E-cigarete nisu samo štetne za pluća, već i za ovaj organ

vaping može narušiti zdravlje mozga

Vape ili e-cigarete još uvijek su relativno nove, a sveobuhvatna istraživanja o njihovim učincima i dalje su ograničena. Međutim, nove studije nastavljaju rasvjetljavati njihovu potencijalnu štetu.

Nedavna studija sugerira da vaping može narušiti zdravlje mozga i negativno utjecati na učenje, pamćenje, rješavanje problema i sposobnost kritičkog razmišljanja. Predstavljena na 149. godišnjem sastanku Američke neurološke udruge, studija je pokazala da su studenti koji su pušili imali lošije rezultate na kognitivnim testovima od onih koji nisu pušili.

Rezultati istraživanja

Istraživanje, provedeno na 405 latinoameričkih studenata u dobi 18 – 30 godina u Guayaquilu u Ekvadoru, kategoriziralo je sudionike u četiri skupine:

  • 64 koji su samo vapeali
  • 31 koji je samo pušio cigarete
  • 111 koji su i vapeali i pušili cigarete
  • 199 koji nisu pušili ni vapeali.

Dobili su test Montrealske kognitivne procjene (MoCA), gdje se rezultat od 26 ili više smatra normalnim, dok rezultati ispod 25 ukazuju na kognitivno oštećenje.

Nakon testiranja istraživači su otkrili da su studenti koji nisu vapeali ili pušili imali medijan od 26 (najniži je bio 18), oni koji su samo vapeali postigli su medijan 24 (najniži je bio 16), oni koji su samo pušili cigarete postigli su medijan od 25 (najniži je bio 22), a oni koji su i vapeali i pušili su postigli medijan od 24 (najniži je bio 8).

Drugim riječima, oni koji su i pušili i vapeali su imali najniže ocjene od svih.

Studija je također otkrila da što je češće vapeanje, to su niži kognitivni rezultati – sudionici koji su uzeli 10 – 20 udisaja dnevno imali su 9,2 % niži rezultat, dok su oni koji su pušili više od 20 dimova dnevno imali 13,7 % niži rezultat od onih koji nisu pušili ni vapeali.

vaping
FOTO: Shutterstock

Prva studija koja povezuje vapeanje sa zdravljem mozga

Glavni autor Linker Viñan Paucar, student medicine na Katoličkom sveučilištu Santiago de Guayaquil, istaknuo je da studenti koji su prije pušili nekoliko cigareta tjedno sada troše puno više putem vapeanja.

Elektroničke cigarete s do 20.000 udisaja trebale bi trajati tri mjeseca, no studija je otkrila da su ih mnogi studenti potrošili prije prvog mjeseca i počeli koristiti druge.

Ova je studija značajna jer, dok su se ranija istraživanja usredotočila na učinke vapeanja na pluća i srce, ovo je prva koja pokazuje njegovu povezanost sa zdravljem mozga. Prethodne studije već su utvrdile da pušenje cigareta može narušiti kognitivnu funkciju smanjenjem volumena mozga i protoka krvi. Poznato je da nikotin, ključni sastojak i cigareta i vapeova, uzrokuje oštećenje moždanih stanica.

Iako su vapeovi isprva promovirani kao sigurnija alternativa cigaretama, istraživanja sve više pokazuju da to možda nije točno. Istraživači planiraju proširiti svoju studiju kako bi ispitali kognitivne učinke vapeanja na studente različitih rasnih i etničkih skupina. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu