Koristite zaslađivače bez kalorija kako biste smršavili? Stručnjaci upozoravaju da dugotrajna upotreba može izazvati ove bolesti
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja
Stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) poručili su da bi ljudi trebali izbjegavati korištenje alternativnih sladila kako bi kontrolirali težinu.
Niskokalorični ili nimalo kalorični zaslađivači koriste se umjesto šećera za zaslađivanje hrane i pića te se mogu naći u proizvodima uključujući deserte i gotova jela, kolače, pića, žvakaće gume i pastu za zube.
Mnogi ljudi također dodaju takva sladila vlastitoj hrani i pićima kao alternativu šećeru.
No, nove smjernice WHO-a potiču ljude da ne koriste zaslađivače bez šećera (NSS) kao sredstvo za kontrolu težine, prenosi njemačka novinska agencija dpa.
Konzumacija slobodnih šećera povezana je s povećanjem broja ljudi koji imaju prekomjernu tjelesnu težinu, kao i povećanjem broja slučajeva dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih bolesti, raka i karijesa.
S fokusom na smanjenje unosa šećera, WHO je poručio da je pojačano zanimanje za zaslađivače bez šećera kao moguću alternativu.
Što je pokazalo istraživanje?
Zbog sposobnosti umjetnih i prirodnih zaslađivača da daju sladak okus bez kalorija, neki su tvrdili da mogu pomoći u sprječavanju prekomjerne tjelesne težine ili pretilosti, ali drugi su sugerirali da bi mogli povećati rizik.
Kao rezultat toga, WHO je poduzeo reviziju studija koje su ispitivale učinke takvih sladila.
Sveukupno su stručnjaci WHO-a ispitali podatke 283 studije provedene na odraslima, djeci, trudnicama ili mješovitoj populaciji.
Autori studije rekli su da kratkoročno korištenje zaslađivača bez šećera može dovesti do manjeg gubitka težine kada je njihov unos povezan sa smanjenjem ukupnog unosa energije.
WHO je također naglasio da bi moglo doći do neželjenih učinaka povezanih s dugotrajnom upotrebom, poput povećanog rizika od dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih bolesti i smrti. No, autori dodaju da su potrebna daljnja istraživanja.
Francesco Branca, direktor WHO-a za prehranu i sigurnost hrane, je rekao:
Zamjena slobodnih šećera sa sladilima bez šećera ne pomaže dugoročno u kontroli tjelesne težine. Ljudi trebaju razmotriti druge načine smanjenja unosa slobodnih šećera, poput konzumiranja hrane s prirodnim šećerima, npr. voća, ili nezaslađene hrane i pića. Sladila bez šećera nisu esencijalni prehrambeni čimbenici i nemaju nutritivnu vrijednost. Ljudi bi trebali u potpunosti smanjiti slatko u prehrani, počevši od rane dobi, kako bi poboljšali svoje zdravlje.
Kao rezultat studije, WHO je objavio novu uvjetnu smjernicu koja preporučuje da se zaslađivači bez šećera ne koriste za kontrolu tjelesne težine ili smanjenje rizika od nezaraznih bolesti.
Alternativni zaslađivači ne nalaze se samo u hrani
Također se odnosi na proizvode za osobnu njegu i higijenu koji sadrže zaslađivače bez šećera kao što su paste za zube, kreme za kožu i lijekovi.
Dr. Duane Mellor, registrirani dijetetičar i viši predavač na Medicinskom fakultetu Aston, je rekao:
Sveukupno, ovo izvješće naglašava da univerzalna zamjena šećera drugim sladilima nije nužno idealna, budući da samo po sebi nije vjerojatno da će poboljšati kvalitetu prehrane i dugoročno dovesti do potrebne promjene kontrole težine. Vjerojatno je najbolje ne držati se šećera kako biste izbjegli druga sladila – odgovor je pokušati smanjiti unos šećera. Za neke to može uključivati korištenje malih količina sladila u hrani i pićima kao način smanjenja ukupnog unosa šećera. Zaslađivači još uvijek mogu imati mjesto kao prijelazna ili odskočna daska koja pomaže ljudima da smanje unos šećera.
Dr. Ian Johnson, istraživač prehrane i suradnik na Quadram institutu u Norfolku, je rekao:
Ova nova smjernica temelji se na temeljitoj procjeni najnovije znanstvene literature i naglašava da korištenje umjetnih zaslađivača nije dobra strategija za postizanje gubitka težine. Međutim, to se ne bi trebalo tumačiti kao pokazatelj da unos šećera nema značaja za kontrolu težine. Bolja alternativa korištenju umjetnih zaslađivača je smanjiti potrošnju proizvoda koji sadrže slobodne šećere, kao što su pića zaslađena šećerom te koristiti sirovo ili lagano prerađeno voće kao izvor slatkoće, a možda, dugoročno gledano, pokušati smanjiti ukupnu želju za slatkim.
Glasnogovornik Međunarodne udruge zaslađivača rekao je:
Niskokalorični zaslađivači/zaslađivači bez kalorija jedan su od najtemeljitije istraženih sastojaka na svijetu i nastavljaju biti koristan alat u borbi protiv pretilosti, dijabetesa i bolesti zuba. Potrošačima nude alternativu za smanjenje unosa šećera i kalorija uz slatki okus koji poznaju i očekuju. Postoji ogromna količina znanstvene literature koja podupire korisnost niskokaloričnih/bezkaloričnih zaslađivača za regulaciju tjelesne težine, uključujući i sam sustavni pregled koji je naručio WHO. Međunarodna udruga zaslađivača vjeruje da je medvjeđa usluga ne prepoznati dobrobiti niskokaloričnih/bezkaloričnih zaslađivača za javno zdravlje i razočarana je činjenicom da se zaključci WHO-a uglavnom temelje na dokazima male sigurnosti iz opservacijskih studija, za koje postoji visok rizik obrnute uzročnosti.
Pročitajte i ove članke:
- Koriste ga dijabetičari i oni koji žele smršaviti, a nova ga studija povezuje sa srčanim i moždanim udarom
- Kako skinuti višak kilograma? Nutricionistica otkriva kako kroz 6 koraka izgraditi zdrav životni stil
- Niskokalorična hrana: Ako želite smršaviti, obratite pozornost na namirnice koje ne sadrže puno kalorija, ali su bogate nutrijentima! Evo koje su.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja