Uskrsna probava bez iznenađenja: Kako izbjeći nadutost i loš osjećaj nakon obroka?

Uskrsna probava bez iznenađenja Kako izbjeći nadutost i loš osjećaj nakon obroka

Blagdani su vrijeme uživanja – i u društvu, i za stolom. Uskrs donosi bogatstvo tradicionalnih delicija koje rado dijelimo s obitelji i prijateljima. No, osim radosti, sve te šunke, jaja, francuske salate i kolači često sa sobom donesu i neželjene “goste” – osjećaj težine u želucu, nadutost i zatvor.

Ako vam je poznat onaj neugodan osjećaj napuhnutosti nakon blagdanskog ručka, niste jedini – probava se tijekom blagdana lako može usporiti, a zatvor je jedan od glavnih krivaca za sve tegobe koje slijede.

Zatvor – krivac za nadutost

Mnogi povezuju nadutost s onim što jedemo, ali često zaboravljamo da je pravi uzrok zapravo – zatvor. Kada probava “stane”, otpadne tvari i plinovi zadržavaju se u crijevima, što stvara osjećaj nelagode, pritiska i napuhnutosti. U blagdanskim danima, kada je prehrana masnija, ali siromašnija vlaknima, zatvor postaje česta pojava.

Dodamo li tome i manje kretanja (jer je vrijeme za odmor), više kolača, manje vode … – imamo savršen recept za usporenu probavu.

Zatvor - tihi krivac za nadutost
FOTO: Donat

Kako uživati bez posljedica?

Nitko ne predlaže da se odreknete blagdanske gozbe, ali nekoliko pametnih navika može pomoći da vaša crijeva i dalje funkcioniraju bez problema.

1. Ne preskačite doručak

Na Uskrs mnogi odgađaju prvi obrok i sve nade polažu u “veliki ručak“. No, preskakanje doručka može usporiti metabolizam i dodatno opteretiti probavu. Lagani doručak – poput zobene kaše ili integralnog tosta – pokreće crijeva i priprema tijelo za ostatak dana.

2. Uključite vlakna

Kuhana jaja i francuska salata možda su tradicionalni hit, ali ne sadrže vlakna koja su ključna za redovitu probavu. Iskoristite blagdanske priloge da ubacite više povrća – špinat, blitva, artičoke, cikla ili grah mogu biti odličan dodatak uskrsnom meniju.

3. Pijte dovoljno tekućine

Zatvor i dehidracija idu ruku pod ruku. Tijekom blagdana često pijemo više kave, vina i sokova, a manje obične vode. Podsjetite se da vašem probavnom sustavu treba voda kako bi sve išlo “glatko”.

4. Prošećite nakon obroka

Čak i kratka šetnja nakon ručka može potaknuti probavu. Nije nužno ići na planinarenje – 15 minuta lagane šetnje čini razliku.

Donat kao pomoć kod zatvora
FOTO: Donat

5. Donat kao pomoć pri zatvoru

Ako znate da vam blagdanska hrana često uzrokuje zatvor, imate asa u rukavu – Donat. Ova prirodna mineralna voda poznata je po blagotvornom učinku na probavu zahvaljujući visokom sadržaju sulfata i magnezija koji potiču rad crijeva.

0,2 – 0,3 l toplog Donata ujutro, na prazan želudac, može biti vaš blagdanski “starter pack” za dobru probavu.

Donat je izvrsno rješenje za probleme s probavom jer pomaže u uspostavi redovite funkcije crijeva. Preporučuje se piti ga ujutro na prazan želudac, ugrijanog na temperaturu 30 – 37 °C, te navečer na sobnoj temperaturi, u količinama 0,2 – 0,3 l ujutro i 0,2 l prije večere.

Može se piti svakodnevno ili u ciklusima od pet dana uzastopno, uz dva dana pauze. Preporučuje se piti ga brzo.

6. Pripazite na slastice

Uskrsna pinca, orahnjača i čokoladna jaja pravi su užitak – ali previše šećera i masti dodatno usporava crijeva. Umjesto da pojedete sve odjednom, rasporedite slastice na više dana i kombinirajte s voćem koje sadrži prirodne šećere i vlakna (npr. smokve, suhe šljive, kruške).

Sretan Uskrs – bez težine u trbuhu

Blagdani bi trebali biti užitak, a ne vrijeme kada se osjećate “kao balon”. Dobra vijest je da ne morate birati između uživanja i zdravlja. Uz nekoliko promišljenih navika i prirodnu podršku kao što je Donat, moguće je sačuvati lakoću i nakon najobilnijeg ručka.

Sretna probava i sretan Uskrs! 

Nova StudioSadržaj napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Donat po najvišim profesionalnim standardima.
Članak objavljen:

Ocijenite članak

4 / 5   1

Foto: Donat

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu