Bez odlaska u liječničku ordinaciju: Što možete učiniti kako biste se riješili mokrog kašlja?

Kašalj

Produktivni kašalj, tzv. mokri kašalj česta je pojava u zimskim mjesecima kada ljudi provode više vremena u zatvorenim prostorima. Zbog manjeg broja sati provedenih na otvorenom, ali i zbog nedostatka vitamina D kojem smo izloženiji tijekom sunčanog vremena, imunitet opada i tijelu se teže boriti s virusima i bakterijama s kojima je u kontaktu.

Iako vam se ponekad čini da kašalj nije ozbiljan simptom, može značajno narušiti svakodnevicu, ali i dovesti do ozbiljnijih stanja. Zato je dobro početi s liječenjem u počecima kako ne bi došlo do većih smetnji. Oni koji se suočavaju s mokrim kašljem moraju znati da kod te pojave nije samo riječ o refleksu izbacivanja sekreta i ostalih iritansa.

Mokri kašalj zapravo je pokazatelj da u plućima postoji nakupljena količina sluzi veća od ubičajene, koja otežava disanje i podražuje refleks kašlja. Zbog naprezanja organizma uslijed jakog kašlja može doći i do pojave glavobolje, a kako se prilikom kašlja pokreću brojni mišići prsnog koša i troši se više kisika, koji je organizmu potreban za obavljanje svih aktivnosti, kašalj uzrokuje i pojačano umaranje. Zato kašalj zahtijeva liječenje, ne samo uzroka (ako je moguće), nego i liječenje kašlja kao simptoma.

Liječnička udruga American College of Chest Physicians (CHEST) pokazala je koliko je kašalj važan simptom u kliničkoj praksi u SAD-u. Tako je razvila prve smjernice za tretiranje kašlja utemeljene na dokazima, objavljene 1998. godine. Drugo izdanje smjernica izdano je 2006., a utjecaj kašlja na globalno zdravlje postao je široko priznat. Smjernice za rješavanje kašlja prilagođene su ovisno o tome radi li se o odraslima ili djeci, akutnom ili kroničnom kašlju te kašlju u palijativnoj skrbi. Te su smjernice tijekom godina preuzele i države poput Australije, Belgije, Brazila, Kine, Njemačke, Velike Britanije, Irske, Nizozemske, Japana, Španjolske te brojne druge.

Budući da prilikom svih vrsta kašlja osoba s tim simptomom proizvodi karakterističan zvuk, to je omogućilo istraživačima da razviju “alate” pomoću kojih liječnici na temelju izvještaja pacijenata mogu procijeniti učinak kašlja na njih. Štoviše, s obzirom na specifičan izgled zvučnog vala koji nastaje prilikom kašljanja razvijena su i softverska rješenja za automatsko praćenje te brojenje kašlja kod ispitanika.   

Kašalj
FOTO: Getty Images

Vrste mokrog kašlja

Mokri kašalj prepoznajemo po specifičnom hrapavom, pucketavom zvuku koji dolazi iz pluća, a prema njegovu trajanju može se odrediti i o kojoj se vrsti mokrog kašlja radi. Prema CHEST-u, liječničkoj udruzi iz SAD-a u kojoj rade liječnici i neliječnički specijalisti u području medicine prsnog koša, postoje tri vrste kašlja koje se razlikuju prema vremenskom trajanju:

  • akutni (do tri tjedna)
  • subakutni (tri do osam tjedana)
  • kronični (više od osam tjedana)

Kašalj je najčešći simptom zbog kojeg pacijenti svih dobnih skupina traže liječničku pomoć u Sjedinjenim Američkim Državama, zabilježio je to dr. Richard S. Irwin, master FCCP-a, u znanstvenom članku “Much Ado About Cough“. A prema dr. Iliji Kuzmanu, infektologu Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, respiratorne bolesti “najučestalije su infekcije, ali i bolesti čovjeka uopće”.

Što sve može uzrokovati mokri kašalj?

U nastavku donosimo popis uzročnika mokrog kašlja. To su:

  • obična prehlada
  • gripa (virusna infekcija)
  • upala pluća (pneumonija)
  • tuberkuloza i druge maligne bolesti (kod dugotrajnog kašlja)
  • bronhitis (upala sluznice bronha ili dušnica kojima zrak prolazi izvana u pluća i obrnuto)
  • cistična fibroza (stvaranje gustog, ljepljivog sekreta na svim mjestima gdje ima žlijezda s vanjskim izlučivanjem, posebice u dišnom sustavu)
  • kronična opstruktivna bolest pluća (KOPB)
  • alergije
  • upala sinusa (uz postnazalno slijevanje sekreta u grlo)
  • nepodnošljivost nekih lijekova (ACE-inhibitori).

Iako ponekad ne zvuči tako, akutni kašalj koji ne remeti znatno svakodnevicu može se liječiti i bez odlaska u liječničku ordinaciju.

Kako liječiti mokri kašalj bez liječničke pomoći?

Za simptomatsko liječenje akutnog mokrog kašlja najvažnije je obratiti pozornost na nekoliko stvari.

Mirovanje

Dok je tijelo pod dodatnim stresom, kao što je “napad” infekta, važno je da se oboljela osoba odmara kako bi organizam mogao usmjeriti svoju snagu u borbu s uzročnikom kašlja. To se prvenstveno odnosi na odrasle, dok se maloj djeci (koja još nemaju snage iskašljati gustu sluz iz pluća) čak preporučuje i lagana fizička aktivnost, npr. skakanje, kako bi se sluz odvajala od stijenki i na taj način lakše izbacivala iz organizma.

Pileća juha pomaće kod mokrog kašlja
FOTO: Getty Images

Uzimanje mnogo tekućine

Unosom većih količina tekućine oboljeli će ranije izbaciti uzročnika kašlja iz organizma. Također, veće količine tekućine omogućit će razrjeđivanje guste sluzi i iskašljavanje će biti jednostavnije. Liječnici preporučuju vodu, čaj i juhu. Tijekom stoljeća čaj od luka i đumbira pokazao se kao izrazito djelotvoran za otapanje sluzi i pospješivanje izbacivanja sekreta iz dišnih puteva.

U moć pileće juhe također se vjeruje već desetljećima, ali ovo vjerovanje danas potvrđuju čvrsto utemeljeni dokazi da ona može pomoći u raznim respiratornim bolestima, pa tako i kod mokrog kašlja. Sandy Allonen, klinička dijetetičarka u Medicinskom centru Beth Israel Deaconess iz Bostona, kaže kako je piletina bogata triptofanom, koji potiče proizvodnju serotonina i time poboljšava raspoloženje osobe sa simptomima. Tjestenina koja se obično nalazi u pilećoj juhi odličan je izvor ugljikohidrata, koji tijelu daju dodatnu energiju, a povrće kao što su mrkva, luk, celer i peršin sastojci su koji su zapravo antioksidansi, sadrže vitamin C i K te pomažu bržem čišćenju organizma i ubrzavaju oporavak.

Lijekovi za mokri kašalj

Ako patite od mokrog kašlja, vrijeme je da se upoznate s pojmom “mukolitici”. Mukolitici su lijekovi koji razrjeđuju sluz i olakšavaju njezino iskašljavanje, a koriste se za liječenje mokrog kašlja.

U skupinu mukolitika pripada i acetilcistein, koji djeluje tako što razvodnjava gustu sluz, a primjenjuje se kod bolesti dišnog sustava koje su karakterizirane obilnom sekrecijom sluzi i otežanim iskašljavanjem, odnosno kod osoba koje imaju mokri kašalj.

Prema savjetima stručnjaka kod mokrog kašlja ne smiju se koristiti sredstva koja zaustavljaju refleks kašlja (antitusici) jer to može dovesti do pojačanog nakupljanja sluzi (iskašljaja) u donjim dišnim putevima te plućima, a to pak može dodatno otežati stanje.

Britanski Nacionalni institut za zdravstvo (NICE) preporučuje i lijekove koji se izdaju bez recepta kao prvu liniju obrane od kašlja, ali važno je pripaziti uzimate li lijekove za suzbijanje kašlja ili one za poticanje iskašljavanja.

Fluimukan je klasični mukolitik koji sadrži djelatnu tvar acetilcistein. Dakle, razrjeđuje sluz i olakšava iskašljavanje te tako smiruje nadražene dišne puteve. S obzirom na to da sadrži acetilcistein, koji ima antioksidativni i protuupalni učinak, može zaštititi naša pluća od oksidativnog stresa i drugih infekcija.

Fluimukan
FOTO: Sandoz

Zašto je važno liječiti kašalj koji ne remeti svakodnevicu?

Iako se dobro osjećate i nekoliko iskašljavanja dnevno ne utječe na obavljanje dnevnih zadataka te vam kašalj ne remeti san, važno ga je staviti pod kontrolu iz nekoliko razloga:

  • lučenje sekreta u većim količinama jedan je od rizika koji može uzrokovati progresiju bolesti, a najviše su izloženi bolesnici s kroničnim upalama dišnog sustava
  • ako sluz ne izbacujete redovito iz organizma, može doći do smanjenja funkcije pluća
  • zadržavanje sluzi u plućima plodno je tlo za razvoj mikroba koji mogu produljiti trajanje bolesti ili čak dodatno zakomplicirati stanje.

U vrijeme hladnijih dana, čestih prehlada i iscrpljujućeg mokroga kašlja predlažemo:

  • boravak u ovlaženoj prostoriji s čajem u jednoj, a dobrom knjigom u drugoj ruci
  • vlastitu kutijicu za brži oporavak u kojoj su maramice i Fluimukan.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svojeg liječnika ili ljekarnika.

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s farmaceutskom tvrtkom Sandoz.

Nova StudioSadržaj napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Sandoz po najvišim profesionalnim standardima.
Članak objavljen:
  1. Cough. (2022). Cleveland Clinic
  2. Cough. (2022). NHS.
  3. Sažetak opisa svojstava lijeka Fluimukan. (2022). HALMED.
  4. Irwin, R. S. (2014). Much Ado About Cough. CHEST.
  5. Irwin, R. S. (2014). Overview of the Management of Cough. CHEST Journal, 146(4): 885–889.
  6. Kuzman, I. (2005). Infekcije dišnog sustava: najčešće bolesti čovjeka. Medicus, 14(1): 19–26.
  7. Acetilcistein: Molekula za borbu protiv kašlja sa skrivenom moći. Fluimukan.
  8. Bolesti pluća i dišnih putova. MSD medicinski priručnik za pacijente.
  9. Clinical Pulmonary. CHEST.

Ocijenite članak

5 / 5   2

Foto: Getty Images

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu