Akutni nekrotični ulcerozni gingivitis (rovovska usta) – simptomi

akutni nekrotični ulcerozni gingivitis

Rovovska usta su težak oblik upale desni (gingivitisa) koja uzrokuje bolne, zaražene i zagnojene desni uz krvarenje. Rovovska usta su danas rijetkost u razvijenim zemljama, većinom se ova bolest pojavljuje u zemljama koje su tek u razvoju i koje imaju lošu prehranu i loše životne uvjete.

Rovovska usta su svoj nadimak dobili zbog svoje učestalosti kod vojnika koji su zapeli u svojim rovovima tijekom Prvog svjetskog rata, gdje nisu imali sredstva da se brinu za svoje zube.

Simptomi rovovskih usta

Znakovi i simptomi rovovskih usta uključuju:

Kada posjetiti zubara?

Simptomi rovovskih usta se mogu razviti vrlo brzo. Ako primijetite bilo kakve simptome hitno morate vidjeti svog stomatologa. Često to mogu biti simptomi problema sa desni umjesto rovovskih usta, poput gingivitisa ili paradontitisa.

Svi oblici bolesni desni su ozbiljni, a većina se pogoršava bez liječenja. Što prije tražite pomoć liječnika, to su veće šanse za povratak desni u zdravo stanje bez većih problema.

Uzroci rovovskih usta

Vaša usta prirodno sadrže mikroorganizme, uključujući i gljivice, viruse i bakterije. Kod rovovskih usta štetne bakterije rastu izvan kontrole što uzrokuje infekciju desni.

Ova infekcija može oštetiti ili uništiti osjetljivu desni koja okružuje i podržava zube. Veliki čirevi, često punjeni bakterijama, ostacima hrane i propadnutim tkivom, formiraju se na desni, što uzrokuje jaku bol, loš zadah i neugodan okus u ustima.

Liječenje rovovskih usta

Liječenje rovovskih usta je vrlo učinkovito, i većinom se potpuno ozdravljenje javlja u samo nekoliko tjedana. Međutim, liječenje može potrajati i dulje ako je vaš imunološki sustav komprimitiran, kao što je slučaj kod HIV-a i AIDS-a.

Lijekovi

Najčešće su propisani antibiotici da bi iskorijenili bakterije i spriječili širenje infekcije. Također, možda ćete trebati tablete protiv bolova. Kontroliranje boli je jako važno zbog toga da možete pravilno jesti i nastaviti vaše zubarske navike kao pranje zubi.

Čišćenje zubi i desni

Liječenje također uključuje i temeljito, ali nježno čišćenje zubi i zubnog mesa. Vaš stomatolog će ukloniti svako mrtvo tkivo desni kako bi se smanjila bol. Kada su vaše desni malo omekšane, proći ćete kroz vrstu pranja zubi koja se zove skaliranje i poliranje korijena. Ovaj postupak uklanja kamenac ispod vaših desni i zaglađuje hrapavu površinu zubi.

Nakon čišćenja, vaša desni će biti vrlo nježna i omekšana. Stomatolog će vam preporučiti da ih četkate vrlo mekanom četkicom. Nakon što se desni počnu liječiti zube perite najmanje dva puta dnevno, najbolje nakon svakog obroka i prije spavanja. Tako ćete spriječiti buduće probleme.

Iako je vrlo vjerojatno da će se desni zaliječiti i vratiti u svoj normalan oblik zbog profesionalnog čišćenja, liječenja i pravilne njege, možda ćete morati i na operaciju ako je šteta već prevelika. Zbog toga, idite liječniku čim primijetite bilo kakve simptome i znakove.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu