Ispravljanje zubi kod djece i mladih – vodič

ispravljanje zubi

Aparatići su u prošlosti za djecu i mlade predstavljali omraženi komad žice namijenjen ispravljanju teških zubnih anomalija koje su ometale govor i žvakanje. U današnje vrijeme aparatići i bravice su gotovo uobičajena pojava. Danas također postoje i nevidljivi aparatići, a oni koji su namijenjeni ispravljanju težih anomalija su također prilagođeniji i decentniji

Dijagnostika, prevencija i ispravljanje nepravilnog položaja zubi kod djece ima brojne, ne samo estetske, već i zdravstvene prednosti, s obzirom na to da nepravilan zagriz ili odnos između gornje i donje čeljusti može uzrokovati brojne poteškoće. No, dobra je vijest da se ovakvi nedostaci mogu vrlo uspješno tretirati raznim metodama, osobito u ranijoj dobi.

Međutim, danas se zube može ispravljati u bilo kojoj životnoj dobi

Kada započeti s ortodoncijom? 

S ortodoncijom možete započeti bilo kada. Međutim, smatra se kako je idealno vrijeme za prvi posjet ortodontu u dobi od 7 godina. Premda često u ovoj dobi terapija neće biti potrebna, ortodont već tada može utvrditi u kojem smjeru se razvija zagriz i odnos između gornje i donje čeljusti te tako preventivno djelovati na potencijalne nedostatke.

Terapija se provodi kada dođe do izmjene zubi i razvoja čeljusti, dakle u prosjeku između 13. i 14. godine. Ispravljanje zubi bez aparatića nije moguće. Velik broj stručnjaka zagovara ispravljanje svih anomalija pa tako i onih estetske prirode, budući da svaka anomalija s vremenom napreduje te je na nju znatno teže utjecati kasnije tijekom života.

Pročitajte i naš članak —-> Redoviti kontrolni pregledi u ortodonciji- zašto su važni?

ortodont
Foto: Photospin

Pregled kod ortodonta preko HZZO-a

Prvi pregled kod ortodonta se preporučuje napraviti u dobi od 7 godina, budući da će tada izbiti prvi trajni zubi. Prvi trajni zubi većinom se javljaju u šestoj godini života. Razlozi za obavezno javljanje ortodontu su natisnuti zubi, razmaknuti zubi, istaknuti/izbočeni prednji zubi, preuranjeni gubitak mliječnih zuba, grickanje usnice, te naravno oni najbitniji kao što se poteškoće u žvakanju i govoru.

Prvi pregled obavlja specijalist ortodoncije. Koliko se dugo čeka na ortodonta kada je riječ o onima preko HZZO-a, ovisi od županije do županije. Situacija se redovito mijenja, e-Liste narudžbi se redovito mijenjaju, ovisno o broju pacijenata. Bitno je napomenuti da nisu svi postupci u ortodonciji besplatni za djecu do 18 godina. Riječ je u estetskim razlozima koji nisu ozbiljan medicinski problem. Takve postupke će roditelji platiti iz vlastitog džepa.

HZZO će pokriti troškove liječenja sljedećih anomalija (14 anomalija zuba)

 • hipodoncija jednog ili više zuba u kvadrantu, 
 • pregriz veći od 6 mm, 
 • obrnuti pregriz veći od 3,5 mm bez funkcijskih problema, 
 • obrnuti pregriz veći od 1 mm s funkcijskim smetnjama, 
 • križni zagriz RCP/ICP veći od 1 mm, 
 • škarasti zagriz, 
 • distopija zuba veća od 3 mm, 
 • otvoreni zagriz veći od 3 mm, 
 • duboki zagriz s dodirom zubnog mesa ili nepca, 
 • zub djelomično iznikao zbog nedostatka prostora, 
 • prisutni prekobrojni zubi, 
 • impaktirani zubi (osim trećih kutnjaka), 
 • rascjepi i druge kraniofacijalne anomalije, 
 • ankiloza mliječnog zuba. 

Za prvi pregled kod ortodonta potrebno je ponijeti uputnicu i sliku cijele čeljusti (ortopantomogram). Ortodont će potom uzeti otiske čeljusti, te ako je potrebno, pacijenta uputiti na slikanje glave ili latero-lateralni kraniogram. Nakon obavljenih dijagnostičkih metoda, ortodont će izraditi plan terapija koji će potom prezentirati pacijentu odnosno u slučaju djeteta njegovim roditeljima.

Vodite računa o tome da se na pregled ali i postavljanje aparatića može čekati više od godinu dana. 

Bitno je napomenuti da novu bravicu u cijeli postupak stavljanja nove bravice u slučaju pucanja i oštećenja prethodne – HZZO ne pokriva. Više o tome što HZZO od ortodontskih troškova pokriva, možete doznati u HZZO-u ili na internet stranici NARODNE NOVINE (Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o dentalnoj zdravstvenoj zaštiti iz obveznog zdravstvenog osiguranja).

Pregled kod ortodonta – privatno

Privatno je također potrebno donijeti sliku cijele čeljusti, prvi pregled može, ali i ne mora biti besplatan (ovisi o ordinaciji). Ako aparatić nabavljate privatno, vaše dijete će ga dobiti ranije, no aparatić ćete bez obzira na vrstu anomalije morati platiti sami. Privatni ortodonti kod kojih ćete troškove liječenja morati snositi sami, su u ovom slučaju oni privatnici koji nemaju ugovor s HZZO.

2014. je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje uveo novo pravilo. Država će troškove liječenja pokrivati samo djeci s teškim anomalijama. Pacijenti s estetskim problemima, terapiju će morati plaćati kod privatnika bez ugovora. Ranije se na aparatić čekalo i do 7 godina.

Popust, način plaćanja, postupci koji ulaze u cijenu ili se naplaćuju odvojeno, ovise o vrsti ortodontske terapije, težini anomalije te naravno o privatnoj ordinaciji koju ste odabrali. 

ortodoncija
Foto: Photospin

Ortodontski aparati za djecu i mlade

Ortodontske naprave služe za ispravljanje nepravilnog zagriza, uspostavljanje pravilnog odnosa između gornje i donje čeljusti, rasterećenje zgloba, dobivanje zadovoljavajućeg profila i estetski oblikovanih zubnih lukova. Dok se kod starijih osoba takvi nedostaci ispravljaju gotovo isključivo fiksnim aparatićem, kod djece i mladih postoji više metoda koje se mogu primijeniti.

Metode ispravljanja zubi ovise o vrsti i težini anomalije. Nakon što ortodont procijeni stanje pacijenta, odredit će terapiju i preporučiti jednu od ortodontskih naprava o kojima ćemo više govoriti u nastavku teksta. Neki od najčešćih uzroka potrebe za korektivnim ortodontskim napravama su: 

 • Progenija – stanje u kojem je donja čeljust previše isturena prema naprijed. 
 • Pokrovni zagriz – gornji i donji prednji zubi su nagnuti prema unutra. 
 • Otvoreni zagriz – stanje u kojem prilikom zagriza postoji odnosno ostaje razmak različite veličine. 

Fiksni aparatić za zube

Fiksni aparatić je ortodontska naprava koja se sastoji od bravica na svakom zubu, prstenova ili tuba na kutnjacima, žice koja povezuje zube te gumenih dijelova. Bravice na fiksnom aparatu mogu biti metalne, plastične, keramičke ili u kombinaciji tih materijala.

Prednost fiksnog aparatića je brži i precizniji pomak zuba, kao i ukupno bolji rezultati u odnosu na druge metode. Danas postoje razne vrste estetski prihvatljivih fiksnih aparata, u bojama ili potpuno prozirni, tako da djeca puno lakše prihvaćaju ovu metodu.

U današnje vrijeme se na internetu vrti mnogo mitova vezanih uz fiksne aparatiće, odlučili smo ih pobiti.
 • Fiksne aparatiće nose samo djeca i tinejdžeri – Ne. Činjenica je da je dječje zube lakše ispraviti, no to ne znači da se odrasle osobe ne podvrgava ispravljanju anomalija. Dobna granica za taj tip tretmana ne postoji.
 • Tretman traje dvije godine – Ne. Ortodontski tretman u prosjeku traje između 2 do 3 godine, ali trajanje tretmana najviše ovisi o tome hoće li se pacijent pridržavati uputa koje mu je ortodont propisao. U slučaju manjih anomalija, tretman može trajati i kraće. 
 • Nošenje i stavljanje aparatića boli – Ne. Proces postavljanja aparatića nije bolan, može biti neugodan. U ustima se nakon postavljanja aparatića može pojaviti metalni okus i osjećaj zatezanja. Bolovi mogu biti prisutni nekoliko dana nakon. Bol se može ublažiti primjenom blagih analgetika.
 • Svi mogu nositi nevidljivi aparatić – Ne. Nevidljivi aparatić neće moći nositi osobe s težim anomalijama. Također, terapija prozirnim aparatićem može trajati duže.
 • Žica se mijenja prilikom svakog pregleda – Ne. Žicu je potrebno promijeniti samo ako je došlo do oštećenja ili pucanja na aparatiću. Žica se periodično zateže. 

Više o higijeni, prehrani i poteškoćama kod nošenja fiksnog aparatića doznajte u našem članku —>Ispravljanje zubi kod odraslih – vrste aparatića za zube i cijene

Cijena fiksnih aparatića ovisi o vrsti aparatića.

Zubni aparatić za odrasle – cijena:

 • Fiksni aparatić (metalne bravice) – obje čeljusti – 14.000 kn. 
 • Fiksni aparatić (metalne bravice) – jedna čeljust – 7.000 kn. 
 • Fiksni aparatić (estetski) – obje čeljusti – 18.000 kn. 
 • Fiksni aparatić (estetski) – jedna čeljust – 9.000 kn. 
fiksni aparatic
Fiksni aparatić

Mobilni aparatić za zube

Mobilni aparatići su ortodontske naprave koje dijete može samo skidati ili stavljati u usta. Upravo iz tog razloga vrlo je važna suradnja djeteta s obzirom na to da se aparatić mora nositi 14-16 sati dnevno. Ova vrsta ortodontskih naprava može se upotrijebiti samo kod djece koja još rastu.

Prednosti mobilnih aparatića su: 

 • lakše održavanje higijene, 
 • mogućnost samostalnog stavljanja i skidanja, 
 • lakše hranjenje.

Nedostaci su u većini slučajeva vezani uz ovisnost o kooperativnosti pacijenta, pomak zubi nagibom te ograničen rezultat terapije. Mobilne aparatiće možemo podijeliti na aktivne i pasivne. Mobilni aparatići su jeftiniji od fiksnih. Mobilni aparatić je potrebno nositi između 14 i 16 sati dnevno. Također, mobilni aparatić je potrebno skinuti prije sportskih i zahtjevnijih tjelesnih aktivnosti. 

Kako očistiti mobilni aparatić za zube? Mobilni aparatić je nakon skidanja potrebno oprati četkicom i pastom za zube te ostaviti na suhom u kutijici. 

Aparatić za zube za djecu – cijena:

Sva djeca koja imaju neku od 14 anomalija koje smo naveli ranije u tekstu imaju pravo na besplatno ispravljanje zubi. Cijena mobilnog aparatića ovisi od ortodonta do ortodonta. 

 • Mobilni (nevidljivi) aparatić – SmileLign clear aligner – 8.000 kn,
 • Mobilni aparatić nove generacije – Inman Aligner – 7.500 kn.
Mobilni (nevidljivi) aparatić - SmileLign clear aligner
Mobilni (nevidljivi) aparatić – SmileLign clear aligner
Mobilni aparatić nove generacije - Inman Aligner
Mobilni aparatić nove generacije – Inman Aligner

Headgear za zube

Headgear je ortodontska naprava koja se sastoji od prstenova koji se cementiraju na prve trajne kutnjake, šestice, i od luka koji ima dva dijela – jedan koji se umeće u tubice na prstenu i jedan koji ide izvan usta i za kojeg se prikači gumena traka koja ide oko vrata.

Headgear se može koristiti u slučaju da je došlo do preranog gubitka mliječnih zubi. Tada se gornje šestice pomiču naprijed i oduzimaju mjesto novim zubima, koji se u tom slučaju moraju vaditi. No, ako se stavi headgear šestice se pomiču na prirodan položaj i tako oslobađaju potrebno mjesto.

Osim što može spriječiti vađenje zubi, headgear se koristi i kako bi se zaustavio pretjerani rast gornje čeljusti kod djece. Nakon terapije headgearom obično slijedi fiksna terapija.

Koliko dugo se nosi headgear? Headgear je najučinkovitiji kada ga se nosi 8-10 sati na dan. U slučaju većih anomalija, pacijenti bi headgear trebali nositi između 12 i 16 sati dnevno. Headgear je potrebno nositi svaki dan. Zbog izgleda, ali i potencijalnih ozljeda headgear nije poželjno nositi u školu.

Headgear se može nabaviti po cijeni od 1.000 kuna

headgear
Headgear

Lingvalni luk za zube

Lingvalni luk se, isto kao i headgear, koristi kako bi se zadržala pozicija šestica ako dođe do preranog gubitka mliječnog zuba. Naprava se postavlja na donje šestice, gdje ostaje do izbijanja trajnih zubi. Lingvalni aparatić se postavlja na unutrašnju odnosno jezičnu stranu donjih zuba koji ih zamjenjuju.

Lingvalna terapija se može primjenjivati kod pacijenata koji imaju relativno dobar zagriz te im je potrebno segmentno ispravljanje zubi. Lingvalna fiksna ortodontska terapija po čeljusti iznosi između 6.000 i 10.000 kuna.

lingvinalna terapija
Lingvalni luk

Hyrax – aparat za širenje nepca

Hyrax je fiksna ortodontska naprava, koja se sastoji od prstenova koji se cementiraju na šestice i četvorke te vijka koji se okreće jednom dnevno, osim ako nije drugačije određeno.

Naprava se okreće mjesec dana, nakon čega slijedi faza retencije od 4 mjeseca. Pacijent potom dobiva transpalatinalni luk koji održava postignute rezultate te fiksni aparat.

Hyrax se koristi za širenje gornje čeljusti kako bi se izbjeglo vađenje zuba, poboljšao njihov položaj i omogućila prohodnost dišnih puteva. Hyrax ima najbolji efekt u vrijeme mješovite denticije, odnosno između 9. i 12. godine

Terapija Hyraxom vas može koštati i do 2.500 kuna.

hyrax
Hyrax

Retencija

Retencija je vrlo važna faza ortodontske terapije koja je nužna kako bi se zubi zadržali u postignutom položaju. Ova faza traje najmanje godinu dana i u tom periodu zubi postaju stabilni. Naprave koje se koriste za retenciju su mobilne ploče za gornju i donju čeljust ili retaineri, napravljeni posebnom tehnikom i potpuno prozirni. Retencija može biti fiksna ili mobilna.

Hoće li se korigirana anomalija vratiti u početni položaj ovisi o sljedećim faktorima: 

 • dobi pacijenta, 
 • anatomskim karakteristikama, 
 • prvobitnoj anomaliji, 
 • postignutom rezultatu. 

Nošenje retainera može potrajati i nekoliko godina. Koliko ćete dugo nositi retainer ovisi o faktorima koje smo prethodno nabrojali. Bitno je napomenuti da retaineri ne ometaju govor, žvakanje niti održavanje oralne higijene. Retencijska faza terapije s udlagom za jednu čeljust će vas koštati oko 1.000 kuna, a retainer za jednu čeljust oko 500 kuna

Preporučujemo vam da pročitate naš članak —> Defekti cakline nakon ortodontske terapije

Kakva su vaša iskustva s nošenjem navedenih ortodontskih naprava? – Pišite nam u komentaru! 🙂 

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.53 / 5   17

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu