Razbijamo četiri mita o zdravlju

zdrav zivot

Većinu tjelesne topline gubimo preko glave

Ovaj mit vjerojatno potječe iz vojne studije od prije 50 godina kada se ispitanicima, odjevenima u arktička odijela bez kape, mjerio gubitak topline. Samo njihove glave su bile izložene hladnoći, stoga su na tom mjestu gubili najviše topline.

Novije studije u SAD-u pokazuju da će bilo koji dio tijela izložen elementima hladnoće izgubiti toplinu.

Koristimo samo deset posto mozga

U posljednjih 100 godina postoji vjerovanje da ljudi koriste samo dio mozga – ali ono je krivo. Novija tehnologija i istraživanja pokazuju da mozak nikad nije potpuno tih ili neaktivan. A budući da svaki dio ima svoj poseban zadatak, ne možete priuštiti da bude u mirovanju.

Žvakaća guma ostaje u crijevima sedam godina

Žvakaća guma je izrađena od gumene baze, zaslađivača, boja i okusa. Gumena baza je prilično neprobavljiva: to je mješavina od elastomera, smole, masti, emulgatora i voska, od kojih neki odolijevaju vašim probavnim sokovima. Međutim, vaše crijevo ih ipak nastavlja gurati kroz svoj sustav dok ne izađu na drugi kraj.

Mitovi o zdravlju

Čitanje u mraku kvari vid

Najgore što će se dogoditi je privremeno naprezanje očiju. Kod osoba s poremećajima koji uzrokuju suhe oči, čitanje pri slabom svjetlu dovodi do smanjenog treptanja, što rezultira smanjenim vidom.

Međutim, vid se poboljšao kada su prestali čitati u slabo osvijetljenoj prostoriji, što sugerira da se oči ipak vraćaju u normalu nakon čitanja u mraku.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu