Zbog ublažavanja epidemioloških mjera očekuje se velik broj oboljelih od gripe: Evo tko bi se i kada trebao cijepiti

Zbog ublažavanja epidemioloških mjera očekuje se velik broj oboljelih od gripe

Jesen je obično godišnje doba kada se počinju nositi topli džemperi i pijuckati topli napici – i kad dolazi gripa. Većina ljudi gripu nije imala zadnjih par godina zbog pandemije. Tijekom sezone gripe 2020. – 2021. ta je bolest bila “neuobičajeno rijetka”, prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), zahvaljujući sigurnosnim mjerama zbog COVID-19 poput nošenja maski, češćeg pranja ruku i boravka kod kuće.

No, kako se mnogima život počinje vraćati u normalu, očekuje se da će broj oboljelih od gripe ove jeseni i zime biti veći, pa stručnjaci preporučuju cijepljenje protiv gripe. Ali kada bi se točno trebalo cijepiti? I može li se cijepiti protiv gripe u isto vrijeme kada i s “boosterom” protiv omikrona? Evo što kažu stručnjaci, a prenosi Yahoo Life.

Kao prvo, zašto se svake godine treba cijepiti protiv gripe?

Gripu zapravo izaziva nekoliko različitih virusa. Dva najčešća su virus influence A i virus influence B, a svaki ima svoje podtipove i skupine. Budući da se virusi gripe konstantno mijenjaju, a i imunitet nestaje s vremenom, cjepivo protiv gripe svake se godine modificira radi bolje zaštite.

Čak postoji i organizacija, Globalni sustav za nadzor i borbu protiv gripe pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, koja je osnovana 1952. godine i prati česte promjene virusa influence.

cjepivo protiv gripe svake se godine modificira radi bolje zaštite
FOTO: Shutterstock

Dr. Pedro Piedra, profesor molekularne biologije, mikrobiologije i pedijatrije na Medicinskom fakultetu Baylor, rekao je za Yahoo Life:

To je dobra mreža za globalni nadzor koja prati koji virusi cirkuliraju i tada donosi najbolju pretpostavku što treba promijeniti u cjepivu.

Piedra objašnjava da cjepivo obično “gotovo savršeno odgovara” jednom od virusa koji cirkuliraju:

Uvijek je teško imati savršeno cjepivo za sve viruse koji cirkuliraju, ali ne morate uvijek imati savršeno cjepivo da biste dobili križnu zaštitu.

Pročitajte članak “Gripa – prevencija, cijepljenje i liječenje“.

Koliko je cjepivo protiv gripe učinkovito?

Pokazalo se da cjepiva protiv gripe smanjuju rizik od odlaska liječniku zbog gripe za 40 – 60 %, po CDC-u. Dr. Riza Conroy, liječnik obiteljske medicine u Medicinskom centru Wexner Sveučilišta Ohio ističe:

Cjepivo protiv gripe smanjuje rizik od teških simptoma gripe, hospitalizacije, prijema na odjel za intenzivnu skrb i smrti.

Cjepivo može pomoći i zaštititi one koji su najviše skloni komplikacijama od virusa gripe, što obično pogađa djecu u dobi od šest mjeseci do pet godina, kao i starije od 65 godina, prema klinici Mayo. CDC tvrdi da cjepiva protiv gripe mogu djeci spasiti život. Istraživanje iz 2022. pokazalo je da cjepivo protiv gripe kod djece smanjuje rizik od po život opasne gripe za 75 %.

Djeca imaju veći rizik od težih komplikacija gripe
FOTO: Shutterstock

Piedra naglašava:

Djeca mogu također umrijeti od gripe. Općenito, djeca koja su umrla od gripe nisu bila cijepljena”.

Dodaje da od gripe ne umiru samo stariji:

Djeca imaju veći rizik od težih komplikacija, kao i trudnice.

Kada je najbolje cijepiti se?

Premda se viruse influence detektira tijekom cijele godine, više cirkuliraju u jesen i zimi. Conroy ističe da je vrhunac sezone gripe od prosinca do veljače, ali porast broja oboljelih zabilježen je i oko ožujka, s time da je moguća sve do svibnja:

Najbolje vrijeme za cijepiti se protiv gripe je oko listopada, tako da budete zaštićeni tijekom sezone gripe.

Napominje da cjepivo obično najbolje djeluje dva tjedna nakon cijepljenja. Njegov kolega Peidra se slaže da je listopad “dobar mjesec” za cijepljenje. Općenito stručnjaci kažu da je najbolje vrijeme upravo sada. Piedra je dodao da već ima slučajeva gripe i da je uranila, dok Conroy dodaje da je cjepivo protiv gripe učinkovito oko 5 – 6 mjeseci.

Svi stariji od šest mjeseci trebali bi primiti cjepivo protiv gripe primjereno svojoj dobi
FOTO: Shutterstock

Tko bi se trebao cijepiti protiv gripe?

Svi stariji od šest mjeseci trebali bi primiti cjepivo protiv gripe primjereno svojoj dobi, rekao je Conroy, osim ako im liječnik ne kaže drugačije. Postoji nekoliko cjepiva protiv gripe odobrenih za djecu od šest mjeseci nadalje, te dva za starije od 65 godina, objašnjavaju iz CDC-a.

Cjepivo protiv gripe FluMist u obliku spreja za nos dostupno je za djecu i odrasle u dobi od dvije do 49 godina. Treba napomenuti i da neka djeca u dobi od šest mjeseci do osam godina trebaju dvije doze cjepiva.

Mogu li se primiti “booster” protiv omikrona i cjepivo protiv gripe u isto vrijeme?

Da, kažu stručnjaci. Conroy objašnjava da za to ne postoje kontraindikacije i da se oba cjepiva mogu primiti u isto vrijeme.

No, ako još niste primili preporučenu dozu cjepiva protiv COVID-19, CDC preporuča da se cijepite što je prije moguće, a potom cjepivom protiv gripe do kraja listopada.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu