Pušenje cigareta povezano s razvojem shizofrenije

prestanak pušenja

Shizofrenija je ozbiljan duševni poremećaj koji pogađa oko jedan posto ljudi. Simptomi su poremećaji u razmišljanju i percepciji, a oboljeli često imaju i psihotična iskustva.

Tim s londonskog King’s Collegea smatra da pušači imaju veću vjerojatnost da razviju ovaj poremećaj i to u ranijoj dobi.

Njihovo istraživanje je objavljeno u Lancet Psychiatry i analizirane su 61 odvojene studije. Analiza je pokazala da nikotin iz cigareta može izmijeniti mozak.

Studija je obuhvatila 14.555 pušača i 273.162 nepušača i otkriveno je da:

  • 57 % ljudi sa psihozom su već bili pušači prilikom prvih psihotičnih epizoda
  • Pušači će dvaput vjerojatnije razviti shizofreniju od nepušača
  • Pušači u prosjeku razvijaju shizofreniju godinu dana ranije

Dr. James MacCabe, iz Instituta za psihijatriju, psihologiju i neuroznanosti na  King’s Collegeu , rekao je: “Iako je teško utvrditi smjer kauzaliteta, naši nalazi ukazuju da bi pušenje trebalo ozbiljno uzeti u obzir kao mogući faktor rizika za razvoj psihoza”.

Jedno od objašnjenja moguće veze između pušenja i psihoza mogao bi biti dopaminski sastav mozga.

Pušenje cigareta povezano sa shizofrenijom

“Moguće je da nikotin, povećanjem lučenja dopamina, izaziva razvoj psihoze”, rekao je Robin Murray, psihijatar koji je surađivao s McCabeom.

McCabe je, međutim, dodao da je duhan samo jedan od mnogih faktora među kojima su genetika, stil života, prehrana i drugi utjecaji koji povećavaju opasnost od pojave shizofrenije.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.80 / 5   5

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: Prestanak pusenja antipsihotici, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu