Vitiligo – pobijeđene predrasude

vitiligo naslovna

Vitiligo je rijetka kožna bolest koja se manifestira djelomičnom depigmentacijom kože i njome je zahvaćeno oko 1 posto stanovništva u svijetu. Depigmentacija se najčešće javlja na ekstremitetima i oko usta, nosa, očiju i genitalnog područja.

Odavno je poznato da je uzrok vitiliga fragmentarni gubitak pigmentacije kože zbog imunog napada na melanocite, ali točan uzrok bolesti još uvijek nije poznat. Nažalost, još nema lijeka za navedeno stanje te se primjenjuje simptomatsko liječenje kortikosteroidnim kremama i fototerapijom, ali time se samo ublažavaju simptomi, a ne liječi uzrok.

Osobe s vitiligom često se osjećaju stigmatizirano od okoline koja, neupućena u njihov problem, smatra da je bolest prenosiva. Često su skloni depresiji, osjećajima odbačenosti, a bježe i od okoline.

Tako je npr. Michael Jackson skrivao vitiligo i samo poticao nagađanja o stanju svoje kože.

Winnie Harlow, 19-godišnjoj Kanađanki podrijetlom s Jamajke, dijagnosticiran je vitiligo u 4. godini života. Dugo je patila zbog reakcije okoline i usporedbi sa zebrom ili kravom. No, 2013. otkrio ju je na Facebooku jedan modni agent i nakon toga su uslijedila snimanja za editorijale te veliki i sretan preokret u životu. 

Winnie-Harlow-vitiligo

Winnie Harlow je postala traženi model, javna osoba, napravila nekoliko uspješnih marketinških kampanja za vrhunske brandove, a sto je najvažnije, prihvaćena je i podržana od javnosti. Winnie je postala glasnogovornica osoba s vitiligom i pokazala da različitost može biti i prednost. Također, ulila je nadu i hrabrost ostalim osobama s vitiligom.

Poslušajte njezin inspirativan govor u videu:

Želimo joj puno uspjeha!

» Pročitajte više: Vitiligo – uzroci, simptomi i liječenje

Članak uređen:

Ocijenite članak

4 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Vitiligo – pobijeđene predrasude

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.