Nekad su se zubne krunice radile od zlata, od čega se sve rade danas?

Osmijeh

Zubne krunice jedan su od najčešćih protetskih radova u kozmetičkoj i restorativnoj stomatologiji. Njima se rješava problem ispucalih, slomljenih, pokvarenih ili deformiranih zuba. Puno je razloga za postavljanje zubnih krunica, ali mnogi se iznenade kad saznaju da se krunice jako razlikuju ovisno o materijalu izrade.

U nastavku saznajte sve o različitim materijalima koji se koriste za izradu trajnih zubnih krunica, tako da možete odabrati koji je materijal najprikladniji za vaš osmijeh.

Zlato

Zlato je bilo najčešći materijal koji se koristio za izradu krunica prije nego što su razvijeni moderniji materijali. Budući da je čisto zlato premekano za krunice, stomatolozi su koristili leguru. Zlato i dalje ima određene prednosti u odnosu na ostale materijale:

Tankost: Druge vrste krunica obično trebaju biti deblje kako bi pružile odgovarajuću potporu. Budući da je zlato podatno za oblikovanje, moralo se ukloniti manje zuba za postavljanje krunice.

Izdržljivost: Nekim osobama trebaju krunice jer imaju oštećenja od stiskanja ili škrgutanja zubima. U takvim situacijama zlato se pokazalo kao vrlo dobra opcija, posebno za kutnjake. Zlatne krunice mogle su trajati desetljećima bez zamjene.

Niža reaktivnost: Jedan od razloga zašto su stomatolozi koristili zlato umjesto ostalih metala je taj što je kod zlata najmanja vjerojatnost da će izazvati iritaciju osjetljivih tkiva u ustima.

Očiti nedostatak zlatnih krunica bila je boja – one nisu najbolji izbor za ujednačen osmijeh. Iako se danas više ne koristi, zlato je imalo svojih prednosti za izradu zubnih krunica. A sada vam donosimo pregled materijala koji su danas najčešći pri izradi zubnih krunica.

Porculan (keramika)

Kada je u pitanju najbolji estetski učinak, ne postoji ništa bolje od porculanske krunice. Kvalitetno izrađena porculanska krunica umjetničko je djelo, a porculan pruža sljedeće prednosti:

Preciznost: Porculanske krunice izrađuju se tako da savršeno odgovaraju obliku i veličini vašeg izvornog zuba. Porculan ima izvrsnu transparentnost te porculanske krunice izgledaju poput pravih zubi.

Čvrstoća: Porculan je čvrst materijal, pa je potrebna velika sila da bi se oštetila krunica.

Smanjena osjetljivost: Porculan pruža dobru izolaciju zuba od vrućih i hladnih jela i pića, čineći ga ugodnijim za uživanje u toplim juhama i hladnim napicima.

Nažalost, porculan ima nekoliko loših strana. Porculan je zapravo tvrđi od vaše prirodne cakline, pa ukoliko imate jak zagriz ili patite od bruksizma, porculanska krunica može oštetiti susjedne zube. Zbog toga porculanske krunice, iako su lijepe, nisu najbolja opcija za one koji imaju problema sa škrgutanjem zubima.

Porculanske krunice s vremenom će trebati zamijeniti, jer je njihova trajnost od 5 do 15 godina. Možete im produžiti trajanje pažljivim žvakanjem, izbjegavajući gristi led i tvrde slatkiše i ne gristi nokte ili koristiti zube za otvaranje razne ambalaže.

Krunice
Foto: Smile Studio

Metal-keramika

Za metal-keramičke krunice možemo reći da su danas tradicionalne krunice. Bazu ovih krunica čini metal na koji se onda slaže keramika. To je pokušaj spajanja estetske vrijednosti keramike s funkcionalnošću i trajnošću metala. Prednost im je što su cjenovno najpristupačnije.

Donji slojevi krunice su izrađeni od metalne legure, dok je završni sloj izrađen od keramike. Te su krunice vrlo izdržljive, ali postoje brojni nedostaci, prvenstveno lošije estetske karakteristike te mogućnost alergijske reakcije. Metalni sloj ispod porculana može uzrokovati vidljivost tamne linije između krunice i zubnog mesa. Metalna baza također uzrokuje netransparentnost krunice pa se razlikuju od prirodnih zuba.

Cirkon keramika

Nedostaci metal-keramičkih i porculanskih krunica mogu se izbjeći krunicama na bazi cirkon keramike. Cirkon je izveden iz metala cirkonija i odlično oponaša svojstva keramičkih materijala. Izuzetno je čvrst, pruža izvrsnu podlogu za završni keramički sloj. Cirkon keramičke krunice mogu se izraditi u bilo kojoj nijansi kako bi izgledale identično ostalim pravim zubima. Gotovo ih je nemoguće razlikovati od pravih zuba.

S ovim krunicama krenuo je i kompjuteriziran dizajn i izrada krunica, tzv. CAD-CAM tehnologija, kojom se ostvaruje veća preciznost i najbolja prilagodba obliku zuba.

Cirkon je biokompatibilni materijal s kojim nisu zabilježene alergijske reakcije. Osim toga, na njegovoj se površini zadržava puno manji broj bakterija. To u konačnici znači manju mogućnost upale zubnog mesa i kosti oko zuba.

Od ostalih prednosti treba naglasiti da cirkon ima izrazito veliku tvrdoću zbog čega se može koristiti za pojedinačne krunice, ali i za zubne mostove kojim se povezuju svi zubi u čeljusti.

Krunice
Foto: Smile Studio

Zamjena krunica

Ukoliko radi estetskih razloga ili dotrajalosti, stare metal-keramičke krunice želite zamijeniti novim cirkon-keramičkim krunicama, postupak je jednostavan i bezbolan. Stomatolog će prvo aplicirati lokalnu anesteziju i nakon toga će ukloniti stare krunice na način da ih prereže. Pritom će zub ispod krunice ostati sačuvan. Nakon što prereže krunice, jednostavno će ih skinuti sa zuba.
 
Slijedi pregled zuba kako bi se utvrdilo jesu li potrebni eventualni popravci (ispuna, liječenje živca, liječenje upale zubnog mesa ili nešto drugo). Ukoliko je potrebna terapija, ona se odradi prije uzimanja definitivnog otiska. Nakon uzimanja otiska, u dentalnom laboratoriju izrađuju se definitivni protetski radovi, odnosno nove cirkon-keramičke krunice. Potom slijedi isti postupak postavljanja krunica kao i kod prve, izvorne ugradnje krunica/mostova.

Ako i dalje niste sigurni kakve zubne krunice su najbolje rješenje u vašem slučaju, naručite se za pregled kod stomatologa gdje ćete nakon detaljnog pregleda i razgovora zajedno doći do najboljeg rješenja.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: zubne krune i soda bikarbona, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu