Ispravljanje zubi kod odraslih – vrste aparatića i cijene

ispravljanje zubi odrasli

U odraslih osoba ispravljanje nepravilnih zubi provodi se gotovo isključivo fiksnim ortodontskim napravama. Fiksni ortodontski aparatići omogućuju precizniji pomak zuba te bolji rezultat u odnosu na druge metode. Fiksni aparati se sastoje od bravica na svakom zubu, žice koja ih povezuj te drugih žičanih ili gumenih elemenata.

Bravice mogu biti metalne, plastične, keramičke ili kombinacija tih materijala. Aparatići za zube se koriste kao terapija u ispravljanju nepravilnih zubi, nepravilnosti okolnih struktura te čeljusti.

Prvi odlazak ortodontu se preporučuje između 6. i 7. godine života. Idealna dob za nošenje aparatića je između 9 i 14 godina. Dobnog ograničenja za nošenje aparatića nema. Terapija kod djece je kraća nego terapija u odraslih osoba.

Nošenje aparatića kod odraslih se osoba preporučuje kada dođe do gubitka stražnjih zuba. Zbog gubitka stražnjih zuba može doći do poremećaja statike u usnoj šupljini.

Ispravljanje zubi kod odraslih – je li bolno? 

Većina osoba početak nošenja aparatića opisuje kao nelagodan. Svaki početak je težak, isto se može reći i kada je riječ o nošenju aparatića za ispravljanje zubi. Nelagoda i bol posve su normalne pojave koje mogu biti prisutne i do dva tjedna nakon početnog postavljanja aparatića. 

Bol i nelagoda javljaju se kao posljedica navikavanja zubi i mekog tkiva usne šupljine na strano tijelo. Pomicanje zuba posve je normalna pojava, zapravo može se reći kako je mobilnost zuba sredstvo kojim se ide do realnog cilja.

Kako ispraviti zube kod kuće te kako prirodno izravnati zube samo su neka od pitanja koja muče sve one s nepravilnim zagrizom. Odgovor na ta pitanja je vrlo jednostavan. Nemojte pokušavati sami ispravljati zube jer tako možete sami sebi prouzročiti ozbiljne ozljede ali i oštećenja zubi te još više poremetiti zagriz. 

bravice

Vrste aparatića za zube

U današnje vrijeme se koriste fiksni i mobilni aparatići za ispravljanje zubi. 

Fiksni aparatići za zube

Fiksne ortodontske naprave se mogu podijeliti na: 

 • Ligirajuće – žica se retinira u bravicama, žičanim ligurama ili gumicama u željenoj boji.
 • Samoligirajuće – unaprijeđene, žica se retinira u bravicama uz pomoć pasivnih ili aktivnih klipova u nekoliko različitih sistema koji osiguravaju manje trenje, preporučuju se odraslim pacijentima, biološki pomak zubi je brži, higijena jednostavnija.
 • Metalne bravice – dobra higijena i preciznost pomicanja. 
 • Kompozitne bravice – iznimno se lako troše, pigmentiraju, preporučuje ih se za korištenje kraćih terapija i ispravljanje manjih nepravilnosti.
 • Safirne bravice – pružaju odličnu estetiku.

Kod ligirajućih razlikujemo metalne bravice koje imaju odličnu mogućnost čišćenja i preciznost pomaka, kompozitne bravice, koje se preporučuju kod manjih nepravilnosti i kraće terapije te keramičke i safirne bravice koje se ne troše i ne pigmentiraju.

fiksni aparatic
Metalne bravice

Kod samoligirajućih sistema žicu unutar bravice drže klipovi. Oni stvaraju blaže sile, pa je pomak zuba brži, a nelagoda na početku terapije minimalizirana. Prednosti kod samoligirajućih sistema su kraća terapija te lakša higijena.

Za pacijente kojima je estetski izgled važan i ne žele da im se vidi ortodontski aparat postoji takozvana lingvalna metoda ortodontskog aparata, kod koje se bravice stavljaju na unutarnju plohu zuba.  Lingvalnim bravicama uspješno se rješavaju manji pomaci zuba u nekoliko mjeseci.

Žice se kod fiksnih aparatića mijenjaju najčešće svakih 4 do 6 tjedana.

Aparatić za zube cijena (aparatić za zube za odrasle cijena):

 • Fiksni aparatić (metalne bravice) – jedna čeljust – 7.000,00 kuna.
 • Fiksni aparatić (metalne bravice) – obje čeljusti – 14.000,00 kuna.
 • Fiksni aparatić (estetski) – jedna čeljust – 9.000,00 kuna.
 • Fiksni aparatić (estetski) – obje čeljusti – 18.000,00 kuna.
ispravljeni zubi
Prije i poslije – ispravljanje zubi fiksnim aparatićem

Mobilni aparatići za zube

Mobilni aparatići za zube se najčešće koriste za ispravljanje dječjih zubi, premda se mogu koristiti i kod odraslih osoba kojima je ta opcija isplativija i pogodnija. Mobilni aparatići se koriste između 14 i 16 sati dnevno. Tijekom fizičkih aktivnosti ih je potrebno skidati.

Mobilni aparatić za zube za odrasle je najbolja opcija kada su u pitanju manje i srednje teške anomalije

Higijena se provodi lakše zato što se aparatić može skinuti te se zubi i aparatić peru odvojeno. Ispravljanje zuba navlakama? Zubi se ne ispravljaju navlakama. Nakon ispravljanja zubi, u slučaju da je pacijent nezadovoljan estetikom zuba – moguće je ugraditi ljuskice odnosno navlake koje će vizualno povećati i pospješiti izgled zubi. 

Aparatić za zube cijena (aparatić za zube za odrasle cijena):

 • Mobilni prozirni aparatić za zube cijena – od 8.000,00 kuna. Je li za prozirni aparatić za zube cijena jednaka u svim ordinacijama? Cijene variraju ovisno o stomatološkoj ordinaciji te ovisno o iskustvu stomatologa.
 • Mobilni aparatić nove generacije – 9.500,00 kuna. 
prozirni aparatic za zube
Prozirni aparatić za ispravljanje zubi
inman aligner
Inman Aligner

Retencija

Nakon završene terapije fiksnim ortodontskim aparatićem, potrebno je još neko vrijeme nositi retencijski aparatić kako bi se zubi stabilizirali i zadržali na mjestu. 

Bitno je napomenuti kako retencija nije odvojena od ortodontske terapije već je njezin sastavni dio. Nakon završetka terapije, rezultat je potrebno zadržati. Nakon prestanka nošenja aparatića, moguć je recidiv, odnosno povratak zubi u početni položaj.

Korigirana anomalija se neće vratiti kod svih pacijenata. Recidiv ovisi o sljedećim faktorima:

 • prvobitnoj anomaliji, 
 • postignutom napretku, 
 • anatomskim karakteristikama, 
 • dobi pacijenta. 

Upravo zbog straha od recidiva se nakon korekcije anomalije koriste retaineri, odnosno naprave koje ne djeluju ortodontskom silom već samo učvršćuju zube u određeni položaj, pritom sprječavajući ponovnu pojavu anomalije. Retaineri mogu biti fiksni i mobilni. Nošenje retainera može trajati i nekoliko godina. Koliko ćete dugo morati nositi retainer, ovisi o gore navedenim faktorima.

Retaineri ne ometaju govor, žvakanje niti održavanje oralne higijene

retainer
Retainer

Prehrana i higijena kod nošenja fiksnog aparatića

Kod nošenja fiksnog ortodontskog aparatića potrebno je paziti na prehranu te higijenu aparatića i zubi. Pacijenti koji nose fiksni aparatić mogu konzumirati sve namirnice, poštujući određena pravila. Naime, svu hranu, uključujući primjerice sendvič ili jabuke, potrebno je narezati na male komade kako se bravice ne bi oštetile. Također, preporučuje se izbjegavati krutu i ljepljivu hranu, koja se teško uklanja s bravica.

Posebno treba naglasiti važnost higijene. Zube i aparatić treba čistiti nakon svakog jela, i to interdentalnom četkicom, zubnom svilom, a po potrebi i kod svog stomatologa pjeskarenjem, fluorom ili nekom drugom metodom. Na ovaj način sprječava se nastanak karijesa i upale zubnog mesa

U slučaju krvarenja iz zubnog mesa, zube je potrebno temeljitije i češće prati, osobito oko upaljenog područja

Poteškoće kod nošenja fiksnog aparatića

Prilikom nošenja fiksnog ortodontskog aparata može doći do uobičajenih, ali i iznimnih poteškoća koje mogu biti uzrokovane neadekvatnom higijenom ili neredovitim kontrolama.

 • Nekoliko sati nakon postavljanja fiksnog aparatića uobičajeno se javlja nelagoda (osjećaj da zubi trnu), koja nestaje nakon nekoliko dana. Za to vrijeme pacijentu se preporučuje ispiranje usta hladnom vodom prije i poslije jela. Također, mogu pomoći i blaži analgetici.
 • Ako nakon postavljanja fiksnog aparatića osjetite bockanje u području obraza, preporučuje se stavljanje voska na bravice.
 • U slučaju da se bravica odlijepi, hitno posjetite vašeg stomatologa. Na ovaj način se terapija zaustavlja s obzirom na to da žica više ne djeluje na zub, a moguće su i ozljede.
 • Ako ostaci hrane ostanu na bravicama, moguće su upale i krvarenja zubnog mesa. U ovom slučaju preporučuje se češće pranje zubi. Nemojte preskakati upaljeno područje s obzirom na to da temeljitim čišćenjem ublažavate upalu.
 • Aparatić za fiksnu regulaciju ne smije se dirati prstima. Ako koji dio pukne ili prsten olabavi, potrebno je odmah otići liječniku.

Imate iskustvo u nošenju aparatića, pozitivno ili negativno, želite preporučiti ordinaciju – ostavite vaše iskustvo u komentaru. 

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.32 / 5   22

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: aparatić za zube za odrasle cijena, kako ispraviti zube na prirodan nacin, ispravljanje zuba, ispravljanje zubi, ispravljanje zuba kod odraslih, mobilni aparatić za zube za odrasle cijena, kako ispraviti zube, mobilni aparatić za zube cijena, aparat za zube za odrasle, kako ispraviti zube bez aparatica, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu