HIV I AIDS – prijenos, uzroci, simptomi i liječenje

aids

Dijagnoza HIV infekcije i AIDS-a

Jedini pouzdan način na koji možete saznati jeste li zaraženi je testiranje. Ako to napravite na vrijeme, liječenje će biti uspješnije, smanjit ćete rizik od ozbiljnih komplikacija te će biti lakše spriječiti prijenos.

U dijagnostici HIV-infekcije primjenjuju se:

 • ELISA skrining test,
 • Western Blot,
 • PCR,
 • brzi test (COMBO).

Najčešće se primjenjuje serološke metode (dokaz antitijela na HIV). „Period prozora“ (vrijeme od infekcije do pojave detektabilne količine specifičnih anti HIV protutijela) iznosi 6 do 12 tjedana. U 95% inficiranih mogu se detektirati unutar 6 mjeseci od infekcije.

Navedene metode ne mogu odrediti ima li osoba AIDS, kako je osoba inficirana virusom, niti koliko dugo je virus prisutan u njenom tijelu. Preporučeno vrijeme za obavljanje testa je 3 mjeseca nakon mogućeg izlaganja HIV-u. Naime, ako se prerano testirate, možete dobiti lažno negativan nalaz, tj. moguće je da imate HIV, ali ga se još ne može otkriti testom.

Dijagnoza AIDS-a se postavlja na temelju broja T-limfocita (CD4 stanica) te prisutnosti oportunističkih infekcija i malignih bolesti koje su pojavljuju tijekom HIV infekcije.

Testiranje na HIV

Testirati se možete u:

 • mreži centara zavoda za javno zdravstvo,
 • Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”,
 • centrima za dobrovoljno testiranje (anonimno i besplatno) koje možete pronaći na internetskoj stranici spolnozdravlje.hr.

Prevencija HIV-a

Infekcija HIV-om je zarazna bolest i kao takva se može spriječiti na sljedeće načine:

 • korištenjem prezervativa tijekom spolnog odnosa,
 • prakticiranjem spolnog odnosa s jednim stalnim partnerom,
 • ne prakticiranjem spolnih odnosa s rizičnom skupinom,
 • korištenjem čistog pribora i liječenjem od ovisnosti,
 • obaveznim testiranjem krvnih pripravaka.

U tijeku su istraživanja cjepiva protiv HIV- infekcije što će doprinijeti boljoj i učinkovitijoj prevenciji, osobito u zemljama s visokom stopom prevalencije HIV-infekcije kao što su neke zemlje Afrike i Azije.

Liječenje AIDS-a

Trenutno ne postoji cjepivo protiv HIV-a, niti lijekovi koji mogu u potpunosti iskorijeniti virus iz organizma, međutim postoje brojni lijekovi koji sprječavaju razmnožavanje HIV-a u različitim fazama prirodnog ciklusa. Nazivaju se antiretrovirusnim lijekovima (ARL) i primjenjuju se kombinirano kako bi terapija bila što učinkovitija.

Primjenom navedenih lijekova se u velikog broja ljudi postiže dugotrajna supresija HIV-a, što dovodi do oporavka imunološkog sustava – porasta broja CD4 limfocita u krvi i smanjenje broja virusnih kopija u krvi.

Zbog svog dobrog učinka ova kombinirana retrovirusna terapija se naziva HAART (eng. Highly Active Antiretroviral Therapy). Tu spadaju sljedeći lijekovi:

1. Inhibitori reverzne transkriptaze (IRT):

 • nukleozidni (zidovudin, lamivudin, abakavir),
 • nenukleozidni (nevirapin, efavirenz),
 • nukleotidni (tenofovir).

2. Inhibitori proteaze (IP): lopinavir, atazanavir, darunavir.

3. Inhibitori fuzije (IF): novija skupina lijekova, prvi u primjeni T-20.

Liječenje se obično započinje kombinacijom 3 ili 4 lijeka iz različitih skupina i ako dođe do dobrog kliničkog i laboratorijskog odgovora na liječenje, ista kombinacija se nastavlja primjenjivati doživotno. Ako bolesnik redovito uzima lijekove, liječenje je dugoročno vrlo uspješno.

Primjenom HAART-a znatno se povećalo preživljavanje osoba s HIV-infekcijom, što im omogućava da uz redovito liječenje nastave s uobičajenim životnim aktivnostima, doprinoseći time do poboljšanja kvalitete života.

Liječenje HIV-bolesti u RH u potpunosti financira HZZO.

Tekst se nastavlja na idućoj stranici 1 2

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.92 / 5   12

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: hiv simptomi, sida simptomi, simptomi hiva, aids simptomi, simptomi side, hiv simptomi kod muskaraca, simptomi hiva kod muskaraca, hiv simptomi kod zena, HIV prijenos, sida simptomi kod muskaraca, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu