42 % liječnika primarne zdravstvene zaštite nije upoznato s tretmanima za ovu kroničnu bolest

42 % liječnika primarne zdravstvene zaštite nije upoznato s tretmanima za astmu

Prije dva desetljeća uvedene su biološke terapije za astmu i otad su se pokazale učinkovitima u upravljanju simptomima kod mnogih osoba s tim stanjem.

Međutim, istraživanje predstavljeno na godišnjem znanstvenom skupu Američkog koledža za alergiju, astmu i imunologiju 2023. pokazalo je da 42 % liječnika primarne zdravstvene zaštite ima ograničeno iskustvo s ovim terapijama.

Anketa koju je ispunilo 85 liječnika

Anketa je imala za cilj procijeniti koliko su liječnici upoznati s biološkim lijekovima za astmu i kako upućuju pacijente s nekontroliranim simptomima. Među 85 liječnika različitih specijalnosti, uključujući internu medicinu, obiteljsku medicinu i pedijatriju, koji su sudjelovali, 77 % je navelo da je upućivalo pacijente specijalistima nakon što su doživjeli dvije ili više egzacerbacija godišnje.

Međutim, 42 % nije bilo upoznato s biološkim tretmanima.

Nadalje, većina liječnika nije zahtijevala laboratorijske pretrage ni koristila apsolutni broj eozinofila – dijagnostički test relevantan za liječenje astme.

Nalazi istraživanja naglašavaju važnost poboljšane komunikacije između liječnika primarne zdravstvene zaštite i stručnjaka za astmu, posebno u pogledu upotrebe bioloških tretmana. Biološki lijekovi su vrijedni u liječenju astme i povezanih alergijskih stanja, ali njihova je pravilna uporaba ključna zbog njihove cijene i potencijalnih rizika.

Nalazi istraživanja naglašavaju važnost poboljšane komunikacije između liječnika primarne zdravstvene zaštite i stručnjaka za astmu
FOTO: Shutterstock

Poziva se na stalnu edukaciju liječnika, ali i aktivaciju pacijenata

Dr. Jared Ross, medicinski stručnjak koji nije bio uključen u istraživanje, za Medical News Today je naglasio potrebu za razumnom upotrebom bioloških sredstava, s obzirom na njihove značajne troškove i potencijalne štetne učinke. Dr. Kartik Shenoy, pulmolog specijalist za astmu, naglasio je važnost stalne edukacije za pružatelje zdravstvenih usluga za optimizaciju skrbi za astmu.

Osim toga, pacijente se potiče da aktivno sudjeluju u svojoj zdravstvenoj skrbi otvorenim razgovorom o svojim simptomima i korištenjem alata kao što su upitnici za pacijente, kako bi se olakšala komunikacija s liječnicima primarne zdravstvene zaštite.

U konačnici, odgovarajuće liječenje astme uključuje zajednički napor između pacijenata, liječnika primarne zdravstvene zaštite i specijalista, kako bi se osigurali optimalni ishodi uz minimiziranje rizika.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu