Sunce potiče imunitet ubrzanjem kretanja T stanica

sunce

Sunčane zrake omogućavaju  sintezu vrlo korisnog vitamina D,  ali novo istraživanje otkriva dodatne benefite upijanja sunca za imunitet.

Istraživači iz Georgetown Medical Centra su zaslužni za otkriće novog mehanizma djelovanja sunčeve svjetlosti na imunitet, odvojenog od sinteze vitamina D.  Sunce energizira T stanice, limfocite koji imaju ulogu prepoznavanja, razlikovanja i uništavanja mikroba u organizmu. T stanice su važan dio imunosustava koji ima zadaću brze i učinkovite obrane uz najmanje moguće oštećenje organizma.

Niske razine plavog svjetla,  koje se nalaze u sunčevom spektru, potiču T stanice na brže kretanje. To je prvi pronalazak da neke ljudske stanice reagiraju na sunce ubrzavanjem svog tempa.

Sunčeva svjetlost aktivira ključne imunološke stanice

“T-stanice, bilo da su pomoćnici ili ubojice, moraju se kretati da učine svoj posao – naći se na mjestu infekcije i orkestrirati odgovor” kaže Prof.Dr. Gerard Ahern, jedan od autora. “Ova studija pokazuje da sunčeva svjetlost izravno aktivira ključne imunološke stanice, ubrzavajući njihovo kretanje”

bakterije

Dok je za sintezu vitamina D potrebna UV svjetlost, koja može izazvati rak kože i melanom, plavo svjetlo iz sunčeva spektra i fototerapijskih lampi je sigurnije.

Dvostruko više T stanica u koži nego u krvotoku

Najveći broj T stanica u organizmu nalazi se unutar najvećeg ljudskog organa – kože. U koži ima dvostruko više T stanica od onih koje cirkuliraju krvotokom.

Znamo da plava svjetlost prodire u dermis, drugi sloj kože, a da se T stanice od tamo mogu kretati po cijelom tijelu” navodi Prof. Ahern.

Vodikov peroksid potiče na imuni odgovor

Istraživače je dalje zanimalo na koji način plava svjetlost čini T stanice pokretljivijima.

plavo-svjetlo

Reakciju pokretljivosti T stanica potiče sinteza vodikova peroksida koji zatim aktivira signalnu stazu za povećanje kretanja. Vodikov peroksid je spoj koji leukociti u krvi ispuštaju kad osjete infekciju kako bi ubijali bakterije i pozvali T stanice i druge čimbenike imunološkog sustava na podizanje imunog odgovora.

Plavo svjetlo izaziva samo pozitivne reakcije

Znanstvenike čeka još puno posla kako bi razumjeli sve mehanizme i moguće učinke ovih nalaza. Prof Ahern, međutim, sugerira da ako plavo svjetlo za aktivaciju T stanica izaziva samo pozitivne reakcije, imalo bi smisla odmah ponuditi pacijentima fototerapiju plavim svjetlom za poboljšanje imuniteta.

Članak objavljen:

Saznajte više o imunitetu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu