu, prehranu sa smanjenim udjelom glutena i prehranu sa smanjenim udjelom laktoze.

Bilandžija pojašnjava:

Low FODMAP dijeta je prehrana koja ima smanjeni udio fermentirajućih monosaharida, oligosaharida, disaharida i poliola. Prehrana bez glutena i bez laktoze uključuje redukciju mliječnih proizvoda i žitarica koje sadrže gluten.
stres je jedan od faktora koji pogoršava simptome osoba koje bole od sindroma iritabilnog crijeva
FOTO: Shutterstock

Stres dodatno pogoršava simptome

Osim prehrambenih izbora, stres je jedan od faktora koji pogoršava simptome osoba koje boluju od sindroma iritabilnog crijeva, zbog toga što osobama koje imaju osjetljiviju probavu dodatno uzrokuje učestaliju nadutost, grčeve i bolove u crijevima.

Bilandžija naglašava:

Vrlo često kad smo pod stresom imamo tendenciju jesti hranu koja je možda manje kvalitetna i ima veći udio masnoća i šećera, a znamo da takva hrana dodatno pogoršava simptome. Stoga je vrlo važno da osoba nađe načine da se nosi s velikom količinom stresa, poput meditacije, vježbi disanja, tjelesne aktivnosti ili kretanja u bilo kojem obliku.

Preporuka stručnjakinje

Osobe koje boluju od sindroma iritabilnog crijeva svakako bi trebale promijeniti svoj način prehrane.

Bilandžija savjetuje da se pokuša s low FODMAP dijetom, odnosno da se smanji udio kratkolančanih ugljikohidrata koji imaju tendenciju brzo fermentirati i pogoršavati simptome kao što su npr. jabuka, kruška, luk, češnjak, mliječni proizvodi, dijetalni proizvodi bogati poliolima ili žitarice koje sadrže gluten.

Osim toga, preporučujem da nađu način da se nose sa stresom, da budu tjelesno aktivni i povrh toga svega dajemo savjet o korištenju dodataka prehrani. Prije svega tu mislim na korištenje probiotika. Na spomen probiotika, jedan od najviše istraženih sojeva i onaj za koji znamo da djeluje na poboljšanje svih simptoma sindroma iritabilnog crijeva je Lactobacillus plantarum 299v koji je dio dodatka prehrani Flobian čiju kvalitetu jamči Probiotic Excellence Center Abela Pharme.
Flobian
FOTO: Nova Studio/Tibor Marochini

Osobe koje boluju od sindroma iritabilnog crijeva svakako bi se trebale obratiti nutricionistu za pomoć oko korekcije prehrane.

Prvi korak nam je da propišemo dijetu za koju znamo da u suštini pomaže većem dijelu oboljelih. Međutim, moramo napomenuti da je svatko od nas individua i pojedinac za sebe i da unutar tih nekih generalnih smjernica zapravo treba osobi korigirati neke dodatne stvari tako da se ubace ili izbace određene namirnice, tako da u tom smislu daljnja suradnja s nutricionistom kroz kontrolne preglede i daljnja savjetovanja svakako može pojedincu pomoći regulirati simptome.

Proizvode možete pronaći u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama, kao i u internetskoj trgovini www.abela.hr. Više informacija o probioticima možete potražiti na www.probiotic.hr.

Nova StudioSadržaj napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Probiotic Excellence Center, Abela Pharme, po najvišim profesionalnim standardima.
Članak objavljen:

Ocijenite članak

1 / 5   1

Foto: Nova Studio/Tibor Marochini

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu