Što vrsta kašlja govori o vašem zdravlju? Stručnjak objašnjava što se može dogoditi ako zanemarujete ovaj simptom

Kašalj se javlja zbog iritacije grla ili dišnih puteva

Izvor: Getty Images

Kašalj je prirodna obrana organizma od iritansa u dišnim putevima i od infekcije te ga ne treba zadržavati. Koje sve vrste kašlja postoje i što njihove karakteristike govore o ozbiljnosti stanja te kako tretirati koju vrstu kašlja objašnjava dr. med. Hrvoje Pinoza.

Kašalj se javlja zbog iritacije grla ili dišnih puteva. Kada se to dogodi, živčani sustav šalje poruku mišićima u prsima i trbuhu da se stegnu i izbace zrak, što dovodi do pojave kašlja. Na taj se način izbacuju strane tvari iz dišnih puteva. Kašalj štiti od nadražujućih tvari kao što su sluz, dim te alergeni poput prašine, plijesni i peludi. Upale dišnog sustava, virusnog ili bakterijskog podrijetla, također mogu uzrokovati kašalj svojim djelovanjem na sluznicu gornjeg dišnog sustava. Kašalj je jedan od obrambenih mehanizama kojim se tijelo štiti od infekcije.

Kašalj je čest simptom mnogih medicinskih stanja i bolesti koje zahvaćaju dišni sustav. Karakteristike kašlja mogu pomoći u dijagnozi bolesti.

Kašalj se može opisati prema:

 • ponašanju – Kada se kašalj javlja? Noću, nakon obroka ili tijekom vježbanja?
 • karakteristikama – Je li kašalj produktivan (mokar) ili nadražujući (suh)?
 • trajanju – Koliko traje kašalj? Manje od dva tjedna ili više od osam tjedana?

U praksi se često koristi podjela kašlja na produktivne i nadražujuće.

Nadražujući kašalj

Nadražujući ili suhi kašalj je kašalj koji ne uzrokuje izbacivanje sluzi. Često postoji golicanje u grlu koje izazva refleks kašlja. On može iscrpiti bolesnike jer se javlja i prilikom spavanja i tijekom cijelog dana. Do njega obično dolazi kada postoji upala ili iritacija u dišnom sustavu, ali nema sluzi za iskašljavanje. Suhi kašalj najčešće je uzrokovan infekcijama gornjeg dišnog sustava, poput prehlade ili gripe. Može trajati nekoliko tjedana, dok stanje koje ga uzrokuje ne prođe.

Ostali potencijalni uzroci suhog kašlja mogu biti:

 • upala grla
 • sinusitis
 • astma
 • alergije
 • gastroezofagealna refluksna bolest (GERB)
 • lijekovi (npr. ACE inhibitori, lijekovi za povišeni krvni tlak)
 • izloženost nadražujućim tvarima kao što su onečišćeni zrak, prašina ili dim.

Suh i nadražujući kašalj liječi se unosom tekućine koja ovlažuje sluznicu dišnog sustava te katkad proizvodima koji suzbijaju kašalj.

FOTO: Getty Images

Produktivni kašalj

Produktivni kašalj naziva se i mokrim kašljem jer uključuje izbacivanje sluzi iz dišnog sustava. Postoji osjećaj kao da postoji predmet u stražnjem dijelu grla ili kao da nešto kaplje straga niz grlo, a zapravo se sekret cijedi stražnjom stjenkom ždrijela (postnazalni drip). Nakon napada mokrog kašlja sluz dolazi u usta.

Stanja koja mogu uzrokovati mokri kašalj su:

 • obična prehlada
 • gripa
 • upala pluća
 • kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB)
 • bronhitis
 • astma.

Mokri kašalj zvuči mokro zbog veće količine vode prisutne u samom iskašljavanju. Mokri kašalj kod beba i male djece u većini je slučajeva uzrokovan prehladom.

Produktivni kašalj liječi se obilnom hidracijom (unosom tekućine), koja pomaže ovlaživanju sluznice dišnog sustava kao prve crte obrane protiv bolesti i uzročnika bolesti, te proizvodima koji pomažu da sluz bude manje “žilava” i da se lakše iskašlje. Na taj se način organizmu olakšava borba protiv infekcije te se smanjuju simptomi produktivnog kašlja, koji može utjecati na kvalitetu svakodnevnog života i stvarati probleme.

Fluimukan
FOTO: PR

Acetilcistein je provjerena i učinkovita tvar protiv produktivnog kašlja koja se dobiva iz aminokiseline cistein. Može se uzimati više puta ili jednom na dan te postoji i u obliku sirupa za djecu stariju od dvije godine. Ima dvostruki učinak, kojim pomaže u liječenju kašlja s obilnom sekrecijom guste sluzi i iskašljavanjem:

 • mukolitički učinak – unutar dišnog sustava acetilcistein zbog svoje specifične molekularne građe omogućuje razgradnju sluzi, čime ubrzava njezino otapanje te olakšava iskašljavanje
 • antioksidativni učinak – zbog svoje stabilne strukture acetilcistein ima povoljan učinak u zaštiti stanica od slobodnih radikala (nestabilnih spojeva koji mogu oštetiti i uništiti stanice).

Djelatnu tvar acetilcistein sadrži i Fluimukan, koji djeluje izravno na gustu sluz. Pomaže bržem otapanju sluzi i lakšem iskašljavanju te djeluje kao antioksidans. Dostupan je u obliku oralne otopine, šumećih tableta i granula te je pogodan za sve članove obitelji.

FOTO: PR

I nadražujući i produktivni kašalj najčešće su simptomi kratkotrajnih infekcija gornjeg dijela dišnog sustava, koji kod ljudi koji imaju dobar imunosni sustav prolaze sami od sebe za 7 – 10 dana. Ipak, u nekim situacijama, pogotovo ako kašalj traje dulje (više od tri tjedna), može biti znak neke ozbiljnije bolesti.

Ako kašalj dulje traje te se mijenjaju osobine iskašljaja ili njegova količina, potrebno je zatražiti savjet liječnika. Kašalj i sam po sebi može stvarati probleme bolesniku jer ga ograničava u svakodnevnom životu i može ga sprječavati u obavljanju aktivnosti. Primjenom obilne hidracije i proizvoda koji potiču otapanje sluzi i lakše iskašljavanje pomaže se organizmu u rješavanju viška sluzi, a time i u borbi protiv infekcije i bržem povratku u punu snagu. U suprotnom se kašalj može protegnuti tijekom duljeg vremenskog razdoblja te uzrokovati dodatne probleme.

U slučaju da se radi o suhom kašlju, uz unos tekućine, treba se posavjetovati s liječnikom o proizvodima za sprječavanje nadražujućeg kašlja.

Sponzorirani sadržaj.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svojeg liječnika ili ljekarnika.

Nova StudioSadržaj napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Sandoz po najvišim profesionalnim standardima.
Članak objavljen:

Saznajte više o tome kako ublažiti prehladu i gripu u našem vodiču

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Getty Images

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu