Šetajući poslovni sastanci za dug i zdraviji život

setajuci sastanci- priroda

Želite dulji i zdraviji život, a posao vam je vezan uz pisaći i konferencijski stol? Jednostavnom promjenom to možete postići; barem jedan poslovni sastanak tjedno zamijenite iz klasičnog sjedećeg u šetajući.

Veliki filozof Aristotel razmišljao je i predavao znanje svojim učenicima hodajući. On je utemeljitelj Peripatetičke škole, jedne od najutjecajnijih u antičkoj Grčkoj. Njegovi sljedbenici i učenici, peripatetičari,  sastajali su se u šetnjama i lutanjima, debatirali i razmjenjivali misli. Može se zaključiti da je, povijesno gledano, današnji uobičajeni način održavanja sastanaka kad svi sudionici sjede oko stola, zapravo jedna mlada ideja.

Veliki filozofi, književnici i pjesnici su stvarali hodajući

Veza između promišljanja i hodanja provlači se u filozofiji, književnosti i poeziji. Filozofi Hegel i Kant, književnik Kierkegaard i pjesnik Wordsworth, stvarali su šetajući. Iako je ideja jako stara, u poslovnom svijetu “Walking meetings”, odnosno šetajući sastanci, novi su trend o kojem se pišu znanstveni radovi i šire ga gurui Coachinga.

setajuci sastanci

15 minuta brzog hoda dnevno produžuje očekivanja životnog vijeka za tri godine

Zdravstvenim aspektom šetajućih sastanaka bavi se novoobjavljena studija Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Miamiju. Rad je objavljen pod naslovom: “Mogućnosti za povećanu tjelesnu aktivnost na radnom mjestu: šetajući sastanci” Studija podržava preporuke American Heart Association -a o 150 minuta tjedno umjerene tjelesne aktivnosti za odrasle, odnosno oko 30 minuta svaki radni dan u tjednu. Grupa ispitanika s akcelerometrima održavala je šetajuće sastanke tijekom tri tjedna. U prvom tjednu kretali su se 107 minuta, u drugom 114 a u trećem 117 minuta.

Samo sa zdravstvenog aspekta, dobrobit takvih sastanaka je ogromna. Ranijim ispitivanjima je utvrđeno da 15 minuta brzog hoda dnevno produžuje očekivanja životnog vijeka za tri godine.

Sve prednosti šetajućih nad sjedećim sastancima su sljedeće:

 • Fizička aktivnost bez utroška dodatnog vremena
 • Razbuđeni sudionici puni energije
 • Različita okruženja potiču nove ideje
 • Vrijeme provedeno na otvorenom, u prirodi, sa svježim zrakom i svjetlom
 • Poboljšano fizičko i mentalno zdravlje. Veći utrošak kalorija doprinosi gubitku težine i drugim metaboličkim promjenama.
 • Šetnja „bok uz bok“ manje je opterećena hijerarhijskim i statusnim razlikama te tako potiče ljude na opuštanje.
 • Poboljšava međuljudske odnose.
 • Doprinosi kreativnosti pronalascima novih rješenja
 • Ako je grupa veća, nekoliko razgovora se događa istovremeno, a sudionici se mogu kretati od jedne do druge skupine.
 • Potiče osjećaj pripadnosti i jača timski duh.
 • Sastanci  koje će rijetko tko smatrati gubitkom vremena.

Naravno, šetajući sastanci nisu uvijek mogući. Ograničeni su brojem sudionika, potrebom tehničkih pomagala za prezentaciju, možebitnim poteškoćama u kretanju pojedinaca i vremenskim uvjetima.

Imate sastanak? Prošećite!

Velika zagovornica šetajućih sastanaka je Nilofer Merchant, čiji spot „Imate sastanak? Prošećite!“ je pregledalo gotovo dva i pol milijuna osoba.

Trend šetajućih sastanaka  polako ulazi i u neke napredne i inovativne hrvatske tvrtke. Primjerice, jedna tvrtka specijalizirana za internetska rješenja i optimizaciju redovito održava sastanke uprave s ekspertnim timovima na obroncima Medvednice, umjesto u konferencijskoj dvorani svog ureda.

Članak uređen:

Ocijenite članak

4 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Šetajući poslovni sastanci za dug i zdraviji život

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.