NLP trener – koja je uloga, tehnike i primjeri?

NLP-trener

NLP je kratica za neurolingvističko programiranje, a u doslovnom prijevodu odnosi se na učenje jezika vlastitog uma – neuro se odnosi na neurologiju, lingvistički na jezik, a programiranje na način funkcioniranja tog neuronskog jezika. U nastavku članka saznajte što je to NLP te kako vam može pomoći.

Teorija-izbora
Foto: Photosecrets

NLP – psihoterapija

NLP je psihoterapijski pristup kojega su osnovali matematičar, gestalt terapeut Richard Bandler i doktor, lingvist John Grinder, a polazi od pretpostavke da nam svjesni um postavlja ciljeve, ali da ispravnom vezom s onim nesvjesnim moramo znati ispravno iskomunicirati što želimo.

Upravo zato u nazivu stoji i riječ programiranje koje se odnosi na činjenicu da je naš um poput računalnog sustava za kojega nam je često potreban priručnik za korištenje kako bismo u određenim situacijama znali ispravno prepoznati jezik kojega nam um govori.

Drugim riječima, Bandler i Grinder su željeli saznati koje su nam tehnike i vještine potrebne u bržem rješavanju novonastalih problema te kako ispravno koristiti strategije pomoću kojih je moguće ostvariti napredak i prestižne rezultate.

Ako uzmemo u obzir da neurološki sustav upravlja svim životnim funkcijama te da lingvistički sustav upravlja komunikacijom sa samim sobom, ali i s drugima, vrlo jednostavno možemo zaključiti da je u pitanju mnoštvo obrazaca ponašanja i razmišljanja koji su nastali s vremenom kao rezultat genetske i okolinske komponente svakog pojedinca.

NLP psihoterapija još uvijek nije dovoljno prepoznata u svijetu, a posebno u Hrvatskoj. Mnogi stručnjaci za mentalno zdravlje još uvijek ne znaju s čime se točno bavi, a većina laika za nju apsolutno nikada nije niti čula. No, čak i ako nemate nikakvih životnih problema i smatrate da vam ovakvo nešto uopće nije potrebno, morate znati da vam NLP metode mogu vam olakšati u prosuđivanju i donošenju ispravnih odluka te ostvarenju napretka i promjene koju želite postići.

NLP – moduli

Neurolingvističko programiranje predstavlja skup metoda i tehnika koje se koriste kako bi se postigla izvrsna komunikacija sa samim sobom, ali i s drugim ljudima koji nas okružuju. Osim toga, NLP predstavlja još jedan važniji segment održavanja mentalne stabilnosti u smislu odlučivanja te postizanja vlastitih ciljeva i rezultata.

Neurolingvističke metode većinom se baziraju na temelju izbora, odnosno činjenice da svatko od nas ima potrebne resurse za uspjeh, ali ih moramo znati iskoristiti na ispravan način kako bismo mogli nešto ostvariti. Drugim riječima, sve ovisi o vašem izboru – možete odabrati osjećati se jadno nakon što vas netko naljuti, ali to nije jedina opcija.

Također možete odabrati razgovor o problemu, pokušaj pronalaska rješenja ili pak jednostavno ignorirati ono što se dogodilo i pokušati ostati smiren. Naravno, svaki odabir ima svoje dobre i loše strane, a na vama je koliko ćete truda uložiti kako biste pronašli opciju koja je najbolja.

NLP trener –uloga

Uloga trenera NLP-a temelji se na postavljanju pitanja koji osobu usmjeravaju prema određenom cilju. Kao i kod svake psihoterapije, nužno je odrediti glavne ciljeve koji mogu biti usmjereni prema razvoju komunikacijskih vještina, iskorištavanju vlastitih potencijala, rješavanju novonastalih problema i sl.

Zahvaljujući kreiranju točno određenih pitanja pomoću kojih se dolazi do željenih informacija nastao je i metamodel, jedan od glavnih modela neurolingvističkog programiranja. Riječ je o usmjeravanju klijenta prema željenom cilju uz uspostavljanje povjerenja i postavljanje jasno strukturiranih pitanja. NLP trener je osoba koja razumije sve glavne karakteristike neurolingvističkog programiranja i koja s klijentom pokušava pronaći glavnu problematiku situacije u kojoj se nalazi.

Nakon uspostavljanja povjerenja i strukture slučaja, trener usmjerava osobu prema cilju kojega je nužno postići kako bi se ostvario napredak i iskoristio puni potencijal pojedinca. NLP trener je osoba koja je prošla stručnu edukaciju i koja razumije sva pravila i metode neurolingvističkog programiranja, njegovog provođenja i evaluiranja.

Plan-B
Foto: Photosecrets

NLP – tehnike i primjeri

Kao i u svakom psihoterapijskom pravcu, i u neurolingvističkom programiranju postoji više različitih tehnika koje se koriste ovisno o situaciji u kojoj se osoba nalazi. Provođenje svih tehnika se uči tijekom usavršavanja za NLP trenera, a obično je riječ o formuliranju pitanja koja osobi pomažu doći do cilja.

Jedna od tehnika je i tehnika uzroka koja se koristi za rješavanje problema. Naime, osoba za svaki problem mora pronaći uzrok i na temelju toga zaključiti o mogućim posljedicama situacije. Primjerice, ako ste se posvađali s prijateljicom i prestali razgovarati s njom, vrlo vjerojatno ćete se nakon nekog vremena osjećati jadno i loše radi toga. No, to je samo jedna od opcija. Ako malo bolje pogledate, uzrok problema ne leži samo u njoj, nego i u vama.

Stručnjaci tvrde da ste u svakom konfliktu odgovorni barem 30% za održavanje istog, kao i osoba s kojom ste se porječkali. To znači da ste obje podjednako krive jer više ne razgovarate, ali to ne mora ostati na tome. Uzrok problema nije samo u njoj, niti samo u vama. Ako promislite o problemu, možete jasno zaključiti o djelomičnoj krivici, odlučiti se na smiren razgovor i pomiriti s prijateljicom.

Glavni zaključak NLP-a jest da uvijek imate izbora, a na vama je za što ćete se odlučiti. Poanta je pronaći pozitivne i željene obrasce ponašanja i s njima zamijeniti one neželjene s kojima niste zadovoljni. Upravo zato se i zove „programiranje“ jer programirate željene obrasce ponašanja u smjeru ostvarenja napretka i izvrsnosti.

Iako se može ponekad činiti kao da u nekim situacijama nemate izlaza, doista uvijek postoji neki plan B pomoću kojega se možete izvući i spasiti od daljnje patnje. Bitno je samo shvatiti što vam mozak želi reći i postupiti u skladu s tim kako bi se moglo ostvariti neurolingvističko programiranje.

Članak objavljen:

Izvori:

  1. Craft, A. (2001). Neuro-linguistic programming and learning theory. Curriculum journal, 12(1), 125-136.
  2. Dr. Matt (2019). What is NLP? The Empowerment Partnership with Dr. Matt.
  3. Tosey, P. i Mathison, J. (2003). Neuro-linguistic programming and learning theory: A response. The Curriculum Journal, 14(3), 371-388.
  4. Vrsaljko, J. (2011). Neurolingvističko programiranje potiče osobni rast i razvoj! Ordinacija.hr.

Ocijenite članak

3.75 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu