Stručno odobrava

,

Ranice u nosu – uzroci, simptomi i liječenje

Ranice-u-nosu

Ranice u nosu su česta i bolna pojava koja može biti uzrokovana različitim čimbenicima. Najčešće dolazi u obliku kraste na nosu, odnosno krvave ranice koja je prilično neugodna te svojom iritantnom prisutnošću na trenutke otežava normalno disanje.

Ranice ili kraste u nosu nastaju vrlo lako na suhoj sluznici nosa ako dođe do oštećenja koje može biti mehaničko ili uslijed upale nosne sluznice.

Rane-u-nosu

Ranice u nosu – uzroci

Ranice u nosu su vrlo česta pojava kod male djece. Naime, djeca 3 – 5 godina još uvijek nemaju dovoljno razvijene zdrave higijenske navike zbog čega stavljaju prljave ruke u nos – time oštećujući sluznicu nosa i unoseći mnoge vrste patogenih mikroorganizama.

Iako u ljudskom tijelu žive mnoge bakterije koje nisu same po sebi opasne, često kopanje nosa ili guranje bilo kakvih predmeta u nos može poremetiti njihovo stanje u organizmu zbog čega se mogu javiti razne infekcije.

Ranice u nosu se također mogu pojaviti zbog suhe kože u nosu. Suhoća sluznice nosa ne samo da se javlja kod svih dobnih skupina, nego se može pojaviti i u bilo koje doba godine. Naime, suha kora u nosu može biti izazvana hladnim vremenom zbog čega se može uništiti sluznica nosa te razmnožiti brojne bakterije koje rezultiraju bolnim krastama u nosu.

Mogući uzroci suhoće sluznice su nuspojave određenih lijekova, zagrijane ili klimatizirane prostorije i prašina.

Osušene ranice su neugodne i mogu biti vrlo bolne. Tada također postoji i veća opasnost za nastanak infekcije koja može dovesti do poteškoća u normalnom disanju te oštetiti osjećaj mirisa i okusa (narušena je kvaliteta života).

Ranice u nosu mogu biti uzrokovane i nekim ozbiljnim zdravstvenim tegobama:

 • alergijski rinitis – uzrokovan alergenima iz okoline pri čemu nastaje upalna reakcija, a popraćen krastama i ranicama u nosu;
 • herpes simplex virus – osim na usnicama, herpes se često može pojaviti i u nosu u obliku krasti koje čestim diranjem mogu prijeći u krvave ranice;
 • virusne upale sluznice nosa – najčešći primjer su prehlade tijekom kojih dolazi do iritiranja sluznice nosa učestalim puhanjem i/ili brisanjem nosa;
 • sinusitis – upala sluznice koja oblaže sinuse, a koja nastaje širenjem upale iz nosa ili ždrijela; pojačane je nosna sekrecija te dolazi do iritacije nosne sluznice;
 • pripravci za nos – dugotrajnom uporabom različitih krema, sprejeva i kapi za nos (posebice kortikosteroida – Rinil, Olynth, itd.) može doći do sušenja nosne sluznice i stvaranja brojnih ranica u nosu;
 • mehanička ozljeda – ozljeda nosa i nosnih hodnika nastala trljanjem, grebenjem ili udarcem može oštetiti sluznicu i dovesti do rana;
 • HIV – virus humane imunodeficijencije napada imunološki sustav ljudi zbog čega su podložni čestim infekcijama koje mogu stvarati bolne i krvave kraste i rane u nosu;
 • konzumiranje ilegalnih droga – ušmrkavanje različitih vrsta droga kroz nos možete iritirati nosnu sluznicu i trajno je oštetiti;
 • rak nosne šupljine – iako su ranice u nosu jedan od brojnih simptoma ove ozbiljne bolesti, prepoznat ćete da je riječ o raku kada rane ne prolaze već mjesecima uzrokujući izrazito jake bolove na sam dodir.

Uz ranice u nosu se često pojavljuju i kraste u nosu koje je ponekad teško razlikovati jer obično dolaze jedne uz druge.

Više o krastama u nosu možete saznati ovdje.

Kraste-na-nosu

Ranice u nosu – simptomi

Ranice u nosu su bolna i neugodna pojava koja sama po sebi ne traje dugo, ali može biti iritantna i uzrokovati poteškoće dišnih puteva (npr. nemogućnost ispuhivanja nosa kod prehlade).

Sljedeći simptomi također često prate pojavu ranica u nosu:

 • bol i peckanje u nosu,
 • krvarenje iz nosa,
 • krastica na području rane,
 • bolno crvenilo u nosu,
 • perutanje kože oko nosa,
 • suha nosna sluznica,
 • moguća pojava svrbeža nosnica,
 • oticanje nosne sluznice.

Ranice u nosu – dijagnoza

Ranice u nosu vrlo lako možete i sami uočiti, ali ne bi vas trebale uznemiravati zato što je njihova pojava privremena. Međutim, ako već tjednima ili čak mjesecima ne prolaze i jednako bole kao i prvih nekoliko dana, nužno je otići na pregled kod liječnika.

Liječnik će pregledati nos, uho i grlo te provjeriti je li u pitanju infekcija ili neka druga vrsta upale. Ako posumnja na teži oblik kronične bolesti nosne šupljine, poslat će vas na pregled kod otorinolaringologa (specijalista za bolesti uha, grla i nosa).

Nakon dodatnih pretraga će se vrlo jasno moći utvrditi o čemu je riječ te odrediti tretman liječenja.

Peckanje-nosa

Lijek za ranice u nosu

Ova pojava obično ne traje dugo i prolazi spontano, stoga uglavnom nije potrebno brinuti kako izliječiti ranice u nosu.

Međutim, ako njihova prisutnost potraje (dulje od 3 tjedna), moguće je da se radi o ozljedi kože ili infekciji sluznice nosa što se često javlja kod suhe kože ili nekih drugih ozljeda. Ta pojava se također naziva ragada u nosu (duboka ozljeda), prate je gnojne ranice u nosu, a potrebno ju je liječiti kremama koje vlaže kožu (npr. Bepanthen).

Također, kada je u pitanju krasta na sluznici nosa ili bijela ranica u nosu, moguće je da je u pitanju infekcija koju je potrebno liječiti kremama koje u sebi sadržavaju antibiotska svojstva ili neke druge sastojke koji mogu jačim djelovanjem utjecati na smirivanje stanja.

Ako je riječ o alergijskim reakcijama, liječenje će se bazirati na korištenju lijekova za alergije, a ako je riječ o virusnim upalama, bit će potrebno liječenje antivirusnim lijekovima.

Ako na te vrste terapija nema poboljšanja, morate se hitno javiti liječniku na pregled.

Ranice u nosu – savjeti

Ako ranice u nosu ne predstavljaju nikakve dugotrajne bolove, ali vas svejedno njihova pojava previše iritira, preporučujemo vam da pazite na navike koje mogu prouzrokovati njihov nastanak.

Naime, kopanje nosa, pušenje, ušmrkavanje droga ili dugotrajno korištenje pripravaka za nosnu šupljinu bez preporuke liječnika će gotovo uvijek rezultirati ovom neugodnom pojavom.

Drugim riječima, ako prekinete s ovim lošim navikama, ranice u nosu se više ne bi trebale pojavljivati, a ujedno ćete utjecati na poboljšanje cjelokupnog zdravlja organizma.

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Adler, L. i Finke, A. (2018). Cuts and Wounds of the Nose. University of Rochester Medical Center.
 2. Dobrović, M. (2011). Ranica u nosnici – ragada. Ordinacija.hr.
 3. Gotter, A. (2017). What’s Causing Scabs in My Nose? Healthline.

Ocijenite članak

4.67 / 5   6

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: Lijek za ranice u nosu, otvorene rane kod djece od 5 god, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu