Škola govora tijela (1. dio) – noge i rukovanje

skola govora tijela

Procjenjuje se da u svakodnevnoj komunikaciji 10% poruka šaljemo usmeno, govorom, a ostalih 90% da šaljemo suptilnije, govorom tijela, tonom glasa, promjenama na boji kože i sl.

Komunikacija se ne temelji isključivo na riječima tj. verbalnoj razini, nego važnu ulogu ima i neverbalna razina komuniciranja koja uključuje ton i boju glasa, kontakt očima, držanje tijela, mimiku, gestikulaciju itd.

Neverbalna je komunikacija često značajnija od verbalne, jer ju je vrlo teško kontrolirati i “cenzurirati”. Neusklađenost verbalne i neverbalne komunikacije (npr. govorite jedno, a u držanju i tonu glasa se vidi da zapravo ne mislite tako) je najčešći okidač za sukob. Zato uvijek treba paziti da govorite ono što pokazujete!

Osobe koje su uspješne u komunikaciji obično uspjeh zahvaljuju tome što znaju “pročitati” druge. Svi mi podsvjesno čitamo govor tijela osobe s kojom komuniciramo. U nastavku donosimo malu školu govora tijela.

Neverbalna-komunikacija
Foto:Photosecrets

Razlike među spolovima

Žene su u prosjeku gestikulativnije od muškaraca i šalju više poruka govorom tijela. Kada govorimo o čitanju znakova, žene su puno uspješnije. Na primjer, žena će puno prije shvatiti da se određeni muškarac zanima za nju.

Istraživanje objavljeno u poznatom znanstvenom časopisu Hrvatska revija za rehabilitacijska istraživanja ističe kako žene u komunikaciji s muškarcima češće imaju neprekinut kontakt pogledom, a uz to pokretom i kimanjem glave daju znak da razumiju i odobravaju ono što čuju.

Isto tako, žene su koncentriranije tijekom razgovora te prekidaju sve druge aktivnosti kako bi poslušale što im netko želi reći.

Muškarci su pak skloniji pogreškama u komunikaciji pa tako rjeđe održavaju kontakt očima, a pritom teže skrivaju da im je razgovor kojega vode naporan zbog čega njihove neverbalne geste (npr. prekrižene noge i ruke, pogled u stranu) odaju njihovo raspoloženje.

S druge strane, jedno istraživanje je pokazalo da muškarac u većini slučajeva uopće i ne primijeti suptilne znakove simpatije koje mu šalje žena.

Drugim riječima, neverbalna komunikacija kod muškaraca je puno iskrenija nego kod žena zato što im je teže upravljati gestama koje pokazuju. Žene su toga svjesne te upravo zato često koriste svoje vještine neverbalne komunikacije.

Svjesno utjecanje na govor tijela

Obzirom da obično želimo ostaviti dobar dojam na sugovornika, trudimo se kontrolirati poruke koje šaljemo, prilagođavamo boju glasa, pažljivo biramo riječi, smiješimo se ili mijenjamo držanje. Međutim, stručnjak za govor tijela pročitat će nas unatoč svim našim nastojanjima.

Kada svjesno utječemo na govor tijela, najviše pazimo na mimiku lica. Općenito više pazimo na gornje dijelove tijela nego na donje.

Noge, recimo, rijetko svjesno kontroliramo i zato je upravo iz položaja nogu najlakše iščitati skrivene poruke.

Žena
Foto:Photosecrets

Govor tijela – noge

Primjer 1:

Dvije osobe stoje i razgovaraju. Jedna priča, a druga sluša, smješka se, klima glavom i odaje dojam da uživa u razgovoru. Međutim, kada pogledamo u noge vidimo da je toj osobi jedno stopalo vrhom okrenuto u stranu, a ne u sugovornika. Ako su u zatvorenoj prostoriji, to može biti prema vratima. To je jasan znak da osoba želi napustiti razgovor i otići kroz vrata. Ako je sugovornik cijelim tijelom okrenut u stranu, to je znak da zbilja brzo želi napustiti razgovor. S druge strane, ukoliko je zainteresiran, nagnut će se čak malo prema sugovorniku.

Primjer 2:

Dvije muške osobe pričaju. U sobi se nalazi i treća, ženska osoba. Muškarci su udubljeni u razgovor i kao da ne zamjećuju žensku osobu. Ipak, ako imaju vrh stopala okrenut prema njoj, to je jasan znak da je zamjećuju i da im je zanimljiva.

Nemirne noge

Osoba sjedi, a noge joj podrhtavaju, tj. jedna ide gore dolje u stopalu. To može značiti da je osoba nemirna, da nema koncentracije ili da joj je dosadno. Ponekad to može značiti da je osoba previše nervozna pa da na taj način ublažava tjeskobu koju osjeća, no to i dalje nije dobar način rješavanja tjeskobe.

Neki ljudi uvijek imaju noge u pokretu čak i kad sjede. To je poznato kao sindrom nemirnih nogu. Osim što može ometati komunikaciju, ovaj sindrom vas može predstaviti kao nemarnu i neambicioznu osobu koja ne shvaća ozbiljnim ono što joj se govori.

Raširene noge

Ako ste skloni sjediti blago raširenih nogu, to može značiti da ste opuštena i topla osoba te da ne osjećate nikakvu nelagodu tijekom razgovora. Ako ste pritom blago nagnuti prema naprijed, ostavljate dojam osobe koja je spremna slušati i koja je otvorena za nove prijedloge. 

Previše raširene noge tijekom komunikacije nisu poželjne zato što predstavljaju nemarnu i neodgovornu osobu posebno ako se pritom još naslonite prema nazad na naslonjač stolice. U poslovnom svijetu ostavljate dojam neorganizirane i neozbiljne osobe koja vjerojatno tijekom komunikacije misli o svemu drugom, a ne o onome što netko drugi govori.

Prekrižene noge

Osoba koja tijekom razgovora sjedi prekriženih nogu može pokazivati zatvoren stav prema onome što mu govorite. To se posebno naglašava u poslovnoj komunikaciji kao što tvrdi i istraživanje objavljeno u poznatom znanstvenom časopisu Ekonomski vjesnik.

Naime, prekrižene noge u svakodnevnoj komunikaciji ne moraju predstavljati ništa važno, ali u poslovnoj komunikaciji mogu značiti da niste otvoreni za suradnju ili da ste pak previše nesigurni u sebe zbog čega izrazito pazite da ne biste otkrili svoje nedostatke.

Prekrižene-noge
Foto:Photosecrets

Govor tijela kod rukovanja

Jedan naoko nevažan detalj koji može puno govoriti o osobi je kako se ona rukuje. Ovo puno više vrijedi za muškarce nego za žene.

Dominantni muškarci se obično trude da njihova ruka bude iznad druge ruke (pod kutem) prilikom rukovanja.

Kada se dva prijatelja rukuju, obično su im ruke ravnopravne, obje su okomite na pod. Kada se šef i zaposlenik rukuju, lako moguće da će šef zauzeti dominantnu poziciju i da će njegova ruka biti iznad.

Obrnuto od dominantne pozicije, poziciju u kojoj se osoba rukuje tako da joj je dlan lagano prema gore zauzimaju osobe koje se ili osjećaju inferiorno ili osobe koje ne drže do hijerarhije podjele ili vrlo često, ovo je posebno zanimljivo, osobe homoseksualne orijentacije.

Za žene ovakva neverbalna komunikacija povezana s rukama obično ne vrijedi jer one dominaciju neće iskazivati preko rukovanja.

Rukovanje
Foto:Photosecrets

Rukovanje s dvije ruke

Dodatnu dominaciju moguće je iskazati tako da se objema rukama obujmi ruka sudionika.

Još jedna verzija iskaza dominacije s dvije ruke je kada drugom rukom osoba drži sugovornika u području lakta ili čak ramena. Obično je ova gesta popraćena smiješkom i nosi svjesnu poruku ‘Mi smo si bliski’, ali podsvjesna poruka nema veze s bliskošću već s dominacijom.

Položaj ruke u rukovanju određujemo nesvjesno i zgodno je kada nekoga tek upoznajete vidjeti kako će se s vama rukovati. Istraživanje je pokazalo da 90% muških menadžera pokušava zauzeti dominantnu poziciju pri rukovanju.

Članak objavljen:

Izvori:

  1. Ferić, M. i Žižak, A. (2004). Komunikacija u obitelji-percepcija djece i mladihHrvatska revija za rehabilitacijska istraživanja, 40(1), 25-38.
  2. Garača, N. i Kadlec, Ž. (2011). Komunikacija u procesu menadžmenta. Praktični menadžment: stručni časopis za teoriju i praksu menadžmenta, 2(2), 118-125.
  3. Jurković, Z. (2012). Važnost komunikacije u funkcioniranju organizacijeEkonomski vjesnik, 25(2).

Ocijenite članak

3.92 / 5   25

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: govor tijela, govor tijela psihologija, govor tijela pdf, govor tela pdf, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu