Kako prebroditi neuspjeh?

neuspjeh

Neuspjeh je sastavni dio života, no često je emotivni krah koji slijedi nakon istoga teško prebroditi. U nastavku teksta možete pročitati kako se “uspješno” nositi s neuspjehom:

1. Umjesto samokritiziranja napravite samorefleksiju

Nakon doživljenog neuspjeha, važno je biti objektivan i priznati sebi u čemu je bila vaša krivica, no ne tako da krivite sebe za “promašaj” i osjećate se loše, već tako da napravite samorefleksiju:

  • Koja je bila vaša krivica ili propust koji je doveo do neuspjeha
  • Na koje to okolnosti koje su se dogodile niste mogli utjecati (“viša sila”)
  • Što ste mogli napraviti bolje (u kojem dijelu procesa ste mogli učiniti više, bolje… a niste), a što ste to učinili dobro?
  • Kako se osjećate nakon doživljenog neuspjeha i zašto?

2. Naučite iz svojih grešaka

Svaki neuspjeh i bolna situacija kroz koju smo prošli je prilika da uvidimo koju to lekciju možemo iz doživljenog iskustva naučiti, kako bismo mogli biti mudriji ubuduće i ne ponoviti istu grešku.

3. Nemojte se identificirati kao gubitnik

Ako ste doživjeli razvod braka to ne znači da ste vi loš bračni partner ili da brak nije za vas.

Isto tako, ako ste dobili otkaz na poslu ili vam nije uspio poslovni projekt u koji ste investirali novac, vrijeme i trud, to ne znači da ste loš zaposlenik ili loš poduzetnik.

Što god da vam se desilo, to je bilo jedinstveno iskustvo, koje se desilo uslijed specifičnih okolnosti u datom trenutku – ne model za sva buduća iskustva.

Neuspjeh

4. Razmislite kako se možete bolje pripremiti za buduće situacije

Izvucite lekciju i pouku iz doživljenog neuspjeha te se na osnovu njega bolje pripremite za naredne poduhvate ili situacije u budućnosti.

Ako ste dobili otkaz na poslu, možete na osnovu iskustva kojeg ste imali kada dobijete naredni posao, posvetiti više pažnje izgradnji profesionalnih kontakata koji vam mogu pomoći dobiti drugi posao u slučaju “najgoreg scenarija”, otvoriti štedni račun i/li se baviti nekom honorarnom djelatnošću, kako biste si osigurali paralelni izvor prihoda, kako u slučaju ponovnog otkaza ne biste ostali bez posla i bez novaca i profesionalne mreže.

U tom slučaju, čak i da se dati neuspjeh i ponovi u budućnosti, vi ćete biti dobro pripremljeni i izaći iz situacije kao pobjednik – zahvaljujući prethodnom iskustvu!

5. Postavite si novi cilj i postanite bolji u svemu što radite

Postavite si novi cilj (nakon što ste si dali vremena da prebrodite emotivnu krizu), bilo da je riječ o istom cilju u kojem ste prethodno doživjeli neuspjeh ili nekom sasvim drugom.

Imajte na umu da jedan neuspjeh ne znači da vi to ne možete, da vam se ne da te da se sve urotilo protiv vas – to je bila individualna situacija koja je nastala uslijed specifičnih okolnosti u datom trenutku.

Nastojte se usavršavati svakog dana na profesionalnom i privatnom planu, kako biste postali najbolja verzija sebe (zbog sebe, ne s razlogom da se “dokažete” bivšem poslodavcu ili bivšem bračnom partneru).

Vrlo je vjerojatno da će vam nakon doživljenog neuspjeha pasti samopouzdanje te stoga poradite da isto ponovo izgradite (u tome vam može pomoći članak “Pet efektivnih tehnika za povećanje samopouzdanja“).

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Kako prebroditi neuspjeh?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.