Micelarna voda umjesto šampona za suho pranje kose?

pranje kose micelarnom vodom

Rugilė Kančaitė, bivša specijalizirana ginekologinja koja je postala medicinska savjetnica, za Healthnews dijeli svoje osobno iskustvo eksperimentiranja s micelarnom vodom kao zamjenom za šampon za suho pranje kose, trend ljepote na TikToku.

Kao dugogodišnja obožavateljica šampona za suho pranje kose zbog toga što je već 15 godina izbijeljena plavuša, Rugilė je uvijek radije prala kosu što je rjeđe moguće kako bi izbjegla toplinsko oblikovanje.

Unatoč tome, osjećala je neugodan osjećaj suhog šampona na tjemenu, a zbog zrnate teksture poželjela je pronaći bolju alternativu. Zaintrigirana novim trikom ljepote koji je vidjela na TikToku – korištenjem micelarne vode kao šampona za suho pranje kose – odlučila ga je isprobati.

Micelarna voda, koja se obično koristi kao sredstvo za čišćenje lica, sadrži molekule koje privlače i ulje i vodu, što je navelo beauty influencere da sugeriraju da bi mogla djelovati na sličan način na prljavu kosu čišćenjem vlasišta.

Rugilė nikad nije pronašla marku šampona za suho pranje kose koja je bila dobra, često se osjećala masno unatoč sposobnosti proizvoda da osvježi izgled njezine kose. Također joj se nije svidjelo kako šamponi za suho pranje kose ostavljaju njezinu prirodnu kosu koja raste sijedom.

Micelarna voda umjesto šampona za suho pranje kose
FOTO: Shutterstock

Rezultati korištenja micelarne vode kao šampona za suho pranje kose

Inspirirana videom dermatologinje dr. Shereene Idriss, Rugilė je pratila proces nanošenja micelarne vode izravno na vlasište, utrljavanja ručnikom i sušenja fenom. Iako micelarna voda nije ostavila tragove i nije zamastila kosu, iskustvo nije bilo ugodno.

Zbog toga joj je tjeme bilo mokro, što je dovelo do neugodnog osjetilnog iskustva i zahtijevalo je feniranje, što obično pokušava izbjeći. Osim toga, korijen joj je ostao ravan, za razliku od šampona za suho pranje kose koji joj je dao više volumena.

Nakon što je koristila micelarnu vodu, Rugilė je otkrila da joj je kosa tijekom dana bila malo čišća, ali nije dobila dramatične rezultate kojima se nadala.

Zaključila je da se proces vlaženja kose i feniranja ne isplati i dala prednost običnom šamponu za suho pranje kose, unatoč njegovim nedostacima. Također je istaknula da nema znanstvenih dokaza o učincima micelarne vode na vlasište, zbog čega je sigurnije pridržavati se redovite prakse pranja kose. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu