Osim bakterija, ovo su česti uzročnici proljeva

Osim bakterija, ovo su česti uzročnici proljeva

Proljev je stanje koje karakterizira česta rijetka, vodenasta stolica, a može dovesti do dehidracije i neravnoteže elektrolita ako se ne liječi pravilno, zbog čega je važno održavati unos tekućine i potražiti savjet liječnika ako simptomi potraju.

Doc. dr. sc. Krešimir Gjuračić, znanstveni direktor Probiotic Exellence Centera Abela Pharma, objasnio je kako različiti faktori poput virusa, parazita, intolerancije na hranu, kroničnih bolesti i okolišnih čimbenika doprinose pojavi proljeva. Također, ponudio je smjernice za prevenciju i upravljanje tim neugodnim stanjem te se osvrnuo na nedavne napretke u liječenju i prevenciji proljeva.

Doc. dr. sc. Krešimir Gjuračić
FOTO: Abela Pharm

Uzroci proljeva – virusi i paraziti

Proljev, odnosno dijareju osim patogenih bakterijskih sojeva mogu uzrokovati infekcije virusima ili protozoama, unos hrane koju naše tijelo ne tolerira te stresna i anksiozna stanja, ali isto tako i antibiotici, koje ne bi trebalo koristiti na svoju ruku, ako ih osobni liječnik nije propisao.

Doc. dr. sc. Gjuračić je istaknuo:

Norovirusi i rotavirusi su tipični patogeni koji uzrokuju povraćanje i dijareju nakon infekcije enterocita odnosno stanica crijevnog epitela. Infekcija rotavirusima je zastupljenija kod djece i može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Osnovni mehanizam oba tipa virusa koji uzrokuju proljev je smanjenje absorpcije vode, natrija i glukoze te malapsorpcije disaharida uzrokovane smanjenom proizvodnjom enzima koji razgrađuju taj tip šećera.

Istaknuo je i koji su najčešći parazitski uzroci proljeva:

Jedan od najčešćih parazita koji mogu uzrokovati proljev jest protozoa giardia, koju možemo dobiti od drugih giardiom zaraženih osoba te domaćih životinja, pogotovu pasa. Najčešće se naš organizam uspijeva riješiti tog patogena zahvaljujući imunosnom odgovoru, no ako infekcija potraje duže vrijeme, treba pristupiti liječenju koje je propisao osobni liječnik.

Poveznica između hrane i proljeva

Intolerancije na hranu, poput intolerancije na laktozu, mogu rezultirati proljevom.

Intolerancija na laktozu povezana je s nedostatkom, odnosno smanjenom proizvodnjom enzima laktaze, koji taj šećer cijepa na monosaharidne jedinice. Tako neprobavljena laktoza dolazi do debelog crijeva, u kojem je lokalna crijevna flora koristi kao izvor energije, što rezultira pretjeranim nadimanjem abdomena, bolova i proljeva.

Osim spomenute intolerancije na laktozu, intolerancija na gluten, odnosno celijakija, također može uzrokovati neugodne epizode dijareje, ako se konzumiraju žitarice koje sadrže taj protein.

Generalno prehrana bogata mastima i šećerima, pogotovo fruktozom, te napitci s umjetnim zaslađivačima, kao što su ksilitol ili sorbitol, mogu dovesti do proljeva.
Poveznica između hrane i proljeva
FOTO: Getty Images

Lijekovi kao uzročnici proljeva

Pojedini lijekovi također mogu uzrokovati proljev kao nuspojavu. Među najčešćim su lijekovima koji uzrokuju ozbiljne epizode dijareje antibiotici, pogotovo širokog spektra.

Doc. dr. sc. Gjuračić je pojasnio:

Iako je njihova osnovna uloga da eliminiraju patogene bakterijske sojeve iz našeg organizma, usporedno uzrokuju disbalans mikrobiote, odnosno naše bakterijske crijevne mikroflore, što dovodi do proljeva koji mogu potrajati i duže vrijeme. Zbog toga se preporučuje korištenje probiotskih sojeva paralelno s antibiotskom terapijom, čime se puno brže uspostavlja izvorna zdrava mikrobiota i skraćuje vrijeme dijareje.

Bolesti crijeva

Kronične bolesti poput sindroma iritabilnog crijeva (IBS) i upalne bolesti crijeva (IBD) također pridonose proljevu.

IBS i IBD dvije su potpuno drukčije patologije, gdje IBS čak i ne mora rezultirati proljevom, nego zatvorom. Upalne bolesti crijeva, odnosno ulcerativni kolitis i Chronova bolest, ozbiljni su autoimuni kronični poremećaji zdravlja koji mogu dovesti do vrlo ozbiljnih proljeva, uključujući i krvave proljeve. Povećana proizvodnja proinflamatornih citokina u tim patologijama dovodi do konstantne upale i poremećaja funkcije crijevnog epitela. Sindrom iritabilnog crijeva može se vrlo efikasno tretirati korištenjem odgovarajućih probiotskih sojeva, dok upalne bolesti crijeva zahtijevaju dodatni tretman lijekovima za smanjenje upale, dok se probiotici koriste kao dodatna terapija.

Stres, tjeskoba i okolišni čimbenici

Stresna stanja i tjeskoba mogu dovesti do niza fizioloških promjena, uključujući ubrzani rad srca, respiraciju, povećan krvni pritisak, što također dovodi i do smanjenja rada probavnog trakta.

Posljedično zbog malapsorpcije unesene hrane, kako navodi Gjuračić, dolazi do disbalansa u unosu vode, natrija i glukoze te epizoda proljeva.

Također, čimbenici okoliša, poput zagađene vode ili loših sanitarnih uvjeta, igraju značajnu ulogu.

Naravno da zagađena voda i loša sanitacija mogu dovesti do čak epidemioloških problema, i da pravilo čistih ruku predstavlja rješavanje više od polovice problema s infekcijama i posljedično dijarejom.
Saccharomyces boulardii
FOTO: Nova Studio/Tibor Marochini

Sprječavanje nebakterijskih uzroka proljeva

Doc. dr. sc. Gjuračić navodi da ne postoje opći savjeti jer je svaki od navedenih uzroka proljeva individualan, bilo da je to genetička predispozicija u slučaju intolerancije na hranu ili autoimuna bolest.

Generalno, ako se epizode proljeva učestalo ponavljaju i traju duže vrijeme, trebamo se obratiti osobnom liječniku, koji će nas uputiti na dijagnostičke preglede i naći najbolji put do rješavanja problema.

Jedan je od velikih pomaka u posljednje vrijeme upotreba probiotika, kao što je Saccharomyces boulardii, za poboljšanje zdravlja ljudi, pogotovo tijekom epizoda proljeva, koji su prepoznali i liječnici. Neki su od tih preparata i registrirani kao lijekovi i mogu se dobiti u bolnicama. Ipak, konstantna edukacija o ispravnom odabiru kvalitetnih probiotika potrebna je kako bi se ta praksa što više proširila.

Doc. dr. sc. Gjuračić je objasnio kako vidi budućnost prevencije i liječenja dijareje:

Kao što već spomenuh, higijenom možemo odstraniti više od polovine problema u prevenciji dijareje uzrokovane raznim patogenima. Isto tako, vjerujem da će dijagnostika pojedinih patologija biti efikasnija i brža, čime će se pospješiti tijek liječenja. Jedan od isto tako bitnih čimbenika u budućim pristupima liječenja dijareje predstavlja i nova generacija probiotskih sojeva s kojima se trenutačno odvijaju intenzivne kliničke studije.

Više informacija potražite na internetskoj stranici probiotic.hr.

Nova StudioSadržaj napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Probiotic Excellelnce Center Abele Pharm po najvišim profesionalnim standardima.
Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.33 / 5   3

Foto: Getty Images

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu