Moj pas ima Limfom

Zlatni retriver

Imam zlatnog retrivera 13 i pol godina starog. Muče ga staračke tegobe, ima skoliozu, gluh je… ali i dalje je jako veseo. Neki dan sam primijetio da teže diše i napipao mu ispod njuške, u području vrata, 2 lopte.
Veterinar je odmah posumnjao na limfom – tumor limfnih čvorova.

Najčešći oblik limfoma je multicentrični limfom. Nažalost, taj jako brzo napreduje i najčešći je. On zahvaća periferne limfne čvorove i od njega boluje i moj pas.

Kako se limfom dijagnosticira?

Vlasnik psa obično primijeti natekline na vratu. Veterinar će provjeriti stanje vratnih i ostalih limfnih čvorova. Punkcijom će se bolest potvrditi. Ukoliko pas boluje od limfoma radi se ultrazvuk organa abdomena kako bi se vidjelo u kakvom su stanju i jesu li i organi zahvaćeni. U slučaju mojeg psa slezena je već prilično nagrizena bolešću.

Terapija kod limfoma

Dvije su mogućnosti, kemoterapija i simptomatska terapija.
Simptomatska terapija znači da se psu olakšavaju simptomi bolesti, ali ona neće produljiti život i očekuje se da će pas s limfomom bez kemoterapije poživjeti ne dulje od mjesec dana (nezahvalno je pokušati točno procijeniti). Simptomatska terapija podrazumijeva kortikosteroide koji će umanjiti natekline u limfnim čvorovima, antibiotike protiv upala, lijekove protiv bolova… Neki vlasnici pasa pribjegavaju i alternativnim rješenjima, koriste ulje kanabisa koje je kod nas ilegalno, ali djelotvorno protiv bolova. Postoje i neki preparati na biljnoj bazi koji navodno mogu čak i izliječiti rak međutim ništa što bi bilo sigurno i dokazano.

Kemoterapija

je kod pasa s multicentričnim limfomom vrlo djelotvorna i u većini slučajeva pas se izliječi. Nažalost, izlječenje neće trajati dugo jer se nakon razdoblja od šest mjeseci do dvije godine bolest vrača, a stara kemoterapija više ne djeluje.

Psi kemoterapiju podnose bolje od ljudi, ne gube dlaku i rijetko povraćaju. Moj pas je povraćao na prvoj kemoterapiji no to je možda i zbog stresa.

Kemoterapija je kombinacija infuzije i lijeka koji pas dobiva oralno. Djelatna tvar je citostatik- prilično je toksičan pa sam negdje pročitao da pas ne bi smio piškiti u parku da drugi psi ne dođu u kontakt s citostatikom. Infuziju je potrebno primati u veterinarskoj ordinaciji i to traje 3 sata. Kemoterapija se obavlja jednom tjedno.

Cijena kemoterapije je 500 kuna po tretmanu.

Kako pas umire od limfoma?

Ovaj tumor se širi limfnim sustavom i zato može doprijeti do svakog organa. Kako dolazi u organ, organ polagano gubi svoju funkciju. Može doći do puknuća slezene ili jetre ili jednostavno do prestanka rada nekog od organa. Mene straši da mi se pas ne uguši jer već teško diše.

Kemoterapija – Za i Protiv

Grozno je kada doznate da vam pas ima rak. Vi morate što prije odlučiti hoćete li ga dati na kemoterapiju jer s njom treba početi što prije. Moj pas ima 13 godina i ja sam bio protiv kemoterapije jer nisam htio da se muči pod stare dane, htio sam samo da što bezbolnije proživi to malo što mu je ostalo. Veterinar je inzistirao da barem probamo s kemoterapijom jer da je vrlo efikasna i da prva 4 tretmana nemaju nus djelovanja. Dogovorili smo da pas ide na 4 kemoterapije, a onda ćemo vidjeti što dalje.

Kako je sve završilo? 🙁

Nažalost, moj pas je uginuo nedugo nakon prve kemoterapije. Odmah nakon kemoterapije se učinilo da je malo živnuo, prvih dva dana se sam dizao na noge što prije nije mogao. Očita posljedica kemoterapije je da pas sasvim izgubi tek na nekoliko dana te da ne jede niti ne pije.

Tjedan dana nakon prve kemoterapije spremali smo se na drugu međutim moj pas je naglo posustao i vidjelo se da više ne može. Otšetao se u jedan kut vrta koji je sam izabrao da mu bude mjesto počinka. Tamo je preminuo. Nadam se da je sada na ljepšem mjestu i da ga ništa ne boli. Ostat će uvijek u mojem sjećanju.

 

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.17 / 5   6

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: limfom kod pasa, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu