Stabilna ljubavna veza produžuje život muškarcima

Stabilna veza

Nova studija koja je provedena pod patronatom njemačke vlade pokazuje da žene mogu sasvim dobro živjeti same, dok muškaraci bolje funkcioniraju ako su u vezi. 

Muškarci pokazuju veći nemar prema tijelu i zdravlju od žena.

“Muškarci gledaju na svoje tijelo kao na oruđe. Idu liječniku samo ako zaista osjećaju bol”, izjavio je njemački urolog Theodor Klotz.

No, posjet liječniku ipak ne daje točnu procjenu koliko su ljudi zapravo zdravi. Klotz izdvaja pet čimbenika koji su u korelaciji s izostankom bolesti. Najistaknutiji je stabilno životno partnerstvo, zatim redovita tjelovježba, zdrava prehrana, određena životna rutina i preventivna medicinska skrb.

Stabilno partnerstvo vrlo je važno jer se muškarci nakon četrdesete više usmjeravaju na društveno okruženje i vezu.

par

Muškarac u stabilnoj vezi će više paziti na prehranu i tjelovježbu. Zbog tog razloga stabilna i sretna veza je vrlo značajna, pogotovo u starijoj dobi.

Prema istaživanju berlinskog Instituta Roberta Kocha, muškarac koji je u vezi živi u prosjeku dvije godine duže nego samac.

Žene uglavnom preuzmu ulogu onoga tko skrbi za zdravlje cijele obitelji.

“Ako muškarac nije dobro, žena će ga savjetovati da taj dan ne ode na posao. Ako bi o tome odlučivao sam, bio bi sklon umanjiti simptome”, kažu istraživači.

Muškarcu je važno da ga s partnericom vežu isti planovi u budućnosti, odnosno planiranje zajedničkog dugog i sretnog života.

“Samo isticanje takve poruke će motivirati muškarca da se više brine za sebe i pođe k liječniku iz preventivnih razloga” , zaključuje Klotz.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu