Raj za sva osjetila: Znamo kamo za vikend! Hrvatske prirodne ljepote opet oduševljavaju

20220428_140956

Hrvatska je puna ljepota i sjajnih mjesta za uživanje, no mnogi još nisu čuli za Arheološki park Vrlovka. Evo prilike da se upoznate s nevjerojatnim ljepotama koje se nalaze u Općini Kamanje, samo 10-ak kilometara od Ozlja prema slovenskoj granici. Već ovoga petka otvaraju se vrata ove prirodne ljepote i čeka vas cijeli niz zanimljivosti koje će oduševiti cijelu obitelj.

Špilja Vrlovka nalazi se pored samog toka rijeke Kupe, tako da vas čeka prava prirodna poslastica, a da stvar bude bolja, riječ je o lokaciji na kojoj je potvrđeno ljudsko obitavanje još od vremena neolitika, preko antike i srednjeg vijeka, pa sve do današnjih dana. Vjerojatno niste znali, ali ovo je mjesto gdje se kod indoeuropljana otvaralo nebo i tada se odvijala komunikacija između nebeskog i podzemnog svijeta. Ovo je mjesto bilo mjesto hodočašća. Bilo je to svetište gdje su se donosili darovi silama zla i silama dobra.

20220428_141351
FOTO: Arheološki park Vrlovka
IMG_7080-F800x600
FOTO: Arheološki park Vrlovka
2 Špilja
FOTO: Arheološki park Vrlovka

Marina Furdek Hajdin, županica Karlovačke županije, je istaknula:

Karlovačka županija i dalje će nastaviti ulagati u bogate turističke potencijale kako bi opravdala epitet najposjećenije kontinentalne županije. Vjerujemo da će Arheo-park Vrlovka opravdati svoje postojanje i privući brojne domaće i inozemne posjetitelje, a posebno prijateljske nam Slovenije.

Osim same Vrlovke koja će vas očarati na prvu, imat ćete priliku i uživati u pikniku ili vožnji u kajaku, a za takav dodatni sadržaj dovoljno je da se najavite putem društvenih mreža Arheološkog parka Vrlovka i s lakoćom se možete predbilježiti za dodatne užitke u prirodi. Bit će tu uskoro i mogućnost jahanja, ali i cijelog niza dodatnog sadržaja.

WhatsApp Image 2022-05-06 at 09.52.11
FOTO: Arheološki park Vrlovka

Vikendi koji spajaju povijest i 3D tehnologiju

Posjetitelje očekuju i brojne zanimljive priče – od znanstvenih do zabavnih, a budući da se, zbog zaštite lokaliteta, špilja mora zatvoriti dio godine, očekuje vas i 3D tehnologija koja će vam omogućiti doživljaj špilje u mjesecima kada je zatvorena. Ova 3D prezentacija zapravo je prava poslastica za djecu i odrasle jer ćete kroz nju proći kroz 10 priča i 10 lokacija, a saznat ćete sve o mračnim silama u koje su ljudi vjerovali, o nastanku špilje i, dakako, o šišmišima koji tu obitavaju.

IMG_7275
FOTO: Arheološki park Vrlovka

Osim šetnje špiljom, 3D tehnologija virtualne stvarnosti ponudit će šetnju i druženje sa “živim” mještanima neolitskog sela koje je obitavalo na ovom istom mjestu.

DSC03383
FOTO: Arheološki park Vrlovka
kamanje foto snimanja (183)
FOTO: Arheološki park Vrlovka

Damir Mateljan, načelnik Općine Kamanje, je naglasio:

Sadržajno Arheološki park Vrlovka ima izuzetan kulturno turistički potencijal i u kratkom će periodu postati prepoznatljivo izletište svih generacija i šire od Republike Hrvatske. Očekujemo vas s dobrodošlicom.

Ovaj biser Hrvatske otvara se ovoga petka, 27. svibnja, od 12 sati, a budući da je pred nama i praznični dan, ovaj je vikend produžen sve do ponedjeljka. Špilja će biti otvorena od 12 do 15 sati, ali na dan otvorenja i od 20 do 22. Prvi dan očekuje vas i glazbena večer uz grupu La Papa.

20220428_143327
FOTO: Arheološki park Vrlovka
20220428_140648
FOTO: Arheološki park Vrlovka

U ovoj godini zamišljeno je da Park za posjetitelje bude otvoren samo vikendom, ali s vremenom, kako interes bude veći, u Parku već razmišljaju o dodatnim terminima i sadržajima.

arheoloska nalazista1
FOTO: Arheološki park Vrlovka

Arheo-park Vrlovka svakako zapratite i na društvenim mrežama Facebook i Instagram gdje vas očekuju brojne zanimljivosti ove lokacije, ali i mogućnost da si rezervirate termin za piknik ili kajak. Samo sat vremena od Zagreba, samo sat i pol od Rijeke i svega pola sata od Karlovca.

Članak objavljen:
  1. Medijsko priopćenje Arheološkog parka Vrlovka.

Ocijenite članak

2 / 5   1

Foto: Arheološki park Vrlovka

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: Kamo za vikend, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu