Kako prepoznati prave prijatelje?

Kako prepoznati prave prijatelje

Ako mislite da imate mnogo prijatelja, u krivu ste! Možete se s nekim godinama “družiti” i tek onda shvatiti da vam to zapravo nije bio prijatelj, a možda će se netko koga uopće niste smatrali za prijatelja naći da vam pomogne i da vas ohrabri kada ste to najmanje očekivali i kada su vas svi vaši prijatelji ostavili na cjedilu.

Nerijetko se događa da godinama ulažemo trud, vrijeme i druge resurse u prijateljstvo, da bismo onda shvatili da se tu zapravo o prijateljstvu nikada nije ni radilo.

Ovih sedam smjernica će vam pomoći da razlučite tko su vam pravi prijatelji.

1. Pravi prijatelji će vas podržavati

Pravi prijatelji će vas podržavati u ostvarenju vaših snova i ciljeva, vjerovati u vas, bodriti vas kada se suočavate s padovima i izazovima, motivirati vas i ohrabriti kada je potrebno.

2. Pravi prijatelji će biti uz vas kada vam je teško

Pravi prijatelji će biti uz vas kada prolazite kroz životne nedaće, probleme, izazove, krahove itd., kako bi podijelili tugu s vama, pružili vam rame za plakanje, utjehu, ohrabrenje, saslušali vas, posavjetovali, dali vam do znanja da niste sami i da možete računati na njih.

Pravi prijatelji će se veseliti svakom vašem uspjehu
FOTO: Shutterstock

3. Pravi prijatelji će se veseliti svakom vašem uspjehu

Kažu da se u nevolji prepoznaju pravi prijatelji, no tek kada doživite svoj najveći uspjeh i počnete nizati postignuće za postignućem, onda tek možete vidjeti tko su vam pravi prijatelji, jer se mnogi koje ste smatrali za prijatelje (iako su isti možda bili s vama kada vam nije “dobro” išlo) neće pojaviti da vam čestitaju, da vam kažu da su ponosni na vas, da podijele sreću s vama.

Tek kada postignete nešto “veliko” u životu, znat ćete tko vam to (ne) zavidi na uspjehu. Mnogi će se tada prestati javljati ili vas početi izbjegavati. Budite zahvalni i na takvim trenucima, barem ćete znati s kim ste se godinama “družili”.

4. Pravi prijatelji će vam reći i ono što ne želite čuti

Pravi prijatelji se neće ustručavati da vam ukažu na neku grešku, moguće negativne posljedice vaših odluka, kako se osjećaju u vezi nečega što ste učinili ili rekli ili vam pak ukazati kako možete biti bolji, čak i ako znaju da vam neće biti drago to čuti.

No, oni će ipak riskirati, čak i po cijenu da se prijateljstvo “ohladi”, da vam ukažu na neke stvari, jer im je uistinu stalo do vas i ne bi si mogli oprostiti da vam se nešto ružno dogodi, a oni vas nisu upozorili.

5. Pravi prijatelji će vam pomoći kada vam je to potrebno

Pravi prijatelji će biti tu za vas kada vam je potreban dodatan par ruku, emotivna podrška, novac ili nešto treće. Pravi prijatelji će vas podržavati u vašim ciljevima i truditi se da učine što god je u njihovoj mogućnosti da vam pomognu i dolaziti do raznih “ideja” i “rješenja” kako biste mogli ostvariti svoje snove.

Pravi prijatelji će vjerovati u vas i bodriti vas. S njima ćete moći podijeliti vaše snove i vašu viziju, a oni će je vizualizirati zajedno s vama i reći vam da vi to možete!

Pravi prijatelji će vam pomoći kada vam je to potrebno
FOTO: Shutterstock

6. Pravi prijatelji će zatražiti pomoć od vas kada je ista potrebna njima

Mnogi “prijatelji” će nam rado pomoći, no sami od nas neće zatražiti pomoć, jer bi to za njih predstavljalo gubitak ponosa i ponizilo njihov ego.

Kada dajemo i pomažemo, to čini da se osjećamo bolje, jer se u tom trenutku mi osjećamo nadmoćnijima, pametnijima, sposobnijima itd. od drugih ljudi.

No, zatražiti pomoć ili savjet – tada mi moramo biti oni koji su manje pametni, sposobni i “poniženi” te progutati svoj ponos. To je već teško.

Kada vam se prijatelj povjeri u nevolji i kaže vam svoje najveće probleme i slabosti te od vas zatraži savjet ili pomoć, onda znate da je vaš odnos dosegao jedan veći nivo. Ovdje ne govorimo o parazitskim odnosima, gdje druga osoba u ime prijateljstva stalno od vas nešto treba i uzima, bez da je ikada tu za vas kada je vama potreban prijatelj.

7. Pravi prijatelji će željeti znati stvari o vama i vašem životu

Ako se vaše zajedničko vrijeme provedeno s “prijateljima” zasniva na “monolozima” o njihovim problemima, brigama, nedaćama ili pak uspjesima, bez da vas pitaju i kako ste ili što se kod vas novo događa, onda znajte da ste u “krivom” društvu.

Pravi prijatelji će željeti znati kako ste, kako vam ide, što se događa u vašem životu te će željeti s vama sve podijeliti. Jer se brinu za vas. Jer im je stalo do vas. Jer ste dio njihovog života. Jer im značite.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu