Trifokalna leća – nova dostignuća za kvalitetniji vid

trifokalna leca

„Sve dosadašnje generacije multifokalnih leća bile su bifokalne. Nova trifokalna leća ima tri fokusa, i značajno je poboljšan vid na tzv. srednju udaljenost, za rad na računalu, a smanjuju se i vidne smetnje u noćnoj vožnji“, objašnjava prof. dr. sc. Iva Dekaris, oftalmologinja iz Klinike Svjetlost, koja je među prvima u Europi predstavila ovu novost u medicini.

 

Suvremena dostignuća na polju medicine iz godine u godinu donose brojne nove rezultate koji znatno poboljšavaju kvalitetu ljudskog života, i to sve širem krugu pacijenata. Tako je i s oftalmološkim dostignućima – metode tretiranja i liječenja problema očiju odmakle su daleko od nerješivih poteškoća i bolesti, ili od neugodnih naočala kao jedinog i za mnoge trajnog rješenja za zdraviji vid. U tim dostignućima svakako ne zaostaje ni Hrvatska, štoviše predvodnik je u nekim novim metodama i tehnikama liječenja.

Naime, nedavno je na velikom oftalmološkom kongresu u Dubrovniku, koji je okupio vrhunske oftalmologe iz svih zemalja regije i šire, predstavljeno još jedno novo dostignuće medicinske tehnologije – trifokalna leća. Naime, riječ je o leći koja će značajno unaprijediti kvalitetu vida pacijentima koji operiraju mrenu ili se žele riješiti naočala, a među prvima u Europi predstavila ju je Klinika Svjetlost.

                                                      

„Sve dosadašnje generacije multifokalnih leća bile su bifokalne, pacijenti su imali odličan vid na blizinu i daljinu. Razvojem tehnologija sve više ljudi koristi kompjuter, pa i za čitanje novina. U budućnosti će sve više biti zastupljen intermedijarni vid, odnosno vid između 60 centimetara i jednog metra koji ljudima sve više treba zbog računala i sl. Nova trifokalna leća ima tri fokusa, uz očuvan dobar vid na blizinu i daljinu, značajno je poboljšan vid na tzv. srednju udaljenost, za rad na računalu, a smanjuju se i vidne smetnje u noćnoj vožnji“, objasnila je stručnjakinja iz „Svjetlosti“ prof. dr. sc. Iva Dekaris, ujedno i potpredsjednica Hrvatskog društva za kirurgiju katarakte i refraktivnu kirurgiju.

S druge strane, predstavljen je i nov način operiranja mrene. Dr. Ante Barišić tako je komentirao rezultate operacija mrene koje koriste kombinaciju lasera i ultrazvuka. Iako je tehnologija za takve operacije skuplja, a i zahvat traje nešto duže, riječ je o sofisticiranoj metodi, koja daje izvrsne rezultate i koja će u budućnosti svakako unaprijediti ove medicinske postupke.

Kako se čini, u posljednje su vrijeme kvaliteta i mogućnosti liječenja problema s vidom i očima daleko odmakli, a valja znati da ni potpuno vraćanje vida uz pomoć bioničkog oka za znanost i medicinu više ne predstavlja fikciju.

 

 

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Trifokalna leća – nova dostignuća za kvalitetniji vid

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.