Kakav je odnos između cirkadijalnog ritma i pretilosti?

Kakav je odnos između cirkadijalnog ritma i pretilosti

Cirkadijalni ritmovi su 24-satni ciklusi koji reguliraju različite tjelesne funkcije, uključujući obrasce spavanja i budnosti, što utječe na razine hormona i neurotransmitera.

Nedavno istraživanje sa Sveučilišta za zdravlje i znanost u Oregonu (OHSU) naglašava da neusklađeni cirkadijalni ritmovi kod osoba s prekomjernom težinom ili pretilošću mogu dovesti do negativnih metaboličkih učinaka, koji se razlikuju između muškaraca i žena.

Studija, objavljena u The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism 20. kolovoza, sugerira da bi prilagodba unutarnjeg sata tijela potencijalno mogla smanjiti neke od ovih rizika, iako su potrebna daljnja istraživanja.

Utjecaj prekomjerne težine ili pretilosti na spavanje
FOTO: Shutterstock

Utjecaj prekomjerne težine ili pretilosti na spavanje

Stručnjaci već odavno znaju da je dovoljan i kvalitetan san ključan za zdravlje. Međutim, moderni stil života doveo je do smanjenja trajanja sna. Istraživanja su pokazala vezu između lošeg sna i debljanja.

Pregled je otkrio da kratko spavanje povećava vjerojatnost buduće pretilosti, dok duže spavanje nema isti učinak. Cirkadijalna neusklađenost, koja može dovesti do povećanog unosa kalorija i pretilosti, još je jedan čimbenik koji se istražuje. Dr. Jacob Teitelbaum, stručnjak za spavanje i bol, za Healthline naglašava da cirkadijalni ritmovi orkestriraju bitne funkcije poput regulacije hormona i imunološkog odgovora.

Neusklađeni cirkadijalni ritmovi, kao što je ostajanje budno kada je tijelo programirano za spavanje ili jelo tijekom noći, dovode do manje dnevne potrošnje energije i veće potrošnje kalorija.

Iako je veza između neusklađenosti, nedovoljno sna i metaboličkog zdravlja složena, istraživači je dalje istražuju.

Cirkadijalni ritam i pretilost – studija

U ovoj nedavnoj studiji, istraživači su regrutirali 15 muškaraca i 15 žena s prekomjernom težinom i mjerili njihovu tjelesnu kompoziciju, uzorke krvi i pojavu melatonina pri slabom svjetlu (DLMO), marker cirkadijalnog ritma. DLMO signalizira pripremu mozga za spavanje, zbog čega pomaže u procjeni koliko su bili neusklađeni tjelesni satovi sudionika.

Studija je otkrila utjecaje cirkadijalnog neusklađenosti specifične za spol. Neusklađeni muškarci imali su više abdominalne masnoće, više trigliceride i veći rizik od metaboličkog sindroma, dok su neusklađene žene imale više ukupne tjelesne masnoće, povišen šećer u krvi i brži otkucaj srca u mirovanju.

Cirkadijalni ritam i pretilost - studija
FOTO: Shutterstock

Koautorica dr. Brooke Shafer primijetila je te razlike, naglašavajući da se zdravstvene strategije moraju individualno krojiti. Studija sugerira da cirkadijalni poremećaji mogu pogoršati debljanje i druge zdravstvene rizike na način specifičan za spol.

Istraživači se nadaju da bi poboljšanje cirkadijalnog usklađivanja moglo smanjiti zdravstvene rizike, posebno kod osoba s prekomjernom težinom ili pretilošću. Shafer je istaknula planove tima da istraži kako neusklađenost utječe na ljude koji imaju ekstremne poremećaje sna, poput radnika u noćnim smjenama.

Kako uskladiti cirkadijalni ritam

Iako je ova studija mala, druga istraživanja povezuju cirkadijalni neusklađenost s negativnim učincima na zdravlje. Na sreću, većina ljudi može prilagoditi svoje tjelesne satove dobrim navikama spavanja i potencijalno smanjiti metaboličke rizike.

Stručnjaci za spavanje predlažu sljedeće strategije za usklađivanje tjelesnog sata – održavajte dosljedan raspored spavanja, povećajte jutarnju izloženost prirodnom svjetlu, smanjite večernje vrijeme pred ekranom i postupno prilagodite vrijeme spavanja i buđenja. Osim toga, izbjegavanje kofeina i osiguravanje ugodnog okruženja za spavanje može dodatno optimizirati san. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Newman, T. (2024). Why Good Sleep Habits Are Important For Adults With Overweight, ObesityHealthline.
  2. Shafer, B. M. i sur. (2024). Circadian alignment, cardiometabolic disease, and sex specific differences in adults with overweight/obesityThe Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, dgae580.
  3. Bacaro, V. i sur. (2020). Sleep duration and obesity in adulthood: An updated systematic review and meta-analysis. Obesity Research & Clinical Practice, 14(4): 301–309.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu