Odnosi među spolovima i kultivacija seksualne energije

seksualna energija

Oduvijek je poznato da su muškarci i žene poput neba i zemlje, potpuno različiti. Često se međusobno ne razumijemo – jednostavno ne shvaćamo razloge i motive u ponašanju jedni drugih. To se naziva ‘borba spolova’ te su o tome napisane mnoge knjige, romani itd. I uvijek nas iznova nasmiju ili rastuže jer prepoznajemo situacije u kojima smo se našli i sami.

Borba spolova – o čemu se zapravo radi?

Odgovorom na ovo pitanje se bave filozofi, mudraci i psiholozi već tisućama godina. Rješenje leži u sagledavanju svijeta kao cjeline koju čine dvije suprotne kreativne sile – muški i ženski princip. Te dvije kreativne sile su u stalnoj interakciji, težeći međusobnom skladu i ravnoteži. Njihova interakcija stvara sve što nam je poznato i što postoji, a njihov vječni ples se očituje u svim aspektima života, u izmjeni godišnjih doba, dana i noći, plime i oseke, sunca i kiše… (sve su to suprotnosti koje se nadopunjuju i ovise jedna o drugoj). Ti principi poznati su kao jin i jang u kineskoj tradiciji, Šiva i Šakti u indijskoj tradiciji ili općenito govoreći električna i magnetična sila, plus i minus…

Muški princip predstavlja toplinu, vatru, svjetlost, Nebo, aktivnost i napetost, dok ženski princip predstavlja hladnoću, vodu, tamu, Zemlju, pasivnost i opuštanje.

Upravo su muškarac i žena manifestacije tih kozmičkih sila ili principa. Muškarac je utjelovljenje aktivnog, a žena pasivnog principa. Iz ovoga se jasno vidi zašto je sama priroda spolova toliko različita tj. suprotna jedna drugoj. Postavlja se pitanje kako je uopće moguć njihov suživot! No, kad pogledamo prirodu, možemo vidjeti da se te razlike savršeno upotpunjuju i upravo zahvaljujući njima sve funkcionira kao savršena cjelina.

Kultivacija seksualne energije

Pošto priroda cijelo vrijeme teži k savršenoj ravnoteži tih dviju suprotnosti, i kod muškarca i žene se javlja želja za skladom.

S obzirom da je muškarac utjelovljenje aktivnog principa, njegova seksualna energija je poput vatre. Muškarci se, kao i vatra, brzo zapale, planu i zagase. Žene su pak seksualno poput vode. Duže im treba da se zagriju, kada se zagriju, dugo ostaju vruće i polako se hlade. Interakciju muškarca i žene u seksualnom odnosu možemo usporediti s kuhanjem. Savršena ravnoteža vatre i vode daje izvrsno skuhan i ukusan obrok.

S druge pak strane žene su emotivno poput vatre, brzo reagiraju, ali se brzo i smire, svjesnije su svojih osjećaja i lakše ih izražavaju. Muškarci su emotivno poput vode. Dugo im treba dok shvate što osjećaju, još duže da to izraze i sve skupa probave.

Muškarac na seksualnom planu svojom vatrom zagrijava njenu vodu, dok vatra ženinog srca zagrijava vodu njegovog. Međusobno se bude i nadopunjavaju, težeći ravnoteži.

Kultivirajući seksualnu energiju, to jest učeći transformirati unutarnje energije u sebi, muškarci postaju bolji ljubavnici, snažniji i mlađi i emotivno otvoreniji prema partnerici. Za žene je kultivacija seksualne energije način da kontroliraju menstrualni ciklus što dovodi do obilja energije, uravnoteženih emocija i unutarnje snage. Također postoje tehnike za postizanje potpunog orgazma koji za razliku od genitalnog diže energiju u mozak te hrani i pomlađuje cijelo tijelo. Izmjena energije za vrijeme seksa ne odvija se samo na fizičkom nivou. Par se međusobno energizira i iscjeljuje na svim nivoima, od grubog fizičkog do najsuptilnijih nivoa postojanja. Kada ste s partnerom kojeg volite i s kojim se dobro slažete, do izmjene energije dolazi i kada zajedno provodite vrijeme, kroz razgovor ili poglede…

Samodovoljnost

U svojoj mudrosti priroda nam je podarila još jedan put k sreći i ravnoteži. Taj put se sastoji od uravnoteženja polova prisutnih u svakom od nas. Naime, lijeva strana tijela je povezana s lunarnom (mjesečevom) energijom, a desna sa solarnom (sunčevom); mozak se dijeli na dvije polutke – lijevu nazivamo ”muškom”, a desnu ”ženskom”… Također vrlo važni energetski polovi su spolne žlijezde i njima komplementara epifiza. Svaka je smještena na jednom kraju tijela, usko su povezane i ključne za postizanje sklada.

Uravnoteženjem tih suprotnih sila unutar nas razvijamo unutarnju snagu i mir te stječemo emocionalnu i mentalnu stabilnost. To nas čini istinski ispunjenima, sretnima i samodovoljnima, a naše samopouzdanje i samopoštovanje rastu. Tada imati partnera postaje stvar izbora, a ne potrebe. Moglo bi se reći da smo tek tada zreli za vezu. Takva veza je u startu kvalitetnija jer samo kada smo zadovoljni sobom, zadovoljstvo možemo dijeliti s drugima. U suprotnom u vezu stupamo iz krivih razloga, a takva veza nema svijetlu budućnost.

Ni jedan spol nije superioran. Svaki ima svoje vrline i mane. Žena treba razviti unutarnjeg muškarca, a muškarac unutarnju ženu. Oni su dvije strane jednog novčića, dvije polovice jedne cjeline. ”Male” suprotnosti nam stvaraju znatiželju i upravo su razlike te koje nas privlače i nadopunjuju. Ispravno razumijevanje razlika i njihovo usklađivanje dovodi do ostvarenja skladnog odnosa između muškarca i žene, koji vodi do ispunjenja na svim razinama.

Autor: Marijana Brodarić

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu