Korisni savjeti za svjež dah

svjež dah

Svi smo se u nekom periodu života susreli s problemom lošeg zadaha, što nas je dovodilo u više nego neugodne situacije. Ono što je utješno, jest da niste jedini. Nema te osobe koja se nije bar jednom susrela s takvim problemom i zato nije loše primijeniti nekoliko jednostavnih i brzih trikova:

Žvačite lišće mente

Svježa menta može neutralizirati neugodan miris i osvježiti vašu usnu šupljinu. Također, menta ima umirujuće djelovanje na želudac i poboljšava probavu.

Zubni konac

Zubni konac je također efikasan borac protiv lošeg zadaha.

Čistite zube koncem bar jednom do dva puta dnevno, a najbolje poslije svakog obroka. Time ćete se riješiti viška hrane koja se često skuplja u džepovima između zuba, stvara bakterije i izaziva neugodne mirise.

Svjež dah

Perite zube i jezik

Perite zube, ali i jezik minimalno dva puta dnevno, a u najboljem slučaju poslije svakog obroka. Tako ćete održavati vašu usnu šupljinu čistom i samim time se riješiti lošeg zadaha.

Koristite pastu za zube s mentom jer će ona najbolje neutralizirati mirise.

Redovito posjećujte zubara

Redovni pregledi kod zubara vrlo su važni kako za zdravlje vaših zuba, tako i vas samih. Detaljni pregled kao i redovno čišćenje nakupljenog kamenca koji ne možete očistiti četkicom može riješiti ovaj problem.

Pijte puno vode

Dehidracija često može biti uzročnik lošeg zadaha, zato vodite računa o redovnoj hidrataciji svog organizma. Također, voda će isprati vašu usnu šupljinu i ukloniti bakterije.

Izbjegavajte neprijatelje zadaha

Izbjegavajte hranu koja sadrži luk u bilo kojem obliku. Kava i cigarete također nisu prijatelji našeg zadaha, pa ako je moguće njihovu konzumaciju svedite na minimum.

Kako smo već spomenuli najbolje je poslije svakog obroka oprati zube, ali isto tako postoje situacije u kojima je to vrlo teško poštivati. Ako ste na radnom mjestu i nemate pristup pasti i četkici za zube postoje namirnice koje vam mogu biti prva pomoć i najbolje rješenje.

Namirnice koje vam pomažu da imate svjež dah

Jabuke

Jabuka sadrži fosfor, kalcij i fluor i odličan je saveznik protiv razvoja karijesa, a dokazano je da ovo voće bolje čisti zube od bilo koje četkice djelujući dvostruko – mehanički i fizički.

Jabuke za svjež dah

Sirova mrkva

Žvakanjem mrkve se stimulira lučenje pljuvačke, koja pomaže u uklanjaju zaostale hrane, pa je preporuka poslije obroka ili uz obrok-salatu konzumirati ovo i više nego zdravo povrće.

Pored toga, vlakna mrkve djeluju kao četkica za zube i desni, pa eto još jednog razloga da se ova namirnica nađe na vašem dnevnom meniju.

Celer

Celer štiti zube na dva načina. Žvakanje celera izaziva lučenje supstanci koje neutraliziraju bakterije koje su glavni izazivači karijesa. Isto tako, ova namirnica žvakanjem prodire između zuba, masira desni i čisti usnu šupljinu.

Celer i mrkva

Međutim, ako problem postane malo delikatniji, i pojave se problemi estetske prirode, vrijeme je da posjetite dobru stomatološku ordinaciju i pustite stručnjake da uzmu posao u svoje ruke.

Gotovo za svaki problem s oralnim zdravljem ili estetikom postoji rješenje. Tu su zubni implanti, proteze, krunice, fasete, izbjeljivanje zuba kao i slične usluge dostupne u svakom trenutku.

Zato glavu gore, osmijeh na lice i sigurnim korakom u nove pobjede!

Više članaka možete pročitati ovdje.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu