Raw food poslastica: Ukusni i zdravi bomboni na čokoladi
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja
Iza ovog pomalo neobičnog naziva krije se raw food poslastica. Bomboni su kombinacija mrkve, lješnjaka, rogača…, a „čokolada“ je nastala kombinacijom dinje i rogača.
Prije nekoliko godina dobila sam recept jednog našeg kuhara koji je u tadašnje vrijeme slovio kao začetnik smart fooda i sada je došlo vrijeme da taj njegov recept ugleda svijetlo dana ali u mojoj nešto izmjenjenoj verziji.
Bomboni
Potrebni sastojci za otprilike 20-ak bombona (kuglica):
- 150 g mrkve
- 2 jušne žlice agavinog sirupa ili cvjetnog meda
- 1 manji limun
- 100 g lješnjaka
- 1 jušna žlica lanenih sjemenki
- 1 jušna žlica suncokretovih sjemenki
- 1 jušna žlica mljevenog rogača
- 1 grančica mente
Priprema bombona
- Mrkvu operite, ogulite, nasjeckajte na komade.
- Limun također dobro operite (idealno bi bilo imati i organsku mrkvu i organski limun).
- Sve sastojke: mrkvu, limunovu koricu, limunov sok, med ili sirup, lješnjake (cijele), lanene i suncokretove sjemenke, rogač i mentu stavite u električnu sjeckalicu i usitnite.
- Kada dobijete kompaktnu masu od nje oblikujte bombone (kuglice, veličine oraha, možete veće ili mane, po želji).
Ukoliko je masa prerijetka, a to ovisi koliko vam mrkva pusti soka i koliko je velik limun, slobodno dodajte još orašastih plodova, rogača ili sjemenki.
Prilikom oblikovanja bombona vodite računa da smjesu ne stišćete previše kako vam se ne bi iscjedio sok koji je pustila mrkva, jer upravo to bombonima uz limunov sok daje sočnost.
Oblikovane bombone stavite na cca pola sata u hladnjak.
U međuvremenu napravite „Čokoladu“
Potrebni sastojci za „Čokoladu“
- 200 g očišćenog mesa dinje
- 80-100 g mljevnog rogača
- 1 jušna žlica agavinog sirupa ili cvjetnog meda
Priprema “Čokolade”
Sve sastojke smeljite u električnoj sjeckalici. Trebali bi dobiti prilično gustu kompaktnu smjesu.
Serviranje:
Na podlogu od „čokolade“ složite bombone, ukrasite listićima mente te uz to poslužite svježe voće prema vlastitom izboru.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Pet bolesti koje se često pogrešno dijagnosticiraju
- Tomislav Stanić
- 2 min čitanja