Osjećaj pečenja i pritiska nakon jela? Rješenje je jednostavnije nego što mislite

Osjećaj pečenja i pritiska nakon jela Rješenje je jednostavnije nego što mislite (2)

Ako ste ikad nakon obilnijeg obroka osjetili peckanje u prsima, neugodan pritisak ili kiseli okus u ustima – vjerojatno znate što znači imati žgaravicu.

Ovaj čest, ali iznimno neugodan problem javlja se kada se želučana kiselina vraća u jednjak, nadražujući njegove osjetljive stijenke. No, dobra vijest je da postoji prirodan način da se taj osjećaj ublaži – Donat, prirodna mineralna voda bogata magnezijem i hidrogenkarbonatima.

Zašto nastaje žgaravica?

Žgaravica se najčešće javlja zbog povećane proizvodnje želučane kiseline ili opuštanja mišića koji zatvara prolaz između želuca i jednjaka.

To se često događa nakon obilnog, masnog ili začinjenog obroka, kao i kod onih koji često konzumiraju kavu, alkohol ili gazirana pića. Stres, pušenje i preusko odjevanje također mogu pogoršati simptome.

Donat - prirodni saveznik protiv viška želučane kiseline
FOTO: Donat

Donat – prirodni saveznik protiv viška želučane kiseline

Zahvaljujući svom jedinstvenom sastavu, Donat pomaže neutralizirati višak želučane kiseline i na prirodan način umiruje osjećaj pečenja u prsima. Hidrogenkarbonati koje sadrži djeluju tako da neutraliziraju želučanu kiselinu, dok magnezij podržava normalnu funkciju mišića probavnog sustava.

Ako imate poteškoća sa žgaravicom, pokušajte Donat uključiti u svakodnevnu rutinu:

  • pijte ga svaki dan, nekoliko puta dnevno, po 0,1 – 0,2 l
  • najbolje je Donat piti polako, u manjim gutljajima, sobne temperature
  • idealno vrijeme za ispijanje je 20 minuta prije jela
  • možete piti 0,1 l između obroka u slučaju pojave žgaravice (na na pun želudac)
  • donat možete piti svakodnevno ili ponavljajući pet dana uzastopno s dva dana odmora.

Prirodna pomoć kod zatvora

Osim što pomaže kod žgaravice, Donat je i prirodni saveznik u poticanju probave. Zahvaljujući jedinstvenom mineralnom sastavu, djeluje kao blagi laksativ koji se može koristiti dulje vrijeme bez štetnih učinaka na crijeva i bez stvaranja ovisnosti.

Najbolji učinak postiže se kada Donat pijete ujutro natašte0,2 – 0,3 l toplog Donata. Zagrijte ga na temperaturu otprilike 37 °C. Tako će ishlapiti dio ugljikovog dioksida koji može izazvati nadimanje kod osjetljivih osoba, a i učinak će biti brži.

Prije večere popijte još 0,2 l sobne temperature, i to brzo, a ne u malim gutljajima. Na taj način potaknut ćete prirodno pražnjenje crijeva i olakšati probavu.

Donat kao izvor magnezija
FOTO: Donat

Donat kao izvor magnezija

Magnezij je neophodan za normalno funkcioniranje mišića, živčanog sustava i metabolizma, a njegov manjak često se očituje kroz umor, razdražljivost ili grčeve u mišićima.

Osim toga, magnezij ima važnu ulogu u probavnom sustavu jer opušta mišić koji omogućuje da žuč i probavni enzimi dođu u tanko crijevo gdje se odvija apsorpcija nutrijenata.

Tijelu je svakodnevno potrebno oko 375 mg magnezija, no te se potrebe mogu povećati, primjerice nakon intenzivne tjelesne aktivnosti. Donat, kao prirodni izvor magnezija, može pomoći nadoknaditi taj važan mineral i podržati ravnotežu u organizmu.

Za optimalan unos magnezija pijte 0,1 – 0,2 l Donata 20 minuta prije svakog obroka. Donat pijte hladan ili sobne temperature, polako. Imajte na umu da se Donat nikada ne pije iz hladnjaka. Hladna temperatura je otprilike 17 °C.

Već 0,3 – 0,4 l Donata osigurat će vam dnevnu potrebu za magnezijem.

Donat - prirodan način da vratite ravnotežu
FOTO: Donat

Male navike koje čine veliku razliku

Osim ispijanjem Donata, na pojavu žgaravice možete utjecati i promjenom svakodnevnih navika:

  • jedite sporije i manje obroke tijekom dana
  • izbjegavajte kasne večere i ležanje neposredno nakon jela
  • nosite udobnu odjeću koja ne pritišće trbuh
  • smanjite unos masne hrane, čokolade, kave i alkohola
  • pokušajte upravljati stresom – šetnja, lagana joga ili nekoliko minuta dubokog disanja mogu znatno pomoći.

Donat – prirodan način da vratite ravnotežu

Kad vas sljedeći put uhvati osjećaj pečenja i pritiska nakon jela, sjetite se da rješenje ne mora biti komplicirano. Donat je jednostavan, prirodan i učinkovit način da pomognete svojem tijelu u neutraliziranju viška kiseline i vratite osjećaj ravnoteže u probavnom sustavu.

Započnite dan čašom Donata i osjetite razliku – jer ponekad je najbolje rješenje upravo ono najjednostavnije.

Nova StudioSadržaj napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Donat po najvišim profesionalnim standardima.

 

Članak objavljen:
  1. Acid Reflux & GERD. (2023). Cleveland Clinic.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Donat

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu