Kiretaža zuba – što je, kada i kako se izvodi, cijena

zubar

Kiretaža zuba je minimalno bolan parodontološki postupak kojim se uklanja nakupljeni plak s površine zuba i ispod površine zubnog mesa, odnosno plak s korijena zuba.

Ovisno o dijelu tkiva koji se otklanja tijekom kiretaže, razlikujemo dva tipa kiretaže zuba:

  1. Kiretaža desni ili gingivalna kiretaža – uklanjanje upaljenog i vezivnog tkiva onog dijela mekog tkiva koji leži bočno od parodontalnog džepa, procjepa između zuba i kosti.
  2. Subgingivalna kiretaža – uklanjanje tkiva parodontalnog džepa i vezivnog tkiva koje je iznad njega, sve do kraja alveolarne kosti.
grada-parodonta

Zašto je potrebno otići na kiretažu zuba?

parodontoza

Jednako kao što se, zbog nakupljenog plaka, zubni kamenac stvara među zubima i oko njih, stvara se i ispod površine zubnog mesa. U tom području on može napraviti puno veću štetu. Zubni kamenac je pogodno tlo za razmnožavanje raznih bakterija koje mogu dovesti do upala, gubitka koštane potpore te, u konačnici, do gubitka zubi.

Kiretaža zuba se najčešće koristi u liječenju parodontoze, upale i infekcije desni (gore na slici). Može se koristiti u kombinaciji s drugim parodontološkim operacijama i postupcima te u slučaju ponavljanja parodontalnih infekcija.

Kako se izvodi kiretaža zuba?

Kiretaža zuba se radi na pojedinačnom zubu ili ako je zahvaćeno veće područje, po kvadrantima. Izvodi se mehaničkim struganjem i laserom, iako je kombinacija ta dva postupka najbolja metoda.

kiretaza

Kiretaža ne može u potpunosti ukloniti uzrok parodontološke infekcije te joj uvijek prethodi struganje i poliranje korijena zuba. Prije samoga postupka pacijentu se daje blaga lokalna anestezija kako bi postupak bio što bezbolniji. Sama kiretaža obavlja se instrumentom koji nazivamo kireta. Njih je nekoliko vrsta, ovisno o strani zuba koja se struže.

Vrh kirete uranja se u parodontalni džep da bi se provjerila njegova dubina. Laserom ili mehaničkim struganjem se uklanjaju bakterije i oštećeno tkivo te se dodatno tretira površina zuba, zbog bakterija i radi lakšeg zarastanja. Nakon postupka, desni sraste na čistoj površini zuba.

instrumenti

Sama kiretaža kratko traje i brzo zaraste. No dok u potpunosti ne zaraste treba češće ići na kontrolne preglede. Također, nije odmah vidljivo jesu li uklonjeni svi tragovi parodontoze. Liječnik vam nakon kiretaže može preporučiti dodatnu terapiju u obliku lijeka, a neovisno o tome posebnu pažnju treba posvetiti zubnoj higijeni. 

Ako zubar predloži kiretažu, pacijent ne bi trebao zazirati od pitanja zašto je baš ona preporučena, a ne neki manje zastarjeli tretman. Nije na odmet ni tražiti drugo mišljenje o nužnosti ovog postupka.

Nakon kiretaže zuba

Prvih nekoliko tjedana nakon kiretaže, površina oko korijena može biti osjetljiva na toplo-hladno i začinjenu hranu.

Mogu se uočiti sljedeće promjene

  • Zubno tkivo će postajati sve čvršće.
  • Povratit će se ružičasta boja zubnog mesa.
  • Otekline desnih će se smanjiti.
  • Može se uočiti razmak između zuba.
  • Može doći do skupljanja zubnog mesa oko korijena.

Moguće komplikacije

Moguće komplikacije kod kiretaže zuba su rijetke. Može se javiti lagano krvarenje iz desnih koje traje par sati. Najčešće prestaje uz pritisak kompresijske gaze. U rijetkim slučajevima infekcija desnih može izazvati čir koji se obično tretira antibioticima.

Cijena

Cijena ove usluge kreće se od 100 kuna po pojedinačnom zubu do 500 kuna za cijeli kvadrant. U nekim ordinacijama kiretaža će uz čišćenje zubnog kamenca i pjeskarenje zuba iznositi i do 1000 kuna.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.85 / 5   13

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: Kiretaža zuba, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu