Pesimizam – faktor rizika za smrt uslijed koronarne bolesti srca

pesimizam

Pesimizam je snažan faktor rizika za smrt uslijed koronarne bolesti srca. Ovo je utvrđeno ispitivanjem na 2.267 sredovječnih i starijih muškaraca i žena iz Finske.

Liječnici s psihijatrijskog odjela jedne finske bolnice su pronašli da osobe s visokom razinom pesimizma imaju veći rizik umiranja od posljedica koronarne bolesti srca (KBS). Optimizam nema nikakvog učinka na smrtnost.

Pesimizam ili optimizam, u znanstvenom smislu, utvrđuju se stavom ljudi prema budućnosti. Očekuju li oni veći broj poželjnih ili nepoželjnih događaja u nastavku života.

Razina pesimizma se može jednostavno mjeriti i može biti vrlo koristan alat, zajedno s ostalim poznatim čimbenicima rizika poput dijabetesa, visokog tlaka ili pušenja za utvrđivanje rizika smrtnosti od posljedica KBS-a“ rekao je Dr. Mikko Pänkäläinen, voditelj istraživanja objavljenom u znanstvenom časopisu Trepo.

zabrinutost

Kod pesimista, 2,2 puta viši rizik umiranja

Tijekom 11-godišnjeg praćenja ispitivanih osoba, od KBS-a je umrlo 121 muškaraca i žena. Znanstvenici su utvrdili da je u toj grupi bio puno veći udjel pesimista nego u skupini preživjelih. Statistički, uspoređujući najviši i najniži kvartil pesimizma, kod osoba iz gornjeg kvartila je zabilježen 2,2 puta viši rizik umiranja od KBS-a u odnosu na najniži kvartil.

Razina pesimizma i optimizma se utvrđivala revidiranim Life Orientation Testom (LOT-R). Testirane osobe su se izjašnjavale bodovanjem od 0 (uopće ne) do 4 (itekako) o izjavama poput ovih:

  • U nesigurnim vremenima, obično očekujem najbolje.
  • Ako bi nešto moglo krenuti po zlu, kod mene će se upravo to i dogoditi.
  • Uvijek sam optimističan o svojoj budućnosti.
  • Teško bih mogao očekivati da će se stvari odvijati na moj način.
  • Rijetko računam da će mi se dogoditi dobre stvari.
  • Općenito, očekujem više dobrih događaja nego loših.

Želite li se sami testirati? Jeste li pesimist, optimist ili realist? Iskušajte online LOT-R test na engleskom jeziku.

Članak objavljen:

Izvori:

  1. Pänkäläinen, M. (2019). Pessimism as a Risk Factor for Coronary Heart Disease. Trepo.

Ocijenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu