Stručno odobrava
Kristina Žuna, mag. ing. biotechn.
Napravite zdrave kolače s ovim prirodnim zamjenama za šećer
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja
Ako ste veliki obožavatelj slatkih kolača i poslastica, ali iz nekog razloga ne smijete jesti puno “bijelog šećera” odnosno saharoze, pokušajte ga zamijeniti prirodnim zamjenama za šećer.
U nastavku članka pročitajte koje zamjene za šećer možete koristiti za pripremu zdravih kolača.
Šećer – zašto ga zamijeniti?
Bijeli kristalni šećer koji obično koristimo pri kuhanju i pečenju je saharoza, ugljikohidrat “sastavljen” od jedne molekule fruktoze i jedne molekule glukoze. Osim toga, bijeli šećer ne sadrži ništa drugo te je kalorijski bogat, a nutritivno siromašan.
Naravno, umjerena konzumacija šećera nije štetna, ali prevelika konzumacija može dovesti do:
- smanjenja osjetljivosti na inzulin i razvijanja preddijabetičkog stanja,
- prekomjerne težine i pretilosti,
- razvoja srčanih bolesti.
Ovisno želimo li s vremena na vrijeme izbaciti šećer iz prehrane ili ga zbog određenih medicinskih razloga ne smijete jesti, može ga se zamijeniti prirodnim slatkim spojevima i sastojcima.
U nastavku članka pročitajte koji su to.
Stevija
Stevija je prirodna zamjena za šećer i spoj koji se ekstrahira iz biljke Stevia rebaudiana. Uopće ne sadrži kalorije, a dokazano smanjuje krvni tlak i koncentraciju glukoze u krvi.
Iako postoji niz lažnih glasina, stevija je 100% sigurna i odobrena sigurnom za upotrebu. Mala količina stevije može i nekoliko stotina puta biti slađa od glukoze.
1 šalica šećera se iz recepta može zamijeniti 1 jušnom žlicom praha stevije.
Javorov sirup
Javorov sirup je gusta smeđa tekućina koja se dobiva ekstrakcijom i kuhanjem soka iz stabla javora. Bogat je mineralima:
- kalcijem,
- kalijem,
- cinkom,
- željezom,
- manganom.
Osim toga, posjeduje i mnoge spojeve koji djeluju antioksidativno i mogu djelovati preventivno protiv staničnih oštećenja.
Istraživanje američkih znanstvenika sa Sveučilišta u Rhode Islandu iz 2012. godine se bavilo procjenom sastava javorovog sirupa. Opsežno istraživanje je analitičkim metodama dokazalo više od 30 aktivnih biljnih komponenti koje se nalaze u javorovom sirupu.
Ima nešto niži glikemijski indeks od “bijelog šećera”, ali je još uvijek bogat šećerom. Ipak, potrebno ga je nešto manje za istu količinu šećera koji se uobičajeno koristi. 1 šalicu bijelog šećera iz recepta možete zamijeniti s 3/4 šalice javorovog sirupa.
Kokosov šećer
Kokosov šećer se dobiva od soka kokosovog ploda te ima bogatu boju i okus sličan karameli. Kokosov šećer je minimalno obrađen i sadrži brojne hranjive sastojke kao što su:
- željezo,
- magnezij,
- cink,
- kalij,
- B vitamin.
Kokosov šećer sadrži i ugljikohidrat inulin, koji djeluje kao prebiotik. Prebiotički spojevi su svi oni koje ljudsko tijelo ne može probaviti, ali djeluju kao hrana probiotičkim mikroorganizmima u probavnom sustavu i tako promiču dobru probavu i jačanje imuniteta.
Ipak, sadrži i dosta fruktoze pa ga se treba koristiti umjereno. U receptima šalica kokosova šećera je zamjena za šalicu običnog bijelog šećera.
Med
Med je pčelinji proizvod koji je nutritivno veoma bogat i zbog toga posjeduje određena ljekovita svojstva.
“Med dokazano djeluje protuupalno, ima mnogo antioksidativnih spojeva koji djeluju protiv staničnih oštećenja te smanjuje razinu homocisteina, krvnog markera koji je povezan s razvojem srčanih bolesti”, ističu stručnjaci sa zdravstvenog portala Healthline.
Lako ga se može uklopiti u bilo koji recept umjesto šećera, ali s njim također trebate biti oprezni. Iako sadrži i mnoge druge spojeve, velika količina meda također posjeduje i veliku količinu šećera fruktoze i glukoze.
Kaša od banana
Zgnječene banane čine slatki dodatak tijestu za kolače. Bogate su kalijem, ali i vlagom, tako da se vaš kolač neće osušiti danima.
U receptima pola zgnječene banane je zamjena za pola šalice šećera.
Šećer od datulja
Ovaj šećer je zapravo plod datulje koji je osušen, a potom samljeven. To znači da ima istu količinu hranjivih tvari kao i samo voće. Od nutrijenata sadrži značajne količine:
- vitamina B6,
- željeza,
- magnezija.
U receptima šalica šećera od datulje je zamjena za šalicu običnog bijelog šećera.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja
Izvori:
- Li, L., Seeram, N.P. (2012) Further Investigation Into Maple Syrup Yields Three New Lignans, a New Phenylpropanoid, and Twenty-Six Other Phytochemicals. J Agric Food Chem. 59(14): 7708–7716.
- McDonell, K. (2017) 8 Natural Substitutes for Sugar. Healthline.
- Stafford, G. (2018) Sugar substitutes. Bigger Bolder Baking.