Velik uspjeh: Hrvatski kirurzi prvi put upotrijebili tehnologiju koja će se koristiti kod većine onkoloških pacijenata

Hrvatski kirurzi prvi put upotrijebili tehnologiju koja će se koristiti kod većine onkoloških pacijenata

Prvi put su u Hrvatskoj, u KBC-u Sestre milosrdnice, izvedeni zahvati ablacije i biopsije tumora na onkološkim pacijentima pomoću robotske ruke, izvijestili su iz tog KBC-a:

Na Kliničkom zavodu za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a Sestre Milosrdnice prvi su put u Hrvatskoj uspješno su izvedeni zahvati perkutanih ablacija i biopsija tumora na onkološkim pacijentima uz korištenje najnovije tehnologije robotske ruke.

Umjetna inteligencija uz asistenciju Micromate robotske ruke postavljene na CT uređaj omogućava da se sonda za toplinsko uništavanje tumora nakon početnog snimanja precizno pozicionira u tijelo. To predstavlja značajnu pomoć za preciznu navigaciju i do najteže dostupnih ili teško vidljivih, malih tumora, uz značajno manju količinu zračenja za pacijenta.

Sve navedeno ujedno i ubrzava samu proceduru zahvata.
Prvi put su u Hrvatskoj, u KBC-u Sestre milosrdnice, izvedeni zahvati ablacije i biopsije tumora na onkološkim pacijentima pomoću robotske ruke
FOTO: Shutterstock

Tek odnedavno u Europi

U KBC-u Sestre milosrdnice kažu da taj sustav robotske ruke onkološki odjeli u svijetu koriste unatrag tri godine, a odnedavno i veći onkološki centri u Europi.

U priopćenju, koje potpisuju ravnatelj Davor Vagić i subspecijalist intervencijske radiologije na Kliničkom zavodu za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju Luka Novosel, stoji:

Prepoznatom kao centar izvrsnosti u minimalno invazivnom liječenju onkoloških pacijenata u ovom dijelu Europe, Odjelu intervencijske radiologije KBC-a Sestre milosrdnice osigurana je ova tehnologija kako bi se isprobale sve mogućnosti i prednosti ovog sustava koji se planira u budućnosti koristiti kod većine onkoloških pacijenata.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu