Prirodne dekoracije za torte i kolače iz vaše kuhinje
- 1 komentara
- 2 min čitanja
Dekoracije za torte i kolače mogu se u trgovinama pronaći u različitim bojama, dizajnima i okusima, no ono na što često ne obraćamo pažnju su aditivi koji se dodaju u njih. Ukoliko ste vegetarijanac ili vegan, onda je za vas poseban izazov odabrati deoracije za kolače, budući da mnoga pakiranja istih sadrže crvenu boju karmin (koja se dobija od insekata) ili želatinu (koja se dobija iskuhavanjem životinjskih kostiju). Listu aditiva životinjskog porijekla na koje bi vegetarijanci i vegani trebali paziti možete pronaći ovdje.
Predlažemo vam da isprobate prirodne dekoracije za kolače, koji će izgledati lijepo na vašim desertima i kolačima, a neće sadržavati “sumnjive” aditive:
Kriške ananasa
Kriške ananasa (cijele ili u dijelovima) prelijepo izgledaju na tortama i jedan su od najčešćih sastojaka kojima se ukrašavaju torte u Indiji. Ukoliko nemate pri ruci svjež ananas ili niste vješti u guljenju istog, možete iskoristiti kriške anansa iz konzerve.
Naribana kora naranče ili limuna
Kora naranči i limuna najčešće završi u kanti za otpatke, no umjesto da je bacate, možete je naribati i sačuvati za dekraciju kolača i deserata. Ukoliko niste u mogućnosti nabaviti organske naranče i limun, temeljito očistite naranče prije upotrebe (pročitajte ovdje kako).
Kriške jagoda
Kada su u sezoni, kriške jagoda zdrav su i privlačan ukras za kolače I torte, a dovoljno je da imate pri ruci smao nekoliko većih jagoda.
Šumsko voće
Tijekom sezone, možete koristiti šumsko voće (borovnice, ribizle, brusnice, šumske jagode, kupine, maline…) za dekoraciju kolača i torti. Osim što će dodati prelijepe i živahne boje na vaše deserte, šumsko voće je superzdravo.
Usitnjene pistacije
Usitnjene pitacije najljepša su prirodna zelena dekoracija za kolače i deserte koju možete poželjeti i uz indijske oraščiće, najčešća su dekoracija koja krasi tradicionalne indijske slatkiše. Dovoljno je da imate pri ruci desetak sirovih pistacija i da ih usitnite u muzaru (ili oklagijom na drvenoj dasci).
Zelene sjemenke bundeve
Ukoliko sjemenke bundeve potopite u vodu na nekoliko sati dobit ćete jako lijepu i zdravu zelenu dekoraciju za vaše deserte.
Usitnjeno koštunjavo voće (bademi, lješnjaci…)
Ustinjeni bademi, lješnjaci… izgledaju jako lijepo na svim desertima, daju aromu i zdrave masnoće, te vitamin E (dovoljno razloga da ih koristimo, zar ne?).
Suhe brusnice
Suhe brusnice daju lijep crveni kontrast kako tortama, tako i domaćim suhim kolačima, keksima, te desertima poput pudinga ili sutlijaša.
Pulpa nara
Ogulite jedan nar i dobit ćete mnogo lijepih, crvenih i jestivih dekoracija za vaše deserte ili tortu.
Kokos
Kokosovo brašno jako lijepo izgleda na svim čokoladnim tortama, desertima sa rogačem ili voćnim slatama. Posebno lijepo izgledaju listići kokosa (koje možete nabaviti u trgovinama zdrave hrane), koji ujedno daju i predivan miris kokosa desertima i tortama.
Lišće mente
Svježe lišće mente dat će opojan miris i dašak svježine vašim desertima i tortama. Izgleda jako lijepo na tortama, a sve što je potrebno je samo malo mašte, kako biste ih poredali na tortu.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja